Au contribuit la dezvoltarea si imbunatatirea lumii in care traim, dar, din pacate, istoria a cam uitat de ei. Acestia sunt oameni care au schimbat lumea, dar de care prea putini dintre noi au auzit.

9. Heather McKay

Heather McKay este o jucatoare profesionista de squash din Australia. In primii doi ani de cariera a pierdut doar doua meciuri. Dupa aceea, din 1962 pana in 1981 nu a mai pierdut nici macar un singur meci. Cei 19 ani de super-performanta au facut pe McKay sa devina cea mai longeviva castigatoare din istoria unui sport.

8. Louis Martins de Souza Dantas

Souza Dantas a fost ambasadorul Braziliei la Paris in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De pe scaunul sau de ambasaor, Souza Dantas a inceput sa ofere vize diplomatica tutror celor care ii cereau ajutorul si care incercau sa scape de invazia nazista. Si asta in ciuda interdictiei guvernului de a elibera vize.

7. Nacy Wake

Nancy Wake - sau Soarecele Alb (White Mouse) cum i se mai spunea – a fost atat cea mai medaliata femeie a celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre Aliati, dar si cea mai vrut persoana de catre Gestapo. Printre faptele marete pe care le-a savarsit, Wake a ajutat peste o mie de evadati din lagarele naziste sa ajunga din Franta in Spania, a calatorit 71 de ore fara intrerupere pentru a transmite coduri fara fir si a omorat un soldat nazist cu mainile goale.

6. Bernie Taupin

Daca nu ar fi existat Bernie Taupin nu ar fi existat legenda Elton John. Nu, nu, Taupin nu este tatal lui Elton John. Este doar persoana care a scris versurile celor mai cunoscute, vandute si premiate cantece ale sale.

5. Dennis Ritchie

Folosim internetul in fiecare zi, dar sunt singura ca cei mai multi dintre noi nu au auzit vreodata de Dennis Ritchie. Eh, bine, impreuna cu Ken Thompson, Ritchie a inventat sistemul de operare Unic si limbajul de programare C. Pentru inventia sa fost medaliat cu National Medal of Techonolgy si un premiu Turing. A murit la cateva saptamani dupa Steve Jobs, dar mai nimeni nu s-a obosit sa scrie despre el.

4. Pierre Janet

Studiile realizate de Pierre Janet in domeniul psihanalizei, isteriei si a relatiei doctor-pacient au avut un impact major asupa lui Sigmund Freud si Carl Jung, influentandu-le munca. De fapt, Freud si Janet chiar au devenit rivali dupa ce Freud a inceput sa isi insuseasca teoriile lui Janet si sa le publice ca si cum i-ar fi apartinut.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

3. Mary Anderson

Mary Anderson este invetatoarea stergatorului de parbriz din spate. Ideea i-a venit in 1903 cand a observat ca designului automobilelor le lipseste un detaliu important. Cu toate acestea, companiile de automobile i-au refuzat ideea timp indelungat. Au implementat-o in cele din urma, la 17 ani dupa ce patentul inventiei sale a expirat.

2. Joseph Mortimer

Granville Joseph Mortimer Granville este barbatul care a facut fericite nenumarate femei. Poate nu stiati, dar Granville este creatorul vibratorului electric.

1. Joseph Lister

Pentru fiecare interventie chirurgicala pe care o aveti si din care iesiti in viata ar trebui sa ii multumiti chirurgului englez Joseph Lister. Datorita lui, medicii din ziua de astazi se spala pe maini inainte sa opereze, poarta haine curate, curata ranile si dezinfecteaza instrumentele chirurgicale. Din pacatele, nuemele sau a fost aproape uitat.

Citeste si:
Care este schimbarea de care ai nevoie chiar acum în viața ta în...
Care este schimbarea de care...

Foto main: barbat costum erou sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.