Toata lumea il percepe astazi ca pe un eliberator. Tricouri sau sepci cu chipul sau se vand in toate colturile lumii, iar imaginea omului cunoscut sub numele de Che Guevara este echivalenta cu dreptatea. In realitate, sunt cateva lucruri despre care, in niciun fel, nu putem exclama ca sunt drepte.

main foto : wikipedia

„Macelarul” din La Cabana

La Cabaña Fortress reprezinta locul de unde Che Guevara a condus revolutia din Cuba. Astazi, locul este cunoscut intregii lumi ca punctul unde s-a nascut independenta statului cubanez. In acelasi timp, daca vizitezi Cuba, orice ghid te va duce catre „piatra de temelie a libertatii” – locul de unde iubitul revolutionar a promovat dreptatea si ordinea.

La Cabana a functionat initial ca inchisoare, dar imaginea locului a fost transformata intr-un templu al rezistentei comuniste, odata cu cucerirea fortului de catre rebelii revolutionari.
In fapt, “Piatra de temelie a libertatii”este locul unde Che Guevara a masacrat mai bine de 2.000 de oameni, in numele comunismului. Imaginea locului este in general una pozitiva (acum), dar aici au fost torturati si ucisi cu brutalitate mai toti cei care sustineau vechiul regim si care nu recunosteau noua conducere a Cubei.

“Macelarul din La Cabana” este defapt porecla pe care Che Guevara a primit-o in urma atrocitatilor sale. Ulterior, dupa terminarea Revolutiei, au fost descoperite “modalitatile de convingere”pe care rebelii cubanezi le foloseau pentru a determina populatia sa adopte comunismul.

O tabara similara a fost descoperita mult mai tarziu, la Guanahacabibes . Si aici, Che Guevara a condamnat la moarte foarte multi civili nevinovati. Tabara a fost construita dupa exemplul lagarelor rusesti din Siberia.

Sfantul Ernesto
Nu foarte multa lume cunoaste faptul ca Che Guevara este in acelasi timp si Sfantul Ernesto.

In anul 1967, armata boliviana, ajutata de soldati americani, l-a capturat pe Ernesto Guevara langa orasul La Higuera – Bolivia. In ziua urmatoare, Che a fost condamnat la moarte si impuscat in incinta unei scoli. Trupul sau a fost mutat si afisat in fata presei in interiorul unei spalatorii din orasul Vallegrande.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

Modul in care a fost asezat cadavrul lui Ernesto a fost comparat de catre localnici cu moarte lui Cristos. Dupa moartea rebelului cubanez, in orasul La Higuera, catolicii au pus alaturi de crucea lui Iisus Cristos si poza lui Guevara. Astazi foarte multi dintre acestia, comemoreaza moartea Sfantului Ernesto in data de 8 Octombrie – ziua in care acesta a fost omorat de armata boliviana.

Mainile lui Che Guevara sunt pastrate in formol

Dupa ce a fost impuscat, toate bunurile pe care Che Guevara le avea au devenit propritatea ucigasilor sai. Astfel, agentul CIA Felix Rodriguez – cel care a condus interogatoriul – a dorit sa-si opreasca faimoasa pipa pe Che o purta mereu cu el, dar acesta a cedat in favoarea soldatului care l-a executat.

Intr-un final, Rodriguez a pastrat doar punga de tutun pe care rebelul o avea cu el.
Gustavo Villoldo, un alt agent sub acoperire, a taiat o suvita din parul lui Guevara. Acesta a pastrat-o pana in 2007, cand a fost scoasa la licitatie pentru o suma record : 100.000 de dolari, devenind cea mai scumpa suvita de par din lume.

Citeste si:
Visezi la o vacanță în Cuba? Iată patru destinații pe care nu...
Visezi la o vacanță în Cuba?...

Mainile militantului cubanez au fost taiate, in incercarea de a-l stopa pe Fidel Castro sa incerce sa minta in legatura cu moartea eroului revolutionar.

Calaii lui Che au fost blestemati
Foarte mult timp s-a discutat despre o legenda care spune ca, inainte de a fi executat, Che Guevara ar fi blestemat pe toata lumea care a complotat la capturarea sa.

Planul dupa capturarea rebelului trebuia sa descurga in felul urmator. Che trebuia dus de catre agentii CIA undeva in Panama, pentru a fi judecat. Dar, inainte de a pleca, presedintele bolivian Rene Barrientos a hotarat ca rebelul trebuie executat pe loc. Astfel, a ordonat capitanului Gary Prado si generalului Juaquin Zenato sa-i opreasca pe agentii CIA si sa se ocupe de executie.

In 1969, presedintele bolivian Barrientos a murit intr-un accident de elicopter. Sase ani mai tarziu Zenato a fost asasinat la Paris, iar in 1991, arma capitanului Prado s-a declansat accidental si l-a paralizat pe acesta. In prezent, Prado nu se poate misca fara scaunul cu rotile.

Citeste si:
Presedintele Raul Castro a promis ca va apara principiile lui Fidel
Presedintele Raul Castro a...

Faimoasa fotografie a lui Che Guevara nu are drepturi de autor

Dupa ce a fost capturat, Che Guevara a excalamt :”Eu sunt Che Guevara si valorez mai mult viu decat mort! “ . Din pacate lucrurile nu stau chiar asa.

Cu sapte ani inainte de a fi executat, rebelul cubanez a fost fotografiat in cadrul unei ceremonii militare, de catre un fotograf ce lucra la un ziar local. Alberto Korda nu a acordat prea multa importanta pozei.

Dupa executie, fotograful si-a inramat poza si a asezat-o pe un perete in camera sa. Dupa cativa ani, primeste in vizita un coleg de breasla italian, care vazand poza realizeaza imediat importanta acesteia.

Fotograful italian il roaga pe Alberto Korda sa-I doneze fotografia, in semn de prietenie.
Poza a facut imediat valva in presa italiana, iar in prezent (la mai bine de 40 de ani de la respectivul eveniment), imaginea eroului cubanez Che Guevara este cunoscuta intregii lumi datorita acelei fotografii.
In prezent, chipul lui Che Guevara este unul dintre cele mai comerciale simboluri, generand sume cu foarte multe zerouri in coada.

Citeste si:
Poze de colectie: Celebritati marcante, asa cum nu le-ai mai vazut...
Poze de colectie: Celebritati...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.