O istorie lunga si complicata a modului in care februarie a ajuns sa fie cea mai scurta luna din caldendar.

Luna februarie este destul de ciudata. Spre deosebire de celelalte luni, februarie are doar 28 sau 29 de zile. Care este motivul?

In secolul VII i.Hr., numarul din ce in ce mai mare de petreceri, festivitati si ceremonii religioase l-au facut pe imparatul Romulus sa constientizeze necesitatea unui calendar. Romanii au inceput sa foloseasca un calendar lunar, care avea 10 luni, pornea din martie si se termina in decembrie. Lunile ianuarie si februarie nu existau, iar cand erau intrebari ce luna e, romanii spuneau ca niciuna.

Al doilea rege al Romei, Numa Pompilius, a modificat acest calendar pentru a-l alinia la cele 12 cicluri lunare. Numerelor cu sot erau considerate cu ghinion in Roma Antica, asa ca a scos cate o zi din fiecare luna. Numai ca, 354 este un numar cu sot, asa ca Numa a rotunjit cifra la 355, dupa care a impartit zilele ramase in doua luni. Astfel, au luat nastere lunile ianuarie si februarie.

Asadar, aceasta este motivul pentru care luna februarie are doar 28 de zile. Chiar daca 28 este un numar cu sot,romanii au dedicat aceasta luna purificarii spirirtuale.

Problema era ca un calendar cu 355 de zile era gresit. Anotimpurile si lunile nu se ai sincronizau cum trebuie si, ocaznional, romanii trebuiau sa adauge o luna suplimentara.

Cum au rezolvat romanaii aceasta problema si continuarea acestei istorii complicate o puteti urmari in clipul de mai sus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.