Yuppy 17 Mai 2016 19:34
Evolutia tehnologica fara precedent, de care am avut parte in ultimele doua decenii, nu ne-a ajutat sa devenim mai destepti sau mai iscusiti, ci din contra, sunt de parere psihologii. Mai mult, specialistii sustin ca, din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv in relatie cu tehnologia, oamenii au inceput sa isi piarda abilitatile cognitive si dexteritatile, iar efortul nostru intelectual a fost preluat in mare masura de tehnologia actuala.

Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, crede ca tehnologia avansata nu a adus rasei umane numai parti pozitive (accesul la informatie, comunicarea virtuala la distanta etc.), dar si multe deservicii care vor afecta doua sau chiar trei generatii de acum incolo.

“Tehnologia actuala, iar un exemplu cat se poate de relevant este tehnologia touchscreen, imita gesturile tactile ale bebelusilor, iar oamenii vor capata in timp, daca nu au facut-o deja, automatisme specifice nou-nascutilor, fapt care nu le ofera oportunitati de evolutie intelectuala, ci de involutie. Din intamplare am vazut o persoana in metrou care, fara sa isi dea seama, pipaia o revista si astepta sa se intample operatiuni specifice tabletelor. Cand a iesit din transa, a tresarit si si-a dat seama ca e doar o revista, insa ce am remarcat a fost automatismul deja format. Si acest automatism il putem observa cel mai mult la generatiile tinere”, declara psihologul Plesea.

Tehnologia actuala ne-a captivat … la propriu si nu mai stim cat face 5x12

Atunci cand tehnologia a aparut in vietile noastre, argumentul care ne-a captivat – la propriu – a fost castigul transparentei si a rapiditatii cu ajutorul carora vom putea vedea si avea orice, oriunde si oricand.

“Totul a fost o iluzie foarte bine uneltita de catre cei care au introdus tehnologia avansata pe piata, iar apogeul iluziei a fost atins atunci cand telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mana omului. In acest moment, mintea a inceput sa stea. Acesta fiind momentul critic cand tehnologia a pus stapanire totala pe vietile noastre, iar studiile au aratat ca ne-am pierdut foarte mult din ceea ce numim ascutimea si auto-reglarea mintii, oamenii devenind din ce in ce mai lenti in gandire, operatiile mentale - care odinioara pareau simple (spre exemplu, 5x12) - nu mai sunt la indemana oricui, iar iluzia prieteniei sau a reputatiei online ne-a impins pana la cel mai inalt grad de depresie pe care l-a cunoscut omenirea”, considera psihologul Alexandru Plesea.

Citeste si:
Laura Cosoi, despre a patra sarcină. Actrița își trăiește visul:...
Laura Cosoi, despre a patra...

Oamenii nu le mai zambesc nici macar telefoanelor

In ceea ce priveste satisfacerea nevoilor emotionale, la inceput, tehnologia reusea sa le aduca zambete si fericire oamenilor, in mare parte cauzate de curiozitatea noului in viata noastra. Cu cat tehnologia a devenit parte activa si de neseparat din vietile noastre, cu atat relatia cu tehnologia a devenit latenta, iar oamenii au ajuns pana in stadiul in care nici macar nu mai zambesc telefonului mobil, atunci cand primesc imagini sau texte amuzante. Toate starile noastre – fericire, iubire, tristete, furie etc. – au fost convertite in stari virtuale, iar oamenii au adoptat in viata reala acea atitudine pe care o putem numi “poker face” (nu mai schiteaza niciun gest).

“Contactul vizual si emotional intre oameni a scazut foarte mult, iar multi dintre noi am intrat in transa, viata noastra reala fiind pe pilot-automat: mancam, mergem la job, lucram, dormim, fara sa mai constientizam actiunile noastre. Am uitat cum e sa mai traim in viata reala, toate nevoile noastre de interactiune interumana, de oferit sau de primit iubire, incercam sa ni le satisfacem in lumea virtuala”, declara psihologul.

Citeste si:
Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de ecrane...
Care sunt avantajele și...

Cum sa ne recapatam dexteritatile si cum sa ne reechilibram viata

Psihologul Alexandru Plesea sustine ca un viciu sau un comportament obsesiv-compulsiv nu poate fi vindecat prin interzicere totala, ci prin construirea unui program in care acel viciu sa ne ocupe, pe zi ce trece, din ce in ce mai putin timp.

“E util pentru noi sa invatam sa ne reechilibram viata, deoarece la ora actuala talerul balantei din vietile multor oameni este inclinat aproape total in dreptul vietii virtuale. De asemenea, putem sa ne recapatam dexteritatea, abilitatile cognitive (ascutimea si iscusinta mintii), concentrarea eficienta si chiar memoria, prin realizarea unui program zilnic alocat exercitiilor fizice, dar mai ales mentale, ca de exemplu: exercitii echilibrare emisfere (logica + creativitatea la un loc), exercitii de atentie, exercitii de vizualizare si intuitie, exercitii de respiratie si oxigenare a creierului, exercitii de meditatie, toate acestea antrenate si aducand rezultate rapide si extraordinare printr-o dieta si somn corespunzator ”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Citeste si:
Ce acuzații i-a adus Dana Roba pastorului din Timișoara. Îl...
Ce acuzații i-a adus Dana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.