Intr-o lume in care spatiul devine o provocare, orasele sunt din ce in ce mai aglomerate si arhitectii se intrec in proiecte cu zgarie nori cat mai excentrici, o propunere "nebuneasca", asa cum pare la prima vedere, ar putea sa ofere o alternativa la multe dintre problemele de mai sus: ingroparea zgarie norilor in pamant.

De ce sa construim deasupra si nu dedesubt? Aceasta pare sa fie intrebarea arhitectului mexican Esteban Suarez care a castigat proiectul de amenajare urbana al centrului istoric din Mexico City si care se confrunta cu o problema imensa: supra-popularea.

Mexico City numara in 2010 aproximativ 9 milioane de locuitori (in total Mexico City impreuna cu zona metropolitana a orasului numara aproximativ 22 de milioane de locuitori), iar numarul lor este in crestere. Autoritatile locale isi pun, pe buna dreptate, problema spatiului care a devenit o adevarata provocare in capitala Mexicului.

Propunerea arhitectului Esteban Suarez este ca in loc de zgarie nori sa construiasca cladiri ingropate in pamant. Transformata deja in macheta, ideea arhtectului este prezentata in clipul de mai jos. O cladire sub forma unei piramide inversate, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, capabila sa gazduiasca aproximativ 100,000 de persoane.

Acest “Zgarie Nori ingropat” ar urma sa aiba un acoperis imens din sticla, adica fix pavajul viitoarei piete reconstruite din centrul istoric al orasului Mexico City. Acoperisul din sticla urmeaza sa ofere lumina naturala etajelor de mai jos, ingropate in pamant.

Pe langa apartamente, aceasta cladire a viitorului urmeaza sa fie dotata si cu mai multe mall-uri, sali de sport sau cinematografe. Accesul oamenilor sa va realiza cu ajutorul unor lifturi ultra rapide, iar in caz de incendii cladirea va putea fi evacuata cu ajutorul unor platforme speciale.

Daca planul arhitectului Esteban Suarez de a ingropa Zgarie norii se va aproba, s-ar putea ca sa observam cum in multe alte locuri de pe Glob peisajul urban s-ar putea schimba. In loc de clasicii zgarie nori vom admira cladiri ingropate in pamant.

Earth Scraper - Primul Zgarie Nori ingropat in Pamant. Viitorul: cladiri sub pamant!

Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

Documentar Yahoo News Earth scraper - Primul Zgarie Nori ingropat in Pamant


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.