Unul dintre cele mai populare genuri de muzica electronica, trance-ul, a luat nastere la inceputul anilor ‘90, inspiratia venind din muzica electronica a anilor 1970 si 1980. Trance-ul a aparut ca o imbinare intre muzica techno si house, fara a fi pus accentul pe aspectul comercial asa cum se intampla azi, fiind un gen muzical ce avea sa daruiasca ascultatorilor o multitudine de senzatii si sentimente noi.

multumim: divercitycafe.ro

Dupa cum spuneam, cei care au influentat multi producatori trance vin din perioada de dinainte de ‘90 si anume Jean Michel Jarre(pe care Armin van Buuren sau Ferry Tayle il mentioneaza ca “muza”), prin albumul e “Oxygen” (‘76 -Oxygene Pt1) si “Equinoxe”(‘78) si Klaus Schulze (Silent Running, Floating), despre care se spune ca ar fi creat primele productii care ar semana a trance. Acesta a scos doua albume de muzica experimentala, pe care o numea “muzica spatiala”: ”Trancefer” (‘81) si “En Trance” (‘87), in titlurile carora apare si cuvantul “trance” ce avea sa devina din ce in ce mai popular.

Incepand cu anul 1990, nume precum Orbital ( Chime ) , Age Of Love (The Age Of Love – este considerat primul single trance) , Ecstasy Club (Jesus Loves The Acid) , Age Of Love (Age Of Love (Jam & Spoon watch Out For Stella Remix -’92) , Dance 2 Trance ( We Came In Peace -1990), Robert Miles – Children au inceput sa contureze genul trance.

Originea termenului “trance” nu este cunoscuta cu exactitate, ea fiind atribuita numelor albumelor lui Schulze, numelui grupului Dance 2 Trance sau in cele mai multe cazuri starilor emotionale pe care acest gen de muzica le inspira celor ce il asculta: fie senzatii inaltatoare, de euforie, fie stari de transa, de relaxare.

Desi la inceput a fost o combinatie intre techno si house, muzica trance a evoluat si si-a conturat propria forma, care astazi este in permanenta evolutie. Nu este definita de sablonul hipnotic si repetitiv al muzicii techno, fiind mai melodioasa decat aceasta, si in acelasi timp este mai puternica si mai emotionala decat muzica house.

Piesele trance sunt construite dupa un model bine stabilit: rata bpm este incadrata intre 120 si 160, variatiile acesteia simtindu-se pe intreaga durata a unui track, datorita celor doua elemente caracteristice ale acestui gen, asa-numitele build-up si breakdown. Prima reprezinta partea de inceput a piesei, relativ calma, care te face sa astepti ceva cu totul diferit, acest ceva fiind reprezentat de breakdown, care de multe ori opreste beat-ul pentru a introduce o parte mult mai energica si mai intensa a piesei, creand acel sentiment “uplifting”.

Citeste si:
Cei mai iubiți artiști români ai momentului, pe scena FORZA ZU
Cei mai iubiți artiști români...

Desi nu am putea sa ii incadram in genul trance, John Digweed, Sasha (Xpander)si Paul Oakenfold (Hypnotized, Motion, Save The Last Trance For Me, Not Over) au fost cei care au ridicat muzica trance, prin seturile lor din cele mai mari cluburi din Europa, la mijlocul anilor ‘90 Ei au fost de asemenea cei care au dus la aparitia genului progressive, care are ca ramuri progressive house si progressive trance.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.