Yuppy 19 Mai 2016 18:52
Copiii pot recunoaste vocea mamelor in mai putin de o secunda, arata un studiu nou.

Studiul, care a fost realizat de Universitatea Stanford, a analizat activitatea cerebrala a 24 de copii normali cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Savantii au analizat creierul copiilor in timp ce ascultau inregistrari cu vocea mai multor femei spunand cuvinte fara sens. Unele cuvinte erau rostite de mamele copiilor, in timp ce altele erau rostite de alte femei care nu aveau nicio legatura cu copiii.

Oamenii de stiinta suspectau de mult ca vocea materna joaca un rol important in creierul copiilor si ca acestia sunt mai atenti la vocea mamei decat la alte sunete, dar nu stiau cum si de ce reactioneaza creierul la acest stimul.

Mai intai, savantii au vrut sa descopere daca micutii pot recunoaste vocea mamei dintr-un amalgan de sunete. In 97% din cazuri, copiii au reusit sa identifice vocea materna in mai putin de o secunda.

Apoi, cu ajutorul unui aparat MRI, oamenii de stiinta au analizat de parti ale creierului se activeaza atunci cand copiii aud vocea mamei. In mod deloc surprinzator, vocea mamei stimuleaza nu doar parti ale creierului care au legatura cu auzul, ci mult mai multe. De exemplu, analiza a aratat ca au fost activate zone din centrul de recompensa, regiune asociata cu procesarea informatiei emotionale. Mai mult, este posibil ca micutii sa fi vizualizat chipul mamei atunci cand i-au auzit vocea, deoarece stimulul a activat zone asociate cu vazul. Aceasta descoperire i-a surprins pe oamenii de stiinta deoarece in momentul in care au auzit vocea mamei, copiii priveau un ecran negru.

Oamenii de stiinta spera ca aceste descoperiri ii vor ajuta sa examineze mecanismele creierului in cazul copiilor cu abilitati sociale slabe, precum cei care sufera de autism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.