Orice s-ar intampla zambeste. Chiar daca nu ti-au venit toti invitatii care au confirmat prezenta, chiar daca au aparut mai multi decat era in plan, chiar daca cineva tocmai ti-a spart bolul preferat si ti-a distrus fata de masa tu trebuie sa zambesti in ciuda faptului ca simti nevoia sa lovesti ceva. In caz contrar ii vei face pe toti invitatii sa se simta prost. Stii prea bine, daca ceva poate sa mearga rau atunci cu siguranta va merge rau. Nu trebuie sa lasi astfel de momente sa iti strice buna dispozitie.

Se presupune ca o petrecere inseamna in primul rand distractie, insa cand vine vorba de persoana care organizeaza petrecerea cuvintele de ordine sunt stres si munca. La urma urmei iti doresti sa iasa totul bine, invitatii sa se distreze iar tu sa poti primi titlul de gazda ideala.

Organizarea unei petreceri de succes poate deveni mai putin stresanta daca tii cont de anumite aspecte. Secretul de baza al unei petreceri reusite e buna organizare. Fiecare pas si fiecare amanunt trebuie pus la punct din avans astfel incat in momentul in care evenimentul are loc sa te poti bucura de rezultate.

1. Punctul de plecare

Organizarea unei petreceri ar trebui sa inceapa cam cu o saptamana inainte de momentul zero. Acum e momentul sa te gandesti la aspectele de baza ale petrecerii, spre exemplu unde si cand va avea loc, cate persoane vrei sa inviti (tine cont de faptul ca unii dintre ei vor veni insotiti), care e bugetul pe care esti dispusa sa il aloci etc.

De asemenea, acum poti sa te gandesti la o tema pentru seara respectiva, asta in cazul in care consideri ca invitatii ar aprecia o astfel de idee. Temele pot varia de la tari (seara italiana, japoneza, frantuzeasca, americana etc) pana la curente culturale (seara in stilul anilor ’80, a anilor ’60, seara jazz etc.). O tema presupune ceva mai mult efort din partea ta restrictionandu-ti optiunea de mancaruri disponibile sau de muzica. In plus, daca vrei sa folosesti o anumita tema e recomandat sa o discuti cu cativa dintre invitati sa vezi care e parerea lor.

2. Lista de invitati

Dupa ce ai hotarat cat de mare va fi petrecerea e timpul sa hotarasti cine iti sunt invitatii si sa te asiguri ca acestia sunt disponibili.

In primul rand trebuie sa iei in considerare persoanele apropiati pe care trebuie sa le inviti (iubit, prietena cea mai buna s.a.m.d.). Cat despre restul invitatilor, incearca sa te orientezi asupra unui grup: prieteni de la munca, prieteni vechi, prieteni noi astfel incat persoanele in discutie sa se cunoasca. In felul acesta vei evita ca unii invitati sa se simta ignorati si sa se plictiseasca. Nu invita persoane care nu se inghit reciproc altfel risti sa iasa scantei.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Asigura-te ca printre cei invitati sunt si cativa care au la indemana o colectie muzicala serioasa si care sunt dispusi sa ti-o puna la dispozitie. De asemenea, daca ai prieteni care au tendinta sa devina sufletul petrecerii atunci asigura-te ca sunt disponibili pentru seara in discutie.

Cat despre invitatie in sine, aceasta variaza in functie de preferinte si stilul petrecerii. Pentru o petrecere formala e indicat sa faci invitatii scrise. Pentru o petrecere informala iti poti invita prietenii chiar si telefonic. Daca organizezi o petrecere tematica atunci ar fi frumos sa faci cateva invitatii electronice in stilul ales pentru petrecere.

Nu uita, invitatia, fie ea verbal sau scrisa, trebuie sa contina motivul petrecerii (mai ales in cazul in care sarbatoresti o aniversare si te astepti sa primesti si cadouri), ziua, ora si locatia, tema petrecerii (daca exista una), eventual indicatii despre cum se ajunge la adresa respectiva, pentru cei care nu cunosc, si rugamintea de a confirma sau infirma prezenta in timp util. Cu cel putin trei zile inainte de petrecere ar trebui sa stii cu siguranta cine vine si cine nu.

Citeste si:
10 trucuri pentru cele mai reusite mancaruri italiene
Cum sa gatesti ca in Italia:...

3. Buget si cumparaturi

Odata ce stii cate persoane vor veni e cazul sa te apuci de aspectele practice. Organizeaza-ti un meniu si vezi ce trebuie sa cumperi. De la servetele si scobituri, pana la condimentele pe care vrei sa le folosesti toate trebuie sa isi gaseasca loc pe lista ta. Nu vrei sa te trezesti ca iti lipseste ceva important inainte sa apara invitatii. Mergi la cumparaturi inainte de ziua petrecerii deoarece atunci vei fi mult prea ocupata cu altele.

Daca petrecerea nu e data pentru o ocazie speciala, spre exemplu cu ocazia unei aniversari, atunci iti poti ruga invitatii sa contribuie cu cate ceva. Spre exemplu poti ruga pe cineva sa vina cu o sticla de vin, pe altcineva cu ceva dulce etc. (la urma urmei tu pui la dispozitie casa). In felul acesta iti diminuezi cheltuielile.

4. Muzica

Cand vine vorba de muzica situatia e putin mai dificila. Trebuia sa ai muzica ce poate multumi cam toate gusturile. In cazul in care nu cunosti gusturile invitatilor la acest capitol atunci nu te feri sa ii intrebi sau chiar sa ii rogi sa vina cu cd-urile preferate. Pregateste din timp un playlist mixt facut dupa stil mai degraba decat dupa cantaret. Pregateste si o muzica mai linistita (chill-out, lounge style) a acoperi perioada mesei.

Citeste si:
La ce produse sa renunti la cumparaturi ca sa faci economii
12 produse la care trebuie sa...

5. Meniul

Mai intai trebuie sa te decizi daca vrei sa organizezi o cina serioasa cu cateva feluri sau sa optezi pentru un bufet suedez. O cina clasica e mai potrivita in cazul unui numar mic de invitati sau in cazul unei petreceri formale. Bufetul suedez e mai practic, mai usor de pregatit si mai relaxant si pentru invitati. In acest caz e recomandat sa pregatesti cateva aperitive simple ce pot fi mancate cu mana (si aici se dovedesc utile scobitorile astfel incat sa nu necesite farfurii si tacamuri). Indiferent de optiune, trebuie sa ai si aici in vedere gusturile invitatilor.

Pregateste din timp farfuriile, tacamurile si paharele necesare si asigura-te ca ai indeajuns de multe. Pentru un bufet suedez si farfuriile de unica folosinta sunt o idee foarte buna si iti usureaza munca de dupa petrecere. Indiferent de mancarea pregatita, ai grija sa fie gata inainte de sosirea invitatilor astfel incat sa poti sta cu ei.

Citeste si:
Ce marcă de bere sărbătorește 20 de ani în România. Celebrează 20...
Ce marcă de bere sărbătorește...

In plus, nu testa pe invitati feluri de mancare pe care nu le-ai mai pregatit. Pregatesti mancaruri pe care stii ca le poti face cum trebuie. Daca bucataria nu e domeniul tau atunci cumpara mancare gata pregatita si aranjeaz-o frumos pe platouri. Estimeaza timpul de care ai nevoie pentru a pregati mancarea si organizeaza-ti restul programului in functie de asta.

6. Amenajarea spatiului

Dupa cum prea bine stii, conditia de baza e ca totul sa fie curat luna. Asigura-te ca baia straluceste si ca exista sapun si prosoape la indemana. Bucataria trebuie sa iti fie si ea pusa la punct deoarece sigur isi va gasi cineva drum pe acolo.

Cum casa ta va gazdui ceva mai multi oameni decat de obicei trebuie sa te asiguri ca dispui de locul necesar. Indeparteaza mobilele si obiectele inutile din camera in care va avea loc petrecerea (noptiere, masute decorative etc.) si adu cat mai multe scaune. De asemenea, indeparteaza de pe mobile obiectele decorative; vei observa ca mobila se va umple pe parcurs de farfurii si pahare. In plus, risti ca obiectele decorative sa se sparga. Cat despre decorul per se, nu iti recomandam baloane, decoratiuni de hartie, coifuri de hartie etc. Desi sunt adecvate unei petreceri de copii nu isi au locul intr-una a adultilor. Poti pune cateva lumanari ici-colo si o vaza cu flori (la care poti asorta servetele pentru un plus de stil).

8 pasi in organizarea unei petreceriPregateste o zona speciala pentru fumatori (balcon, bucatarie) unde acestia sa poata fuma fara a li se arunca priviri urate. In cazul in care majoritatea sunt fumatori atunci distribuie cateva scrumiere ici colo altfel risti sa ti se mute petrecerea in balcon.

7. Ultimele detalii

Pregateste o mica trusa medicala de urgente (dezinfectant, fasa sterila s.a.m.d). Nu se stie niciodata ce se poate intampla. Avand in vedere efortul depus si grijile pe care probabil ti le-ai facut, nu ar trebui sa iti lipseasca aspirina pentru o durere de cap.

Vorbeste cu vecinii, anunta-i ca dai o petrecere si cere-ti scuze pentru eventualul deranj. E politicos si vei scapa astfel de batai insistente in usa. In cazul in care vecinii tai sunt petrecareti inraiti care nu s-au obosit sa te anunte vreodata atunci nu e necesar sa te obosesti nici tu.

Nu uita sa te pregatesti si tu. Cu atatea lucruri de rezolvat e usor sa uiti ca invitatii vin, la urma urmei, sa te vada pe tine, nu sa manance. Rasfata-te cu o baie relaxanta si cu o masca de fata, ocupa-te de manichiura care probabil ca a avut de suferit de pe urma activitatii din bucatarie care a implicat cutite si apa.

Hotaraste din timp cu ce anume te vei imbraca. Tine cont de faptul ca responsabilitatile tale de gazda includ destula alergatura de ici colo (intre musafiri, intre camera si bucatarie) astfel incat trebuie sa te simti si comod. Coafura si machiajul le faci in functie de ceea ce vei purta.

8. Petrecerea

Gazda buna e aceea care interactioneaza cu toti invitatii. Datoria ta e ca nimeni sa nu se simta exclus. Vorbeste cu toata lumea si fa cunostinta persoanelor care nu se cunosc adaugand cateva detalii reprezentative pe care persoanele in discutie le au in comun astfel incat sa dai startul unei conversatii intre ei (dupa modelul din Bridget Jones). E posibil sa mai fie si cateva persoane care nu dau semne ca s-ar distra in ciuda eforturilor tale. Nu te simti prost; tu ti-ai facut datoria dar trebuie sa faca si ele cateva eforturi.

Orice s-ar intampla zambeste. Chiar daca nu ti-au venit toti invitatii care au confirmat prezenta, chiar daca au aparut mai multi decat era in plan, chiar daca cineva tocmai ti-a spart bolul preferat si ti-a distrus fata de masa tu trebuie sa zambesti in ciuda faptului ca simti nevoia sa lovesti ceva. In caz contrar ii vei face pe toti invitatii sa se simta prost. Stii prea bine, daca ceva poate sa mearga rau atunci cu siguranta va merge rau. Nu trebuie sa lasi astfel de momente sa iti strice buna dispozitie.

Sursa: Kudika.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.