Creierul este motorul organismului tau, dar poti avea incredere completa in el? Uite cinci moduri in care creierul tau te minte in fiecare zi.

1. Te face sa crezi ca esti foarte bun la ceva cand, de fapt, nu te pricepi deloc

Foto: femeie cantand sursa Shutterstock.com

Pare destul de logic ca atunci cand nu te pricepi la ceva sa fii in stare sa iti dai seama de acest lucru. Aparent, adevarul este cu totul altul. Intr-un studiu realizat in 1999, doi psihologi, David Dunning si studentul sau, Justin Kruger, au aratat ca oamenii care nu se pricep deloc la un lucru, tind sa creada ca sunt, de fapt, buni la acel lucru.

Cei mai competenti oameni isi inteleg cu adevarat abilitatile, insa majoritatea si le supra-estimeaza. Pentru a-ti da seama daca esti bun la ceva ai nevoie sa ai anumite cunostinte si inclinatii spre acel lucru. In absenta acestor factori, este destul de greu sa iti dai seama daca esti bun de ceva sau nu. Asa se explica de ce anumiti oameni participa la emisiuni de tipul X Factor desi nu au deloc voce.

“In cele mai multe aspecte ale vietii, oamenii nu isi pot da seama cat de nepriceputi sunt.”, scria Dunning in studiul sau.

2. Creierul tau te face sa te simti ca un impostor

Foto: barbat acuzat sursa Shutterstock.com

“Sindromul impostorului” a fost consemnat pentru prima data in 1978 de catre Pauline Rose Clance si Suzanne Imes, doi cercetatori de la Universitatea din Georgia. Acestea au observat ca foarte multe dintre femeile de succes pe care le-au intervievat se simteau ca niste impostoare, spunand lucruri de genul: “Nu sunt suficient de buna ca sa fiu aici” sau “Abilitatile mele au fost supraestimate.”. Si asta in pofida faptului ca acesti oameni erau cu adevarat bun la ceea ce faceau.

Cei doi cercetatori au crezut initial ca acest sindrom este mai acut la femei, dar studii ulterioare au aratat ca si barbatii sufera in aceeasi masura de sindromul impostorului.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

De fapt, pana si Albert Einstein a avut momente in care a simtit ca descoperirile sale au fost doar un rezultat al sansei.

3. Creierul permite stereotipurilor sa se adevereasca

Foto: stereotip sursa Shutterstock.com

Se spune ca blondele ar fi proaste sau ce femeile nu s-ar pricepe la matematica. Sunt niste stereotipuri jalnice, care ar trebui ignorate insa, din pacate, au efect asupra creierului nostru. Fenomenul poarta numele de “amenintarea stereotipurilor” si inseamna ca, daca anumite prejudecati cu conotatie negativa sunt repetate iar si iar, oamenii tind sa se comformeze. Prin urmare, oamenii de culoare vor lua note mai mici la teste, jucatoarele de sah se vor descurca mai prost daca li se va spune ca oponentul lor este un barbat si tot asa.

Din fericire, genul acesta de gandire poate fi stopata aducand in prim-plan modele de urmat.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

4. Creierul tau te face sa crezi ca anumite lucruri se intampla cu un rost

Foto: pattern numar sursa Shutterstock.com

Oamenilor le place sa vada semne si patternuri peste tot, chiar si atunci cand nu exista nimic de genul acesta. De aceea ti se pare ca cineva ti-a soptit numele in timp ce erai in dus sau ca norii iau forma de unicorni. Genul acesta de gandire era de folos oamenilor din alte timpuri. Daca, de exemplu, trei oameni din trib se imbolnavisera dupa ce bausera apa din lac, restul grupului putea trage concluzia ca nu este OK sa bei apa de acolo.

Insa in vremurile noastre aceasta “abilitatea” si-a cam pierdut rostul. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, de exemplu, londonezii au observat ca anumite parti ale orasului nu fusesera bombardate si au tras concluzia ca acolo se aflau spioni nazisti. Asa ca evitau acele zone. Adevarul este insa ca bombele acelea au cazut la intamplare.

Citeste si:
3 lucruri pe care bebelușii le învață încă din burta mamei
3 lucruri pe care bebelușii...

O alta problema cu aceste patternuri este ca oamenii tind sa le vada in jocurile de noroc.

5. Creierul tau te face sa iti fie frica de lucruri care nu se vor intampla niciodata

Foto: umbra frica sursa Shutterstock.com

Americanii se tem foarte tare ca vor muri in urma unui atac terorist, insa sansele ca acest lucru sa se intample sunt la fel de mari ca sansele de a fi lovit de un asteroid, adica unu la un milion. De asemenea, statistic vorbind, sunt foarte mici sanse sa mori intr-un accident aviatic, mancat de un rechin sau ucis de un criminal. Si, cu toate acestea, suntem infiniti mai speriate de aceste lucruri decat de cele care ar putea sa ne omoare cu adevarat: diabetul, obezitatea, boliele de inima, accidentele rutiere.

Din pacate, lucrurile precum un accident aviatic sunt mai memorabile decat diabetul sau obezitatea si ajung mai des la stiri.

Citeste si:
5 stereotipuri pe care trebuie să le cunoașteți despre o relație
5 stereotipuri pe care...

Foto main: creier sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.