'Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa astepti rezultate diferite de fiecare data' spunea Albert Einstein. Numai ca Einstein nu a rostit niciodata aceste cuvinte.

Se intampla destul de des, mai ales in era digitala cand informatia circula in timp real si, de multe ori, fara sa fie verificata, sa atribuim un citat autorului gresit. O persoana citeaza pe cineva fara referinta si, inainte sa iti dai seama, Mark Twain vorbea despre comunicarea in era Twitter si Al Pacino despre legile gravitatiei.

Iata care sunt cele mai comune erori.

1. „Lasa-i sa manance tort” – Marie Antoinette

Se spune ca, pe patul de moarte, ultimele cuvinte ale Mariei Antoinette ar fi fost „Lasa-i sa manance tort.”. Nimic mai neadevarat. In realitate, cuvintele ii apartin lui Jean-Jacques Rousseau care le-a scris pe vremea cand Marie Antoinette avea doar 12 ani.

2. „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a o spune” – Voltaire

Desi cuvintele nu ii apartin lui Voltaire, acestea reflecta destul de bine ideologia sa.

In biografia filosofului francez, „Prietenii lui Voltaire”, scrisa de Evelyn Beatrice Hall, aceasta spune la un moment dat „<Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a o spune> era atitudinea lui Voltaire”, referindu-se la un subiect pe care Voltaire il dezbate si incercand sa reflecte modul in care acesta, probabil, se raporta la el. Numai ca toata lumea a crezut ca citatul ii apartine intr-adevar filosifului francez.

3. „Daca am vazut mai departe a fost pentru ca stateam pe umerii Gigantilor” - Isaac Newton

Poate unul din cele mai cunoscute citate atribuite lui Isaac Newton este acesta. Cuvintele apar intr-o scrisoare pe care Newton a scris-o lui Robert Hooke, un alt filosof si matematician britanic. Numai ca citatul nu ii apartine ci, in scrisoare, face aluzie la un cuvintele lui Bernard de Chartres, un filosof care a trait in secolul al XII-lea.

Citeste si:
Iris, fiica lui Nosfe, cuvinte dureroase la o lună de la moartea...
Iris, fiica lui Nosfe,...


4. „Frica noastra cea mai mare este ca suntem inadecvati. Frica noastra cea mai mare este ca suntem puternici peste masura” – Nelson Mandela

Asa-zisul citat al fostului presedinte Sud African circula pe internet de cativa ani incoace. In realitate, cuvintele ii apartin lui Marianne Williamson, un profesor spiritual si au fost scrise in 1989 in cartea sa „A return to love”.

5. „Fii cine este si spune ceea ce simti pentru ca cei care se supara nu conteaza, iar cei care conteaza nu se supara” – Dr. Seuss

Multora le-ar placea sa creada ca aceasta cugetare ii apartine lui Dr. Seuss insa realitatea este cu totul alta. Fraza nu exista in niciuna din cartile sale si, cel mai probabil, a fost inventata si atribuita scriitorului.

6. „Femeile care se poarte frumos nu fac istorie” - Marilyn Monroe

Citeste si:
Greșeala făcută de mulți români de Black Fridday în ceea ce...
Black Friday 2022. Greșeala...

In 2007, Laurel Thatcher Ulrich, un istoric feminist, a scris cartea intitulata „Femeile care se poarta frumos rareori fac istorie”. Multi au suspectat atunci ca furat titlul din best-sellerul sau despre blonda sa favorita: Marilyn Monroe. Numai ca s-a inselat. Ulrich a scris pentru prima data aceste cuvinte in 1976 pentru o editie din American Quarterly.

7. „In fiecare minut se naste un fraier” – P.T.Barnum

In realitate nu P.T.Barnum a spus aceste cuvinte, ci unul din cei mai mari adversari si critici ai sai. Intr-un articol scris in 1948 pentru Bridgeport Post, autorul anonim il intreaba pe Adam Forepaugh daca ii poate citat expresia cu „fraierii”. „Spune ca e unul din sloganurile lui Barnum, spune Forepaugh. Suna a ceva ce ar spune el”.

P.T.Barnum a spus totusi ca „oamenilor le place sa fie inselati”.

Citeste si:
Voiculescu, despre pacientul din Belgia: Nu vorbim despre autori...
Voiculescu, despre pacientul...

8. „Daca nu esti un liberal pana la varsta de 25 de ani, inseamna ca nu ai inima. Daca nu esti un conservator pana la varsta de 35 de ani, inseamna ca nu ai creier” - Winston Churchill

Potrivit Churchill Centre and Museum din Londra, cuvintele nu i-au apartinut niciodata lui Winston Churchill.


9. „Scopul scuza mijloacele” - Niccolo Machiavelli

In „Heroides II”, Ovidiu scris „Exitus acta probat” ceea ce se traduce prin „rezultatul justifica mijloacele”. O ideea similara apare in „Principele” lui Machiavelli care argumenteaza ca oamenii vor considera intotdeauna mijloacele unui principe ca fiind oneste. Avand in vedere faptul ca lucrarea a fost dedicata familiei de Medici care mai tarziu l-au arestat si torturat este foarte posibil ca intreaga carte sa fi fost scrisa ironic.

Citeste si:
Vedete cu o inteligență de geniu. Cine are IQ-ul mai mare decât al...
7 vedete cu o inteligență de...

10. „Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa astepti rezultate diferite de fiecare data” - Albert Einstein

Exista mai multe variante ale acestui citat, insa toate ii sunt atribuite lui Albert Einstein. Numai ca, Einstein nu a rostit niciodata aceste cuvinte.

Michale Becker, editor al ziarului Bozeman Daily Chronicle, o publicatie din Montana, a facut o mica investigatie si a descoperit ca vorbele ii apartin, de fapt, lui Rita Mae Brown. In cartea sa „O moarte subita”, scrisa in 1983, atribuie citatul unui personal fictiv, Jane Fulton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.