Pentru a dezbate corect problema, va invitam sa urmariti o evolutie fascinanta a efectelor speciale, de la inceputurile industriei si pana astazi...

Implicarea computerului in industria cinematografica si-a cunoscut apogeul in ultimii 15 ani, cand se stie ca James Cameron lucra asiduu la Avatar. Acel buget urias a fost absorbit pur si simplu de echipa de graficieni, care au facut o treaba extraordinara. Actorii au avut destul de putin de lucru si gurile rele au spus chiar ca si Cameron, in afara de scrierea scenariului, nu a avut un volum de munca urias.

La Oscaruri, Avatar a luat pe merit premiul pentru efecte vizuale. Cel putin in mod 3D, filmul a fost realmente impresionant. S-a rupt de orice productie si a deschis un drum nou. Surprinzator, un titlu mult asteptat, Clash of the Titans, se spune ca a fost luat de la zero in varianta 3D pentru a se putea compara cu Avatar. Este oare buna aceasta implicare exagerata a CGI-ului in filme? Pentru a dezbate corect problema, va invitam sa urmariti o evolutie fascinanta a efectelor speciale, de la inceputurile industriei si pana astazi...

In 1895, regizorul Alfred Clark deschidea o noua era. Scena in care regina Maria a Scotiei a fost executata a fost realizata prin punerea actorilor sa stea nemiscati, timp in care trupul actritei a fost inlocuit cu o papusa. Efectul a parut atat de reusit, incat unii spectatori au crezut ca executarea a fost reala... De la Clark au inceput, usor - usor, sa apara noi efecte, precum si animatia stop-motion:

In 1902, George Melies realizeaza Avatar-ul vremii, Le Voyage Dans La Lune. Melies introducea atunci expunerea dubla, dizolvarea imaginii, disparitia gradata a cadrelor sau ecranele impartite:

In 1908, cand CGI-ul nu exista prin lipsa computerului, un robot nu putea fi generat. Ca sa nu se incurce cu miniaturile, geniile vremii au recurs la modele robotizate. In Rescued From An Eagle’s Nest apare un vultur (la fel s-a intamplat si cu rechinul din Jaws, mult mai tarziu) care se descurca de minune:

Citeste si:
9 trucuri pe care regizorii le folosesc in filme pentru a "pacali"...
9 trucuri pe care regizorii...

Putin mai tarziu, Stuart Blackton pune bazele animatiei in The Enchanted Drawing. Pentru prima oara, graficianul deseneaza o palarie, un pahar gol sau o sticla de vin, interactionand apoi cu aceste obiecte:

In 1925, Willis O’Brien introduce (unii spun ca tehnica a fost utilizata putin dupa 1900, dar nu se stie sigur) modelele miniaturale, fotografiate sau filmate intr-o perspectiva fortata, facandu-le sa para obiecte cat de cat reale. Tehnica e folosita cu succes si astazi, fiind de baza prin anii '90 pentru productii gen Star Wars sau Star Trek. O'Brien filma decorurile pe un negativ, actorii pe un alt negativ, iar apoi suprapunea negativele. Va imaginati ce munca uriasa se facea pentru un film. Willis O’Brien a realizat putin mai tarziu celebrul King Kong.

In 1940, cu The Thief of Bagdad apare si ecranul albastru, utilizat si astazi la programele meteo spre exemplu. Desigur, astazi efectele sunt mult mai usor de facut, inlaturand totul din jurul prezentatorului si adaugand apoi mediul interactiv. In trecut, pe doua negative separate stateau fundalul cu decorurile, respectiv actorii. Cum Hotul din Bagdad era o productie pretentioasa, cu filtre color, ecranul albastru era preferat in locul tehnici mai vechi, initiata de O'Brien.

Citeste si:
Avanpremiera: Freddy Krueger intr-un remake de cosmar
Avanpremiera: Freddy Krueger...

Decorurile erau de multe ori pictate cu grija pe bucati mari de sticla, cel mai bun exemplu fiind The Wizard of Oz:

Tot in The Wizard of Oz, tornada era de fapt o bucata de matase:

In 1960, Alfred Hitchcock recurge in Psycho la un truc. Pentru ca filmul era alb negru, sangele folosit in faimoasa scena de la dus era de fapt... sirop de ciocolata.

Evolutia in continuare nu a adus lucruri spectaculoase, ci numai mixarea tehnicilor deja stiute. Regizorii mai inventivi recurgeau adesea la trucuri. Spre exemplu, cand un actor sarea de jos pe o cladire inalta de cativa metri, secventa era de fapt inversul sariturii de pe cladire jos, cu spatele!

Industria cinematografica a cunoscut o dezvoltare incredibila, incat exemplele ce pot fi date pentru efectele extraordinare pot continua aproape la nesfarsit. Abia cand computerul a devenit puternic, scenele dezvoltate cu ajutorul lui au uimit lumea. Daca le privim astazi, ele par stupide, insa atunci erau creme de la creme. CGI-ul s-a impus cu adevarat in Jurassic Park, un alt Avatar al vremii respective.

Citeste si:
"Avengers: Endgame" a detronat "Avatar": A devenit filmul cu cele...
"Avengers: Endgame" a...

Computerul s-a impus tot mai mult in filme. Pare greu de crezut ca asa sta treaba, dar priviti minunile suprapuse peste ecranul verde (a devenit verde pentru ca cel albastru se suprapunea uneori cu hainele albastre ale actorilor):

Si, la sfarsit, minunea:

Ce alte efecte, productii, tehnici va mai amintiti?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.