Potrivit unui studiu nou, cainii pot recunoaste emotiile umane.

Intreaba orice stapan de caine sau pisica si iti va spune ca patrupedul simte atunci cand este trist. Desi o astfel de afirmatie poate parea o simpla speculatie afectiva, studiile arata ca, cel putin in ceea ce ii priveste pe caini, acestia simt intr-adevar atunci cand stapanul lor nu se simte bine.

Problema este ca studierea si interpretarea raspunsului emotional dintre caine si om este destul de dificila. Pentru inceput, nu poti intreaba un caine cum se simte. Asa ca, in timp ce multi oameni descriu reactiile pe care le au patrupedele la diferite stari emotionale ale lor, dovezile stiintifice au fost destul de evazive. Pana acum.

Potrivit unui studiu publicat in revista Biology Letters, cainii pot recunoaste diferite emotii atat la oameni cat si la alti caini. Stiam deja ca patrupedele pot distinge intre diferite expresii faciale si sunete. Cercetatorii au vrut sa afle daca acestia pot recunoaste si emotiile asociate cu acele expresii. Pentru a afla acest lucru, savantii au pus mai multi caini sa priveasca diferite imagini. Fiecare imagine era asociata cu un sunet emotional care fie se potrivea imaginii fie era in totala neconcordanta. Atunci cand cainii priveau indelung o imagine cu un sunet potrivit, cercetatorii trageau concluzia ca patrupedele inteleg ce se intampla.

Este totusi foarte posibil ca animalele sa fi invatat ca daca raspund la anumite sunete si expresii faciale intr-un fel, vor fi tratati de oameni diferiti. Un exemplu bun este fata de vinovat pe care o fac cainii atunci cand fac ceva gresit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.