Yuppy 11 Mai 2015 16:57
Un sondaj despre fericire arata cum s-a schimbat notiunea "fericirii" in ultimii 80 de ani.

Desi am tinde sa credem ca astazi suntem mai materialistii decat in urma cu 80 de ani, adevarul este ca viziunea oamenilor despre fericire nu s-a schimbat chiar atat de mult. Psihologul Sandie McHugh, de la Universitatea din Bolton, a ajuns la aceasta concluzie dupa ce, impreuna cu un grup de cercetatori, a recreat un studiu realizat in 1938.

In 1938, organizatia Mass Observation a plasat o reclama in ziarul Bolton Evening News, prin care cerea cititorilor sa defineasca fericirea. Atunci, 226 de persoane au trimis scrisori redactiei, contribuind astfel la realizarea unui index al fericirii.

In 2014, Sandie McHugh si Jerome Carson au repetat experimentul, cerandu-le oamenilor prin intermediul Bolton News sa completeze un chestionar care cuprinde aproape aceleasi intrebari.

In anul 1938, siguranta, informatia si religia ocupau topul celor mai importanti factori care contribuie la atingerea fericirii. In 2014, siguranta ramane in continuare in top, dar urmatoarele locuri sunt ocupate de umor si timpul liber.

In ciuda micilor diferente, ambele generatii au cazut de acord asupra unui lucru - banii nu pot aduce fericirea. Atunci cand a venit vorba de bogatiei, respondentii studiului din 1938 ca au nevoie de mici economii pentru a trece peste perioadele grele. Aceasta idee este impartasita si de generatiile tinere. 78% dintre cei chestionati in 2014 au spus ca fericirea nu este legata de lucrurile materiale, si ca lucrurile simple, precum o plimbare in parc, ii fac cu adevarat fericiri.

Potrivit autoare studiului, in 1938 factorii necesari fericirii erau legati de viata de zi cu zi, in timp ce in 2014 se pune pret pe famillie, prieteni, simtul umorului si timpul liber.

via The Huffingtonpost


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.