Yuppy 18 Mai 2015 11:23
Te-ai intrebat vreodata de ce se increteste pielea degetelor atunci cand stai prea mult in apa? Cercetatorii au aflat raspunsul.

Fie ca inoti, speli vasele sau faci o baie, probabil ca ai observat ca daca petreci mai mult timp in apa, pielea degetelor se increteste. De ce se intampla acest lucru?

Pentru foarte multi ani, oamenii de stiinta au crezut ca acest fenomen este produs de osmoza - apa care trece prin stratul uscat al pielii. Potrivit acestora, apa prinsa in acest strat se extindea la nivelul testului exterior al pielii, dar nu si la cel inferior, cauzand incretirea acesteia.

Aceasta teorii a picat in momentul in care, in 1935, oamenii de stiinta au observat ca, in cazul persoanelor cu leziuni ale nervilor la nivelul degetelor, pielea nu se mai incretea. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca incretirea pielii este cauzata de sistemul nervos, si nu are legatura cu apa retinuta intre straturile de tesut.

Potrivit oamenilor de stiinta, pielea incretita ofera oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, ceea ca i-ar fi ajutat pe stramosii nostri sa smulga din pamant planetele umede atunci cand culegeau hrana.

Mai multe informatii puteti afla urmarind clipul de mai sus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.