Yuppy 21 August 2015 13:05
Oamenii de stiinta au descoperit ca, atunci cand privesti pe cineva in ochi timp de 10 minute, este indusa o stare modificata de constiinta.

Uitati de LSD. Privitul in ochi este un drog la fel puternic. Potrivit cercetatorului Giovanni Caputo, de la Universitatea Urbino, din Italia, atunci cand privesti pe cineva intens in ochi este indusa o stare modificata de constiinta.

In urma cu mai multi ani, Caputo a realizat un studiu in care a cerut mai multor voluntari sa isi priveasca reflexia in oglinda pret de 10 minute. Multi dintre voluntari au inceput sa aiba experiente bizare inca din primul minut. Potrivit acestora, fata li se schimba, luand forma unor animale, a unor monstri sau a unor rude decedate. Se pare ca efectele bizare sunt mult mai intense atunci cand privesti o alta persoana in ochi.

Potrivit revistei Psychiatry Research, Giovanni Caputo a pus 40 de voluntari in perechi de cate doi. Fiecare pereche a fost inchisa intr-o camera intunecata, dar suficient de luminoasa pentru a-si putea observa trasaturile fetei. Pentru a se asigura ca rezultatul nu va fi influentat de asteptarile participantilor, acestia nu au stiut scopul studiului.

Dupa 10 minute, participantilor li s-a cerut sa completeze un formular cu intrebari despre experienta pe care au avut-o. Acestia au spus ca atat culorile cat si sunetele au fost mult mai intense decat ar fi trebuit sa fie. 90% dintre participanti au spus ca fata partenerului parea deformata, iar 70% au spus ca acestia pareau sa se transforme in monstri sau in alte persoane (rude sau iubiti).

Caputo crede ca o posibila explicatie pentru acest fenomen ar fi urmatoarea: atunci cand fixezi un punct pentru o perioada lunga de timp, elementele periferice incep sa dispara. Deoarece creierul nu mai primeste suficienta informatie, acopera lipsurile cu date bazate fie pe experiente trecute, fie pe asteptari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.