Odata la cinci ani, Natiunile Unite premieaza oamenii care, cu resurse mai mult sau mai putin limitate si cu deosebit de mult curaj lupta pentru protejarea drepturilor universale ale omului. Haideti sa ii cunoastem pe acesti oameni extraordinari care vor sa schimbe planeta.

Pe 10 decembrie, Natiunile Unite au sarbatorit 65 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale pentru Drepturile Omului. Cu aceasta ocazie a onorat munca a cinci oameni care pe parcursul ultimilor ani au luptat cu foarte mult curaj pentru protejarea acestor drepturi.

In anii trecuti, distinctia a fos acordata unor personalitati ca Nelson Mandela sau Jimmy Carter, fostul presedinte america. Haideti sa ii cunoastem pe cei 5 oameni extraordinari care au fost premiati de catre Natiunile Unite anul acesta.

1. Malala Yousafzai

Pe cand avea doar 14 ani, Malala Yousafzai a fost impuscata in cap de catre extremistii talibani. Intr-o tara in care accesul la educatie era interzis femeilor, Malala devenise foarte incomoda si le incuraja pe fete sa mearga la scoala. Fara sa fie intimidata de atmosfera de teroare din districtul Swat, Pakistan, de numeroasele atacuri si amenintari, Malala isi cerea un drept simplu – la invatatura.

Pentru ca a indraznit sa condamna atacurile fundamentaliste indreptate impotriva scolilor frecventate de fete, Malala a fost impuscata in cap de catre talibani. Se afla in autobuz, alaturi de colegele sale de scoala. A fost o minune ca a supravietuit. A continuat sa lupte cu la fel de mult curaj pentru dreptul copiilor de pretutindeni la educatie.

Anul acesta, Malala a fost nominalizata pentru Premiul Nobel pentru Pace. Nu l-a castigat, dar in sufletele noastre ramane o eroina.

2. Dr. Liisa Kauppinen

Liisa Kauppinen a fost prima femeie care sa conduca Federatia Mondiala a Surzilor si continua sa fie una din principalele voci ale acestei comunitati. Pentru mai bine de 30 de ani, Kauppinen a luptat pentru drepturile surzilor la nivel local si international. Pe durata mandatului sau, Kauppien a initiat o multime de proiecte, de la raspandirea limbajului semnelor la includerea in Federatie a 71 de tari.

Citeste si:
Acordul de la Paris privind schimbarea climei intra in vigoare
Acordul de la Paris privind...

3. Biram Dah Abeid

Fiu al unei familii de sclavi liberi, Abeid este unul din cei mai aprigi aparatori ai drepturilor omului si presedinte al Initiativei pentru Renasterea Miscarii Abolitioniste din Mauritania, o organizatie anti sclavie.

Curajul si perseverenta sa a condus la eliberarea a numerosi sclavi. Stiu, este ciudat sa vorbesti despre sclavie in aceste timpuri moderne, dar, potrivti The New York Times, natiunile din Africa de Vest inca se confrunta cu aceasta problema delicata.

4. Khadija Ryadi

Ce presedinte a Asociatiei pentru Drepturile Omului din Maron, Khadija Ryadi s-a opus cu foarte multa indrazneala conducerii conservative a guvernului din tara natala.

5. Hiljmnijeta Apuk

Hiljmnijeta Apuk si-a dedicat intreaga viata luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati si continua sa pledeze pentru egalitatea de sanse la angajare.

Citeste si:
10 citate de la cea mai tanara castigatoare a premiului Nobel:...
10 citate de la cea mai...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.