Cireasa de pe tort este constituita de aruncarea unei picaturi pe o placa in forma de "U", rezultand un dans al apei...

Proprietatile hidrofile sau hidrofobe ale diferitelor substante sunt deosebit de importante pentru organism sau mediu. Numai in interiorul celulelor din corpul nostru, afinitatea distincta fata de apa a unor constituenti membranari face posibil schimbul de elemente sau rolul de bariera.

Mai nou, cercetatorii s-au jucat cu hidrofobia, construind prin nanotehnologie o placa de carbon superhidrofob. Apoi au aruncat picaturi de apa pe acea placa, la diferite viteze, filmandu-le in slow motion, la cateva mii de cadre pe secunda. Rezultatele sunt de-a dreptul fascinante. La o viteza de 1.03 metri pe secunda, picatura loveste placa hidrofoba si se desprinde apoi complet de ea. La peste 2 metri pe secunda, tensiunea superficiala care tine apa in picatura este invinsa, rezultand picaturi mai mici care se comporta absolut identic. Cireasa de pe tort este constituita de aruncarea unei picaturi pe o placa in forma de "U", rezultand un dans al apei...

Urmariti spectacolul aici:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.