Dupa ce Suedia a implementat, in premiera, programul de 6 ore de munca in loc de 8, iar experimentul s-a dovedit unul benefic pentru societatea scandinava, Legislativul si societatea civila din Romania discuta eventualitatea introducerii acestui model si in tara noastra.

Experimentul social suedez a inceput in aprilie 2014, in Gotenborg, in sistemul de stat, iar premisele sale au fost sa imbunatateasca viata oamenilor, sa gaseasca un echilibru intre munca si viata personala si sa creasca productivitatea. Datorita succesului sau, aceasta practica s-a extins si in sistemul privat.

Romanii sunt pregatiti psihic pentru un program de 6 ore

In opinia psihologului Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, romanii ar fi pregatiti sa faca aceasta schimbare, poate mai pregatiti decat au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emotional, iar orice schimbare venita in avantajul nostru actioneaza ca un impuls sau o motivatie.

“Sa ne aducem aminte la scoala, cand profesorii ne promiteau ca ne dau drumu mai repede de la ora, daca indeplinim cateva sarcini. Chiar daca paream plictisiti sau obositi, la auzul acestei vesti, imediat gaseam resurse sa ne atingem scopurile si sa devenim chiar mai productivi. Acelasi tip de mentalitate din copilarile functioneaza si cand devenim adulti”, declara specialistul Dan Ivanescu.

Programul de 6 ore de munca ne-ar face fericiti in viata personala

In contextul in care ultimele studii arata ca romanii sunt printre cei mai nefericiti din Uniunea Europeana, specialistul crede ca programul de 6 ore ne-ar ajuta sa devenim mai fericiti in viata personala, nu doar mai productivi la munca.

“Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea sa acordam acele 2 ore in plus pe zi familiei, vietii personale si am fi mai multumiti de noi deoarece am reusi sa obtinem rezultatele dorite intr-un timp mai scurt. Sa nu uitam ca la ora actuala, ocupam locuri fruntase in UE in ceea ce priveste numarul de ore lucrate, dar traim mai prost, din punct de vedere financiar, decat restul europenilor. Trebuie sa admitem, odata pentru totdeauna, ca modul in care muncesc romanii este unul deficitar, avem traditia in a sta multe ore la munca, dar munca efectiva este mult mai mica. Daca se va implementa noul model, cred ca vom ajunge sa apreciem mai mult timpul petrecut la munca si l-am trata mult mai responsabil”, declara psihologul Dan Ivanescu.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Programul de lucru de 15 ore pe saptamana, gandit pentru 2030, fezabil daca tehnologia si mentalitatile vor evolua concomitent

Tema numarului optim de ore de lucru a tot fost dezbatuta, in decursul istoriei, de diversi specialisti, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma ca, in anul 2030, numai adevaratii “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe saptamana. Psihologul Ivanescu crede ca acest plan pentru viitor este unul fezabil daca il coroboram cu gradul de evolutie a tehnologiei si a mentalitatii societatii.

“Daca tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie sa alocam atat de multe ore. Desigur, exista si reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajatilor si alte sarcini daca acestia le vor termina in cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evolutia, deoarece tine de cum vor evolua mentalitatile societatii peste un deceniu sau doua. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.