Iata previziunile unui specialist asupra internetului, datand din 1995. Au trecut 15 ani si evolutia a fost incredibila. Oare ce ar spuneClifford Stoll acum? Oare cum ar arata un articol de-al dumnealui cu previziuni pentru viitor, in actualul context informatic?

La sfarsitul lui februarie, in 1995, editorul Clifford Stoll publica in Newsweek un articol in care analiza situatia de moment si viitorul incert al World Wide Web. Predictia facuta de Stoll urmeaza a fi pusa sub lupa, pentru ca are parti extrem de interesante (articolul original aici)...

"Astazi, sunt tulburat de aceasta comunitate la moda si supraestimata. Vizionarii vad un viitor al oamenilor din telecomunicatii, biblioteci interactive si sali de curs multimedia. Ei vorbesc de intalniri electronice si comunitati virtuale. Comertul si afacerile vor pleca din birouri si mall-uri spre retele si modemuri. Libertatea retelelor digitale va face guvernarea mai democratica. Prostii. Adevarul este ca nicio baza de date nu va inlocui ziarele, niciun CD-ROM nu va tine locul unui profesor si nicio retea de computere nu va schimba felul in care guvernarea functioneaza..."

Acum, ori domnul Stoll era mult prea pesimist, ori ii lipsea cu certitudinea calitatea de vizionar. Altii au vazut in internet un potential urias si au profitat de fiecare ocazie. Chiar si in 1995. Articolul este unul important, aparut intr-o publicatie prestigioasa si releva lumea online din urma cu numai 15 ani. In acest deceniu si jumatate, iata cum internetul a devenit si punct de intalniri virtuale, si profesor chiar loctiitor in scolile asiatice, si sediu al magazinelor online care au cifre de afaceri de zeci de milioane de euro precum si ajutor de nadejde pentru cei care ne conduc. Cat despre partea cu ziarele, mai merita oare sa anuntam retragerea unor titluri importante de pe piata si trecerea lor exclusiv online? Mai merita sa amintim previziunile unor insideri care vad ziarele disparute de pe tarabe in maxim doi ani? Vin in forta produse gen Kindle, iPad, JoJo. Nu mai vorbim de bugetele de publicitate din print care migreaza spre online, dictand si migrarea publicatiilor clasice spre www.

Citeste si:
Carmen Harra, previziuni despre relația lui Theo Rose cu Anghel...
Carmen Harra, previziuni...

"Nicholas Negroponte, directorul MIT Media Lab, prezice ca in scurt timp vom cumpara carti si ziare direct de pe internet. Vezi sa nu. "

Negroponte, initiatorul unor proiecte de anvergura gen OLPC (one laptop per child) a vazut excelent internetul drept un mediu potrivit pentru orice tip de dezvoltare. Bineinteles ca astazi putem cumpara carti sau ziare atat clasice cat si digitale, online, cu plata sigura cu ajutorul cardului.

"Va fi internetul util in guvernare? Cand Andy Spano a vrut sa conduca districtul Westchester, a pus comunicate de presa si alte informatii intr-o agenda online. In acel district plin de companii cu computere, cati votanti s-au logat? Mai putin de 30. Nu e un semn bun."

Amintim aici numai campania agresiva dusa de Barack Obama pe internet. Precizam si ultima campanie electorala de la noi, cand Basescu avea o multime de site-uri facute, cont pe Facebook, pe Twitter. Crin Antonescu la fel. Mircea Geoana avea advertoriale pe multe site-uri importante. Campanii de publicitate prin bannere peste tot. Internetul a jucat un rol crucial peste tot in lume, in ultimele alegeri.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

"Apoi mai sunt cyber-afacerile. Ni se promit cumparaturi instant, cu numai cateva clickuri. Vom lua bilete de avion, vom rezerva locuri la restaurant si vom negocia contracte de vanzari. [...] Chiar daca ar exista o cale sigura de trimite bani pe internet - nu exista acum - reteaua duce lipsa unui ingredient esential al capitalismului: oamenii de vanzari. "

Sebastian Ghita, omul din spatele eMag, spera la o cifra de afaceri de aproximativ 100 milioane de euro in 2010, an inca de recesiune in Romania. Magazinele online facute cu cap au interfete intuitive, suport excelent si profesionalism in toate etapele. De ce sa te mai deplasezi pana la primul magazin cand poti cumpara un produs dupa ce ai citit review-uri, ai vazut clipuri hands-on si stii parerea unor specialisti. Il comanzi online si iti vine in aceeasi zi acasa sau poate a doua zi. Simplu, fara batai de cap. In magazinul hardware, asa-zisii specialisti nu prea stiu mai mult decat scrie pe cutie...

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

"Computerele si retelele ne izoleaza unul de altul. O retea de chat este un substituent prost pentru intalnirea la o cafea."

Aspectul este discutabil. Nu Facebook blocheaza intalnirile intre oameni, ci chiar oamenii. Fiecare ii face stilul de viata, alegand ascunderea deplina in spatele monitorului sau crearea unui amestec echilibrat in tot si-n toate. Computerele nu au izolat si nu vor izola niciodata pe nimeni.

Iata previziunile unui specialist asupra internetului, datand din 1995. Au trecut 15 ani si evolutia a fost incredibila. Oare ce ar spune Clifford Stoll acum? Oare cum ar arata un articol de-al dumnealui cu previziuni pentru viitor, in actualul context informatic?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.