Aceasta a fost justificarea oficiala, una care insa nu a placut publicului si a nascut si mai multe semne de intrebare. Oare incearca NASA sa ascunda ceva? Daca e adevarat, oare cate poze au mai fost modificate?

In marile puteri ale lumii nu trebuie niciodata sa ai prea multa incredere. In primul rand, o parte din fonduri este canalizata spre cercetare, iar ea cuprinde domenii nu tocmai cunoscute de catre muritorii de rand. Asa se face ca, atunci cand multi au vazut OZN-uri prin '70, ele nu erau decat aparate de zbor ale americanilor. Continuam cu proiectul MK Ultra, cu Philapdelphia, cu toate experimentele CIA care dau fiori in tot corpul oamenilor simpli, care cred ca totul e neted si frumos.

O alta gaselnita a americanilor este NASA, in jurul careia planeaza deja mult mister. De departe, SUA s-a interesat cel mai mult de studierea spatiului. Grosso modo, putem spune ca investitiile de miliarde sunt in van, mai ales pentru americanii cunoscuti pentru pragmatismul lor. Sigur, se descopera noi planete, sisteme solare, probabil viata. Pe langa cunoasterea inestimabila, ei nu castiga absolut nimic, pierzand miliarde si miliarde. Bineinteles ca totul, incepand din '50, a avut rolul de a-i pune la zid pe rusi si de a consolida imaginea SUA in lume. Ei au ajuns primii pe Luna (cu multe semne de intrebare) si lumea a inceput sa inteleaga faptul ca are in fata cea mai capabila natiune. Exista sateliti care vad la mii de ani lumina distanta. De intrebam, lasand la o parte gandurile anterioare, daca tot ce ofera NASA prin comunicatele oficiale de presa, chiar este adevarat. Si cat la suta ne spune noua? Oare cat stiu ei si cat ne zic noua?

De curand, Cassini a ajuns langa Titan si Dione, sateliti ai lui Saturn. NASA a facut cateva poze, iar pe una a promovat-o pe APOD, o sectiune care pune cate o poza frumosa pe zi. Dupa putin timp, cineva a remarcat, schimband contrastul imaginii, ca poza prezinta urme de pensule din Photoshop. S-a iscat un scandal, iar Emily Lakdawalla de la NASA a fost nevoita sa vina cu un raspuns. Ea a spus ca satelitul a incercat sa faca fotografii color prin metoda Harris shutter, expunand treptat cadrul la trei filtre in rosu, verde si albastru (v-am explicat procedura in fotografia veche de 100 de ani). Dar cum Dione s-a miscat, imaginile au iesit neclare. Emily a recurs la un program de editare foto pentru a retusa fotografia, schimband contrastul si stergand neclaritatile aparute in partea stanga a lui Dione. Aceasta a fost justificarea oficiala, una care insa nu a placut publicului si a nascut si mai multe semne de intrebare. Oare incearca NASA sa ascunda ceva? Daca e adevarat, oare cate poze au mai fost modificate?

Citeste si:
9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale și peste 25 de...
9 zile dedicate fotografiei...

Stim ca spatiul nu e deloc asa cum am vazut spre exemplu in aceste 25 de fotografii. Pare in regula ca Hubble sa aiba propriile sale metode de procesare atunci cand face pozele, dar nu ne place sa auzim ca si in birourile NASA, oamenii recurg la pensule, efecte si filtre. Mai ales cand e vorba despre satelitii unei planete aflate chiar in sistemul nostru solar.

Oare era acolo ceva ce nu ar fi trebuit vazut?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.