Incepand de anul acesta, BARMANIADA, cea mai complexa competitie de bartending din Romania, reuneste, intr-o noua proba de excelenta in cursa pentru titlul de Barmanul Anului, maiestria prezentarii vinului cu indemanarea servirii berii.

Marti, 9 octombrie 2012, ora 20.00, in cadrul Etapei de bere si vin, barmani din toata tara vor raspunde acestei noi provocari, demonstrandu-si in fata juriului de specialitate si a publicului, atat calitatile de somelieri, cat si cele de berari priceputi.

Concurentii vor sustine o proba teoretica cu intrebari despre istoria, servirea optima, tipurile si caracteristicile vinului si ale berii. Dificultatile lansate de proba de bere apar la degustare, unde barmanul trebuie sa recunosca tipul de bere si materia prima. Iar la proba de vin, se va puncta capacitatea barmanului de a prezenta si de a servi cat mai profesionist, dar si originalitatea in prepararea unui cocktail pe baza de vin.

Este greu sa stapanesti acest domeniu vast si fascinant al bartendingului. Fiecare etapa a competitiei este una de invatare, atat pentru concurenti cat si pentru organizatori. Prin aceasta noua abordare ne dorim sa testam cat mai exact aptitudinile concurentilor. Am hotarat sa cream probe de competitie care sa implice atat competentele unui somelier, cat si abilitatile unui maestru berar. Astfel, barmanii interesati de arta vinului vor fi provocati sa cunoasca cultura de a prepara si a servi bere, si vice versa”, a declarat Mihai Panfil, fondator Barmania, organizatorul competitiei.

BARMANIADA a pregatit mai multe momente speciale, atat pentru participanti cat si pentru public. Competitia se va deschide cu un spectaculos domino alcatuit din 500 de cocktailuri cu bere, spre deliciul tuturor sustinatorilor. Pentru pasionati, organizatorii au pregatit doua baruri de vin, unde somelieri recunoscuti vor sustine prezentari si degustari cu 2 vinuri speciale: Jacobs Creek, cel mai apreciat vin din Australia si Santa Margherita, un renumit vin italian. In cinstea castigatorilor, Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai buni somelieri specializati in prezentarea podgoriilor si vinurilor romanesti, va sabra o imensa sticla de sampanie Mumm Magnum, folosind aceasta tehnica spectaculoasa, patentata inca de la inceputul secolului XIX, de catre trupele imperiale ale lui Napoleon Bonaparte.

Jurizare si premii

Citeste si:
Irina Rimes, reacție dură după ce a fost comparată cu Theo Rose:...
Irina Rimes, reacție dură...

Juriul va urmari respectarea pasilor de servire, tehnica de lucru folosita, metoda de preparare, dar si modul in care barmanii vor reusi sa prezinte bauturile. Din juriu vor face parte Sergiu Nedelea (unul dintre cei mai buni somelieri specializati in prezentarea podgoriilor si vinurilor romanesti), Cristian Grigore (somelier), Marjan Kukuneshoski (Barmanul Anului 2009), Marian Porumb (Barmanul Anului 2011).

Cei mai buni trei barmani vor fi recompensati cu urmatoarele premii: locul I - 400 €, locul II - 250 € si locul III - 150 €. Barmanul Anului 2012 va fi desemnat la sfarsitul ultimei etape a competitiei, pe baza totalului de puncte acumulate pana in acel moment in urma participarii la fiecare dintre etapele competitiei, titlu care mai inseamna 1000 de Euro si sansa de a reprezenta Romania la Jameson Bartenders Ball din Dublin, in ianuarie 2013.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Etapa de bere si vin este cea de-a doua proba din cadrul Barmaniada 2012, urmand ca restul etapelor sa se desfasoare dupa cum urmeaza:


  • Barista – noiembrie

  • Mixologie – noiembrie

  • Working Flair & Exibition - decembrie

Cu o participare a concurentilor din toata tara, organizatorii isi doresc acoperire la nivel national. Prin urmare, anul acesta, competitia va beneficia si de transmisie in direct, realizata cu sprijinul www.evenimentelive.ro. Transmisia va fi live pe site-ul www.barmaniada.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.