"In cartiere, viata urbana e concentrata mai mult in locuri de joaca si centre comerciale."

Joi seara, la sediul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, a avut loc vernisajul expoziiiei Microtopiile Bucurestiului – cartografierea si redefinirea orasului, o incursiune vizuala in peisajul urban bucurestean, rezultata in urma rezideniei a celor mai premiaii cinci fotografi nordici la Bucuresti. In cadrul proiectului Bucuresti Memoria|Explorarea|Imaginarea Orasului, care lanseaza candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, ARCUB i-a provocat pe cei cinci artisti sa descopere microtopiile ascunse ale orasului.

In limbaj artistic si filosofic, ”microtopia” reprezinta un spaiiu restrans, idealizat, creat de o comunitate bine definita. Bucurestiul este un oras fragmentat, in care numeroasele ziduri, garduri, stalpi pe care ii vedem la tot pasul delimiteaza astfel de teritorii de sine statatoare, deconectate de intreg (gradina din faia blocului, parcul). Orasul este dominat de locuinie sociale din perioada comunista, unde aproximativ 60% din populaiie traieste in condiiii extrem de dense, spaiii in care facilitaiile recreative si culturale sunt aproape inexistente. Provocarea artistilor scandinavi a fost sa descopere aceste spaiii si sa le reinterpreteze, profitand de perspectiva strainului aflat pentru prima data la Bucuresti.

Oddleiv Apneseth din Norvegia, Chris Maluszynski din Suedia, Milja Laurila din Finlanda, Ingvar Högni Ragnarsson din Islanda si Maja Nydal Eriksen din Danemarca sunt cei cinci fotografi care au locuit timp de o luna la Bucuresti, in vara lui 2015. Dupa ce au vizitat orasul, si-au ales zone bine definite, pe care sa le fotografieze. Fie ca a fost vorba de Delta Vacaresti, ”cartierele-dormitor”, Bucurestii Noi sau Pipera, fotografiile surprind oamenii si visele lor si, de asemenea, modul lor de a compensa, de a se adapta la realitaiile dure din jur si de a-si crea propriile microtopii.

Pentru proiectul meu, Possible Playgrounds - Locuri de joaca posibile, am incercat sa gasesc semnele unor microtopii intr-un cartier obisnuit din oras, Drumul Taberei. In loc sa incerc sa explorez in interiorul subculturilor sau al noilor tendinie radicale, am ales sa ma concentrez pe un cadru comun, al condiiiilor obisnuite de viaia si de locuit. Drumul Taberei a fost, iniiial, o microtopie comunista. Un exemplu de planificare urbana de succes, in anii ’60, care oferea condiiii confortabile de locuit, intr-o zona rezideniiala aglomerata. Ce m-a socat de la inceput a fost faptul ca, aici, viaia urbana e restransa, in mare parte, la locurile de joaca sau centrele comerciale.” spune artista Maja Nydal Eriksen, care a si curatoriat expoziiia.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Expoziiia foto Microtopiile Bucurestiului este deschisa pana pe 20 septembrie, la sediul ARCUB, din strada Lipscani nr 84-90. Accesul publicului este gratuit.

Orasul Bucuresti are sansa de a deveni, in 2021, Capitala Europeana a Culturii. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti deruleaza, in prezent, proiectul Bucuresti Memoria|Explorarea|Imaginarea Orasului, un program platforma care susiine candidatura orasului in cursa pentru acest titlu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.