Citind acum cativa ani un articol despre diferenta majora dintre un vin si o bere, si anume ca, atunci cand esti la o cina, berea pur si simplu o bei, dar despre vin povestesti catusi de putin, m-am gandit sa dezbat putin acest subiect, fiind un impatimit al berii mai ales.

Varietatea. Lucrul cel mai frumos la bere este varietatea. Daca nu stiai, exista pana la 2000 de varietati, numar care este in crestere de la an la an, de cand Curtea Europeana de Justitie in 1987 a dat voie legal producatorilor de bere, pe langa hamei, malt, drojdie, apa, sa-si foloseasca imaginatia in a crea acea bere, care ti se potriveste cel mai bine tie, ca si consumator.

Chiar exista mici companii care iti produc ce bere vrei tu, la cerere. Fie ea cu arome de fructe, condimente, radacini, invechita in butoi de stejar, cu mai mult sau mai putin alcool, facuta dupa metode traditionale sau revolutionare etc.

Exista atatea varietati de bere in lumea asta… de ce alegem sa bem doar 2-3, in cel mai fericit caz – 5 feluri de bere?

Inca din perioada sumeriana, existau peste 30 de varietati recunoscute de bere, in trecut pana si egiptenii consumau bere cu sofran, cu condimente, cu miere, cu anumite sucuri de fructe la mesele festive, sau lorzii englezi atunci cand li se nastea cate un copil, produceau bere si o lasau la invechit in butoaie pana cand acel copil implinea 18 ani si, tot asa, exemplele bune din trecut pot continua.

Daca si stramosii nostri construiau si consumau atatea feluri de bere, ma tot intreb cum s-a nascut expresia “berea aia neagra fara gaz in ea, nu e bere!”

Evolutia. In ultimul timp, seara, mi-am facut un obicei ciudat, ar spune unii… in loc sa ma uit la tot felul de seriale si filme pentru a ma “deconecta”, am inceput sa urmaresc seriale de gen Brew Master, Drinking Made Eazy, sau tot felul de documentare despre bere si, in general, despre bauturi pe care le consumam de obicei. Rezultatul e unul Wow!

Am aflat ca una dintre ultimele “mode” este sa faci bere dupa metoda traditionala champenoise, in care prima fermentare se face in tancuri din inox sub presiune, iar a doua fermentare, exact ca si in cazul sampaniei se face in sticle. Efectiv se mai adauga drojdii, zahar sub orice forma (fructe etc), pentru un plus de efervescenta si tarie alcoolica. Interesant .

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Cătălin Scărlătescu și Doina...
Ce diferență de vârstă este...

Sau ca nu stiu ce companie din Australia produce bere fara dioxid de carbon, bere care este consumata de oameni in spatiu? Sau ca din ce in ce mai mult se discuta si in cazul berii de notiunea de terroir. In orice caz, tin sa spun ca lumea berii fermenteaza incontinuu.

Citeste continuarea pe: barstein.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.