Daca ai putea sa te intorci in timp si sa porti o discutie cu adolescentul care ai fost, ce ti-ai spune? Uite cinci lucruri pe care mi-as fi dorit sa mi le spuna cineva cand aveam 20 ani:

Ia o pauza de la rutina si gandeste-te la viata ta de pana acum. Gandeste-te la toate lectiile pe care le-ai invatat „the hard way”, vorba americanului, la greselile pe care le-ai facut si la sfaturile pe care ti-ai fi dorit sa le primesti. Gandeste-te la adolescenta si la visele pe care le aveai atunci.

Cand ai 17 ani si intreaga viata inainte nimic nu pare imposibil, nu? Si totusi, ai facut atatea greseli, ai incalcat atatea promisiuni si ai ratat atatea sanse.

Chiar daca nu imi doresc neaparat sa fiu din nou adolescent – desi viata fara facturi si alte responsabilitati nu era rea deloc – sunt anumite lucruri pe care le-ai fi facut diferit. Poate ca tu esti genul de persoana care crede ca totul se inampla cu un rost, dar daca ti s-ar da o masina a timpului si o a doua sansa, ce sfaturi ti-ai da?

Uite cinci lucruri pe care mi-as fi dorit sa mi le spuna cineva cand aveam 17 ani:

Nu te grabi sa cresti

Foto: adolescent sursa Shutterstock.com

Stiu ca abia astepti sa cresti, dar lasa-ma sa iti spun un mic secret: maturitatea nu este asa cum ti-o imaginezi. Sigur, este minunat sa fii pe cont propriu si sa nu mai fi nevoit sa dai explicatii nimanui, dar responsabilitatile si presiunea de a face ceva cu viata ta ii cam ia din farmec.

Ai abia 17 ani – bucura-te de anii astia si nu te grabi sa cresti.

Investeste in tine

Da banii pe carti, cursuri si experiente. Inconjoara-te de oameni de la care ai ce invata si „fura” de la ei cat poti de mult. Mergi la film, la teatru si concerte, hraneste-ti pasiunile si gandeste fiecare leu dat pe un curs sau o conferinta si fiecare ora petrecuta studiind ca pe o investitie in tine.


Citeste, citeste, citeste

Citeste cat poti de mult, orice, oricand ai o ora libera. Cu timpul vei invata sa cunosti o carte buna de un acceptabila si una acceptabila de una proasta. Educa-ti gusturile si exerseaza-ti mintea. Si nu te intreba „ce a vrut autorul sa spuna” asa cum ai fost invatat la scoala, ci cauta mai profund de atat.

Citeste si:
Violeta Bănică trăiește fiorii dragostei. Cine este iubitul...
Violeta Bănică trăiește...


Petrece mai mult timp cu parintii tai

Cand esti tanar este greu sa constientizezi faptul ca parintii tai nu vor fi langa tine pentru totdeauna. Petrece cu ei cat de multi timp poti. Stiu ca este mai cool sa iesi cu prietenii la o bere, dar, in cele mai multe cazuri, aceste prietenii sunt efemere. Parintii tai, in schimb, te vor iubi neconditionat si vor fi langa tine indiferent de situatie.

Gaseste-ti un hobby

Fie ca este vorba de muzica, scris, un sport sau orice alta activitatea, gaseste-ti o pasiune. Activitatile extracurriculare nu numai ca sunt distractive, dar te invata lectii importante, cum ar fi interactiunea, lucrul in echipa si gestionarea situatiilor stresante.

Tu ce sfat ti-ai fi dorit sa primesti la 17 ani?


Despre autor:

Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.