Un subsol al unei cladiri unde vecinii isi depozitau muraturile sau cartofii, o casa inchiriata, un Internet caf sau un apartament de bloc modest amenajat. Ce au in comun? Sunt locurile unde au inceput cateva dintre cele mai importante afaceri din IT-ul si online-ul din Romania.

TotalSoft, unul dintre cei mai mare producatori locali de software, cu afaceri de 22,4 milioane de euro anul trecut, a fost fondat in decembrie 1994 de catre o echipa de sase tineri din cadrul Centrului de Calcul al Energomontaj, condusa de Liviu Dan Dragan, actualul director general al companiei.

Cladirea Energomontaj de pe Calea Dorobanti din Bucuresti (fata in fata cu restaurantul Perla) a fost si locul in care tinerii au pus bazele noii companii, acestia inchiriind patru camere si un hol la etajul al treilea.

"Birourile, care aveau usi grele de metal (asa cum cereau normele de protectie in domeniu, fiind destinate initial Oficiului de Calcul) si mobila veche, au fost completate cu cateva piese de mobilier noi. Piesele de decor constau dintr-o planta, pozitionata pe hol, pentru a se bucura toata lumea de ea, si cateva tablouri confectionate din paginile ilustrate ale unei carti de Bacovia. Tot de atunci a ramas amintirea legata de prima casa de bani a companiei, care era de fapt o cutie de pantofi in care se tinea «bine inchis» statul de salarii, scris de mana cu creionul", explica Dragan.

Camera in care lucra managerul era formata dintr-un birou vechi, din lemn negru masiv, un scaun si un dulap inalt, fara usi, numit “soldat”.

De asemenea, prima sigla a companiei a fost realizata de Liviu Dragan, pornind de la o ilustratie celebra a lui Leonardo Da Vinci, directorul general al Totalsoft fiind absolvent al scolii generale de Arte Plastice.

"In 1996, datorita cresterii numarului de angajati, compania s-a mutat in sediul din Splaiul Independentei unde a ramas in urmatorii 8 ani. In acel moment compania ajunsese la 16 angajati", adauga managerul.

TotalSoft are in prezent 380 de angajati care lucreaza in Global City Business Park (vezi aici galerie foto), o cladire de clasa A din zona Pipera, care este dezvoltata de Global Finance, fondul de investitii care detine si 80% din companie.

Hostway

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Cei 36 de angajati ai Hostway Romania, filiala unuia dintre cele mai mari grupuri globale de servicii de gazduire web, se mutau In urma cu o saptamana, in al cincilea sediu al companiei, intr-o cladire din zona Iancului din Capitala de aproximativ 600 de metri patrati.

Actualul sediu se afla in aceeasi zona cu locul in care in 2001 a fost infiintata Openlink Networks, companie cumparata in 2006 de americanii de la Hostway, insa prima "casa" a Openlink era mult mai modesta.

"Era un apartament cu trei camere de pe strada Cristescu Dima nr 1. A fost inchiriat gol si l-am mobilat cu birouri simple si scaune, iar la inceput lucrau sapte persoane", isi aminteste Flaviu Radulescu, directorul general al Hostway Romania, companie cu afaceri de 1,2 milioane de euro anul trecut si clienti precum BRD, Trilulilu, GSP TV, Cancan, Realitatea-Catavencu sau National Geographic Channel Romania.

Citeste si:
VIDEO George Simion, scandal cu poliția la sediul Digi24
VIDEO George Simion, scandal...

"Ideea de a infiinta un business a venit ca o nevoie punctuala si a continuat cu pasi marunti catre o afacere in toata regula. Atunci faceam site-uri. Am inceput pentru ca aveam nevoie de un magazin online pentru angajatorul meu si apoi au aparut din ce in ce mai multe proiecte", explica Radulescu.

InternetCorp

Primul sediu al InternetCorp., unul din cei mai importanti publisheri din online-ul romanesc, a fost un apartament de 2 camere situat in blocul Perla, la intersectia Calea Dorobanti cu bulevardele Stefan cel Mare si Iancu de Hunedoara.

“Am lucrat in sediul respectiv pana am ajuns la patru persoane, ulterior mutandu-ne in apartamentul de alaturi, de 3 camere”, spune Mihai Seceleanu, managing partner InternetCorp.

In prezent, sediul InternetCorp. este situat intr-o cladire de birouri in apropiere de Piata Dorobanti. Echipa este formata din 60 de angajati. Compania a raportat in 2009 afaceri de 1,8 mil. euro si EBITDA de 0,2 mil. euro.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Pe langa cotidianul online de business Wall-Street.ro, din portofoliul InternetCorp mai fac parte 9AM, Kudika, Garbo, Yuppy, Envy si site-ul de cumparaturi colective Kuponiada.

Neogen

“Citeam pe Internet cum se imbogatesc tinerii in America si mi-am zis ca sigur pot si eu”, rezuma in cateva cuvinte Calin Fusu, unul dintre cele mai cunoscute nume din online-u romanesc, modul in care a pus bazele Neogen, companie care detine printre altele site-ul de recrutare Bestjobs.

Neogen a luat fiinta intr-un Internet-café din centrul orasului Targu Mures (Piata Trandafirilor), pe care Fusu il administra si unde lucra in paralel la dezvoltarea Bestjobs. Investitia initiala se ridica la aproximativ 3.000 de euro.

La momentul respectiv in acest sediu lucrau cei 4 fondatori ai afacerii. Ulterior, odata cu angajarea primelor persoane, compania s-a mutat intr-un apartament cu 2 camere.

In prezent Neogen are 5 sedii in Targu Mures, Bucuresti, Sofia, Belgrad si Chisinau, in care lucreaza 60 de angajati. Compania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 2,6 mil. euro.

Nota: Fotografia nu ilustreaza primul sediu al firmei Neogen

CITESTE TOT ARTICOLUL AICI!!!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.