Nu, nu! Nu s-au decernat Oscaruri saptamana aceasta, ci ceva cu mult mai important: premiile Nobel.

Luni, 7 octombrie, a debutat sezonul Nobel pe 2013, cand cercetatorilor James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Sudhof le-a fost acordata prestigioasa distinctie pentru Medicina si Fiziologie, pentru descoperirea sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.

Cateva ore mai tarziu dupa anuntul oficial, unul dintre laureati, profesorul Randy W. Schekman, acorda primul interviu telefonic in care mentioneaza numele unui alt om de stiinta pe care l-a admirat si care i-a influentat munca: George Palade. „Pentru inceput as vrea sa il onorez pe George Palade, un pionier in domeniul biologiei celulare prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie electronica prin care am putut vizualiza membranele din interiorul celulelor. Datorita geniului sau stim cum sunt asamblate proteinele care urmeaza sa fie transportate in afara celulei, printr-o linie de asamblare in interiorul celulei”, spune Schekman.

Ascultand interviul lui Schekman si auzind numele unui roman de care, sunt convinsa, prea putini dintre noi au auzit pentru ca nu a aparut la stirile de la ora 5 sau pe canapeaua lui Maruta nu am putut sa nu ma intreb de ce auzim atat de rar numele a astfel de personalitati? De ce promovam Dracula ca brand de tara sau de ce incercam sa luam baseball-ul americanilor cand avem romani care au descoperit insulina (Nicolae Paulescu) sau vaccinul antiholeric (Ioan Cantacuzino), romani care au inventat avionul cu reactie (Henri Coanda), scaunul ejectabil (Anastase Dragomir) si stiloul (Petrache Poenaru) sau romani care au pus bazele ciberneticii (Stefan Odobleja)?

In Romania, pana acum, nu a ajuns niciun premiu Nobel. Poate ca uneori l-am fi meritat, poate ca uneori efortul cercetatorilor si inventatorilor nostri ar fi meritat recunoscut si recompensat, iar alteori ne-a fost furat de sub nas. E vina noastra, as indrazni sa spun, pentru ca nu am dus niciodata o campanie sustinuta de promovare la nivel mondial. „Nu are importanta cine a facut descoperirea;are importanta cine convinge lume.”, spunea Charles Best, unul dintre cercetatorii atestati pentru descoperirea insulinei, desi Nicolae Paulescu este descoperitorul de drept.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Desi niciun premiu Nobel nu a ajuns pe teritoriul tarii, ne putem macar lauda cu patru personalitati de origine romana care au primit prestigioasa distinctie si alti doi care l-au ratat la mustata.

1. Ioan Moraru – Premiul Nobel pentru Pace

Ioan Moraru este singurul roman care, in momentul decernarii premiului Nobel pentru pace, in 1985, se afla pe teritoriul tarii. Numai ca, in timp ce ceilalalti doi laureati, americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin, impreuna cu care pusese bazele organizatiei „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”, erau ovationati in tarile lor pentru performanta, lui Ioan Moraru nu i s-a permis sa iasa din tara pentru a participa la festivitatea de decernare a premiilor. Regimul Ceausescu nu permitea existenta unei alte figuri proeminente in afara de a sa.

Ani de zile lui Ioan Moraru i-a fost refuzata deschiderea unei filiale a organizatiei sau participarea la conferinte internationale. Recunoasterea performantelor sale a venit abia dupa caderea regimului comunist, post-mortem.

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...
Sursa foto: Wikipedia.org

2. Gheorghe Emil Palade – Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie

Desi, in 1946, la varsta de 34 de ani, Gheorge Emil Palade emigreaza in Statele Unite, geniul sau este un produs al acestei tari.

Nascut la Iasi, Palade urmeaza cursurile Facultatii de Medicina pe care le termina ca sef de promotie. Dupa absolvire profesorul Francisc Rainer il ia sub aripa sa, iar Palade incepe sa lucreze in laboratorul de Anatomie al facultatii unde cercetarile sale se fac remarcate.

In 1946, simtind probabil ca vremurile urmeaza sa se schimbe, Palade este convins de profesorul Grigore Popa sa emigreze in Statele Unite. Acolo, geniul sau a inflorit, fiind laureat al premiului Nobel pentru stiinta si medicina, in 1974. Studiile sale in domeniul biologiei celulare au revolutionat lumea medicinei si fiziologiei.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Trist este faptul ca in 2007, adica la 21 de ani dupa ce Ronald Reagan ii decernase deja Medalia Nationala pentru Stiinta, propria sa tara ii recunoaste, in sfarsit, meritul si ii acorda cea mai inalta decoratie.

3. Elie Wiesel – Premiul Nobel pentru Pace

Elie Wiesel s-a nascut in Romania, la Sighetu Marmatiei, in anul 1928. Dupa Dictatul de la Viena din 1940, cand nord-vestul Ardealului devine regiune ungara, se inscrie la studiile gimnaziale din orasul Debrecen si apoi Oradea. Potrivit Wikipedia, este exmatriculat conform legilor antisemite si, mai apoi, in 1944, intraga sa familie este transportata la lagarul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Mama si sora mai mica a lui Elie sunt exterminate in timp ce acesta impreuna cu tatal sau sunt supusi la munca silnica in fabrica Buna-Werke.

Odata cu apropierea Armatei Rosii de Auschwitz, Elie Wiesel si tatal sau sunt fortati sa porneasca in celebrul „Mars al Mortii” spre lagarul Buchenwald. Pe drum, tatal sau moare din cauza externuarii, a inanitiei si dizanteriei. Elie supravietuieste insa si este eliberat in 1945 de armata americana. La scurt timp isi regaseste celelalte doua surori, Hilda si Beatrice int-un orfelinat francez.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

Supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel isi dedica timpul studiului filosofiei si psihologiei. Ca luptator pentru drepturile omului si scriitor al holocaustului, Elie Wiesel primeste numeroase distinctii, printre care si Premiul Nobel pentru Pace, in anul 1986.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Herta Muller – Premiul Nobel pentru literatura

Sursa foto: Wikipedia.org

Desi nascuta in Banat, langa Timisoara, in anul 1953, Herta Muller era mentionata in Enciclopedii drept o „nuvelista germana nascuta in Romania”. Nascuta in Romania, Herta Muller este fortata sa paraseasca tara in 1987 impreuna cu sotul sau. Atitudinea protestatara o aduce in atentia Securitatii care ii urmareste atent fiecare miscare.

In 2009, Herta Muller primeste premiul Nobel pentru literatura.

Fie ca vorbim de contexte politice interne nepotrivite sau de lipsa unei campanii de promovare, alti romanii au ratat sansa unei distinctii de o asemnea insemnatate.

Desi publicase intre anii 1920-192, in Franta si Belgia, studii despre descoperirea insulinei, distincia este acordata profesorilor Frederick G. Banting si John J. R. Macleod, desi Nicolae Paulescu este descoperitoru de drept. Propunerea lui Paulescu pentru premiu vine abia in 1923, la un an dupa ce distinctia fusese deja acordata.

Un alt caz este cel al lui Lucian Blaga. Propus pentru premiul Nobel pentru Literatura, in anul 1956, statul roman nu isi da acordul pentru premierea scriitorului din cauza statutului sau social de „burghez”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.