Cel mai important lucru in viata pentru mine este libertatea cu toate sensurile ei. Sa fiu liber sa fac ce vreau, sa ma exprim cum vreau, sa traiesc cum vreau. Din aceasta cauza am avut vesnic probleme cu autoritatea. Parinti, profesori, sefi, oameni care imi spuneau ce sa fac si ce e bine pentru mine.

Cum sa devii un sclav modern?

Cel mai important lucru in viata pentru mine este libertatea cu toate sensurile ei. Sa fiu liber sa fac ce vreau, sa ma exprim cum vreau, sa traiesc cum vreau. Din aceasta cauza am avut vesnic probleme cu autoritatea. Parinti, profesori, sefi, oameni care imi spuneau ce sa fac si ce e bine pentru mine.

Sa fii o persoana libera nu este un ideal ci un scop obligatoriu pentru fiecare fiinta umana, desi multi oameni azi nu sunt liberi si traiesc cu lanturi invizibile pentru ca isi fac cadou toate libertatile de bunavoie si se trezesc cand e prea tarziu.

Traim intr-o lume in care 95% din populatie, spre sfarsitul vietii, este ori foarte saraca ori total dependenta de ajutor din partea guvernului, a familiei etc. In Statele Unite, intr-un sondaj de opinie, 93% din adolescente au spus ca activitatea care le provoaca cea mai mare satisfactie emotionala este sa mearga la cumparaturi. Sa existe oare o legatura intre cifrele astea?

Traim intr-o lume in care parintii si societatea insista si impun tinerilor sa urmeze sistemul educational pentru ca astfel succesul in viata este asigurat. Ceea ce nu discuta nimeni este faptul ca traim vremuri in care transformarile sunt rapide. Daca incepi azi o facultate, dupa 3, 4, 5 ani cunostiintele pe care le-ai acumulat nu mai sunt aplicabile pentru ca tehnologia si sistemul sunt schimbate.

Traim intr-o lume in care ne simtit obligati sa satisfacem nevoile si pretentiile tuturor, numai ale noastre nu. Urmam scoli si ne intemeiem familii pentru ca asa ni se spune ca e bine de catre oameni care nu pot sa ofere puterea unui exemplu bun. Parinti care zbiara la copii lor sa ia note mari la scoala si sa isi gaseasca o slujba pentru a avea stabilitate in timp ce chiar acesti parinti se plang in fiecare zi de lipsurile pe care le indura DUPA ce au urmat aceeasi scoala pe care o recomanda si DUPA ce au muncit ani de zile la slujba care trebuia sa le aduca stabilitate.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Traim intr-o lume in care familia si nunta sunt accesorii obligatorii. Cu divorturile care ating o rata de 50% in unele tari din europa, lipsa de educatie totala in ceea ce priveste o viata sanatoasa de cuplu isi pune amprenta puternic pe fericirea cuplurilor. Astfel ca dupa sclipirea pe care o lasa la prima impresie, nunta, viata de familie, relatia de cuplu, ceea ce urmeaza in spatele cortinei in viata de cuplu nu vedem in fimele Disney cu printi si printese.

Traim intr-o lume in care adulti de 50 de ani se comporta ca niste adolescenti de 14. Fara sa isi asume responsabilitatea totala pentru existenta lor continua sa faca pe victimele eterne. In randurile ce urmeaza am sa iti enumar primul dintre lucrurile pe care eu le consider cele mai importante pentru pastrarea libertatii si fericirii individuale. Sunt lucruri in care eu insumi am gresit prima oara, am suferit si apoi am invatat pe calea mai grea ce am de facut.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Acum sper te ajut sa scapi de lanturile grele, invizibile, dar extrem de impovaratoare ale lipsei de educatie in lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Cu lucrurile de mai jos ar trebui sa inceapa scoala, nu cu un exercitiu de testare a memoriei ce dureaza 16 ani( cu tot cu facultate) in care esti doar pus sa memorezi si sa reproduci informatie fara sa iti dezvolti abilitatile de care vei avea atata nevoie pentru bunastarea si fericirea ta.

Cheltuiala compulsiva. Nevoia de a impresiona

Oamenii cheltuie bani asa cum mananca. Adica compulsiv. Exista un mecanism psihologic care vine in ajutorul marilor corporatii si ne dauneaza noua enorm. Exprimarea personalitatii prin cumparaturi.

In toata mass media vedem cum oamenii sunt incurajati sa cumpere produse pentru a-si creste stima de sine si valoarea in ochii altor oameni. Fii diferit cumparand ceva. O sa fii mai sexy daca te dai cu un anumit deodorant. Banii tai vor fi in siguranta la noi. Mai stii sloganul “Dormi linistit. FNI lucreaza pentru tine”?

Citeste si:
Ana Morodan, internată la psihiatrie: „Privarea de libertate pentru...
Ana Morodan, internată la...

Prosteala la scara larga pentru suflete naive si slabe.

Marile corporatii au interesul sa iti ia banii pe care ii faci ( si care de obicei nu sunt multi) asa ca se folosesc de mass media si iti spala creierii cu emisiuni, reclame si stiri care sa te faca sa te simti inadecvat, ca nu esti destul de bun, sa ai o stima de sine scazuta, si sa te faca sa CUMPERI ceva ca sa iti iei medicamentul care te va face sa te simti bine. Pana data viitoare cand ai bani de cheltuit.

Nu mai mancam pentru a ne simti bine, pentru a fi sanatosi si productivi.

Mancam ca sa obtinem o clipa de placere si pentru a uita in acea clipa de durerile noastre emotionale profunde. Mancam asa cum luam un medicament. Un medicament pentru uitare care din pacate are un efect de scurta durata. Cumparam din aceleasi motive. Placerea de o clipa.

Sa crezi ca statutul tau social, respectul si stima de sine vor creste daca iti cumperi masina, haine, obiecte este cea mai mare prostie a secolului nostru de mari consumatori. Si de naivitatea aceasta profita cei care vand aceste obiecte. Oricine si-a cumparat o masina ca sa impresioneze, haine, obiecte care credea ca il vor transforma in alt om, sunt sigur ca poate oferi marturie ca nimic nu s-a schimbat dupa ce emotia de moment a cumparaturii a trecut.

Citeste si:
Pentru ce bunuri și produse putem folosi folia stretch
Pentru ce bunuri și produse...

Cati dintre noi nu au spus: “daca as avea acel obiect, as fi cel mai fericit din lume si nu mi-ar mai trebui nimic” doar ca sa ajungem sa ne dorim altceva la o saptamana dupa ce ne-am indeplinit visul.

Si eu am crezut ca haine de firma imi vor aduce succes cu femeile. Si eu am crezut ca masina imi va creste statutul social. Si eu am crezut ca daca o sa am laptopul acela special o sa pot sa imi fac treaba de 10 ori mai bine. Pana cand le-am avut si am vazut ca eu sunt la fel. Rezultatele mele nu sunt altele. Stima si respectul meu de sine au crescut doar cand am lucrat la adevaratele cauze ale problemelor mele, care erau IN INTERIORUL MEU. Rezultatele au inceput sa apara doar cand am inceput sa imi dezvolt abilitatile si personalitatea.

Acum, vreau sa trec la problema de 100 de ori mai grava decat tot ce ti-am descris mai sus.

Credite si imprumuturi.

Atunci cand ai acest gen de comportament pe care l-am descris mai sus si faci toate cumparaturile acestea EMOTIONALE pe CREDIT SI IMPRUMUT, in acest moment sapi o groapa din care probabil nu vei mai iesi toata viata. Acest gen de comportament , cumparaturile pentru a simti o emotie de scurta durata, este cea mai sigura cale de a te indeparta de adevarata avere si bogatie pe care o poti dobandi incepand de la 0. Nu exista rau mai mare pe pamant in acest moment, un pericol mai mare pentru libertatea ta decat creditele si imprumuturile pentru a cumpara lucruri care isi pierd valoarea.

Am urmarit programul lui Eben Pagan, “Self made wealth”, care m-a inspirat pentru acest articol, in care se vorbea despre aceste lucruri. Si era o poveste:

Acum 100 de ani, cand europenii vroiau sa emigreze in Statele unite insa nu aveau posibilitatea, semnau contracte cu americani care le finantau emigrarea. In schimb, acesti oameni se angajau sa devina servitori ai lor pentru o perioada determinata de timp. 1 an, 2 sau 3 pana cand era achitata datoria. Problema era ca din cauza lipsei de educatie, acesti europeni nu stiau sa gaseasca in acel contract conditii si comisioane ascunse ( cam cum e si azi cu contractele de creditare) si astfel pe masura ce anii treceau deveneau si mai datornici in loc sa le scada datoria. Astfel ajungeau sclavi pe viata. Atunci cand mergi la cumparaturi si mai ales cand o faci pe credit, in mintea ta se petrece urmatorul proces:

Iti spui ca va veni o promovare, marire de salariu, mostenire, iti va iesi afacerea aia ce o planuiesti de mult si ca nu va fi problema sa te mai incarci cu o suma lunara de cateva sute de mii sau milioane. Problema e ca mintea rationalizeaza totul in favoarea deciziei de cumparare si de cele mai multe ori, lucrurile pe care le asteptam, banii aia multi ce trebuiau sa vina, nu mai vin, insa datoria este acolo si trebuie platita.

Astfel, te oferi voluntar ca sa devii sclav al datoriilor tale.

Astfel, iti amanetezi viitorul, pentru ca tot ce faci sunt compromisuri pentru a-ti putea achita datoriile. Sistemul este in asa fel pus la punct incat daca ai datorii neplatite sa nu mai poti face nimic. Nu mai poti avea proprietati, firme, conturi, nu mai poti sa construiesti ceva care sa iti aduca avere si bogatie in mod legal.

Esti un sclav in toata puterea cuvantului, prizonier in groapa pe care singur ai sapat-o.

Hai sa vedem motivele pentru care oamenii au ajuns in situatia asta:

1. Programare negativa
2. Nu suntem pregatiti pentru aceste vremuri
3. Relatia emotionala proasta cu banii
4. Obiceiuri proaste.

1. Programarea negativa

Programarea negativa consta in faptul ca oamenii au un creier care emotional, ii indeamna sa accepte recompensa imediata, desi dauneaza pentru viitor. Creierul ne indeamna sa avem ACUM ce se poate avea, fara sa conteze ziua de maine, la fel cum ursii acumuleaza grasime pentru lunile de hibernare, si oamenii acumuleaza ACUM ca si cand maine nu mai exista. Problema e ca maine exista si devine azi, un prezent care a fost sacrificat pentru placerea mica de ieri.

Asadar, in primul rand, e foarte important sa depasim aceasta programare negativa si sa invatam sa traim azi pentru ca ziua de maine sa fie abundenta din toate punctele de vedere. Sa invatam sa sacrificam prezentul pentru un viitor lung si prosper.

2. Nu suntem pregatiti pentru aceste vremuri

Azi, totul se petrece in viteza. Oamenii nu sunt pregatiti sa traiasca in ritmul acesta. Daca parintii nostrii megreau la scoala si cautau o slujba de la care sa iasa la pensie, astazi nu mai poti fi sigur ca pana termini scoala industria sau domeniul de activitate pentru care te pregatesti va mai exista.

E nevoie sa scapi de mentalitatea de “angajat”, mentalitatea saracacioasa de a-ti vinde timpul, orele din viata pentru un salar. E timpul sa te concentrezi pe cum sa devii acea persoana competenta si capabila sa rezolve probleme si sa duca la bun sfarsit proiecte. Sa investesti in educatia ta si abilitatile tale. Altfel nu vei supravietui in mediul economic a carui era deja a inceput.

3. Relatia emotionala proasta cu banii

Iubim si uram banii in acelasi timp. Ii iubim pentru ca ne pot aduce ceea ce ne dorim, ii uram pentru ca au asa o putere asupra noastra. In familiile care nu sunt bogate, inca de mici copiii sunt educati in ideea ca bogatii sunt rai si ca au facut lucrurile rele ca sa ajunga sa aiba multi bani. Orice padure are uscaturi, dar cum vrei tu sa fii ca cineva pe care nu apreciezi si de care nu iti place? Adica cum vrei sa fii bogat daca nu iti plac bogatii? E important sa nu judeci daca nu esti in cunostiinta de cauza si sa cauti in familia ta ce anume din educatie a fost gresit in privinta banilor.

4. Obiceiurile proaste

Mancatul compulsiv, cumparaturi compulsive, datorii permanente.

Acestea sunt lucruri care ne indeparteaza in fiecare zi de bogatia adevarata.Obiceiurile proaste sunt mai greu de inlocuit pe masura ce trece timpul. Cu cat mai repede cu atat mai bine. E un subiect vast si am un material in format pdf in care poti gasi exact cum sa scapi de obiceiuri proaste si cum sa le inlocuiesti cu obiceiuri bune: Puterea ta interioara

Daca e sa fim sclavi, atunci sa fim sclavi doar ai pasiunilor noastre, ai viitorului nostru stralucit si al cauzelor pe care le sustinem, a valorilor noastre.

Ok. Acum ca am vorbit de problema sa vedem si solutia.

1. Devino adult

Gata. S-a terminat. Acum e vremea sa iti asumi responsabilitatea. Nu te mai poti gandi ca altcineva va trebui sa iti rezolve problemele in timp ce tu poti sa cheltui. E timpul sa nu mai fi o oaie care traieste din inertie si sa devii un adult responsabil de viata si viitorul tau. E timpul sa devii o persoana educata si informata, care se pregateste sa fructifice oportunitatile cand ele apar.

2. Invata diferenta intre valoare si bani ( valoarea aduce bani, nu invers)

Daca te concentrezi pe bani nu vei face niciodata bani. Cum se fac banii? Cineva are de oferit ceva ceea ce altii percep valoros. De la pasta de dinti pana la masini, carti si orice lucru care costa bani.

Tu ce ai valoros de oferit? Angajatul clasic isi imagineaza ca daca isi vinde timpul ( 8,10,12 ore pe zi) este indreptatit sa fie platit. Ei bine, cat valoreaza acele ore luate din viata ta si vandute ? Merita investita asta? Sa il faci pe altul bogat cu orele vietii tale in timp ce tu primesti niste faramituri? Daca iti place, continua. Daca nu iti place, invata sa creezi valoare, sa iti dezvolti abilitati care sa te faca o persoana valoroasa. Abia atunci vei incepe sa faci bani adevarati, cand vei intelege ce insemana valoarea.

3. Investeste, nu cheltui

O masina este o cheltuiala proasta daca nu produce bani. Pentru ca va continua sa consume bani fara sa produca. O barca de rafting este o investitie buna, pentru ca va produce bani cand este pusa in slujba unei afaceri. Asa sa gandesti de acum. Orice lucru pe care il cumperi, e o cheltuiala sau o investitie? Un calculator performant, o conexiune rapida de internet sunt o investitie buna pentru ca te poti educa si poti crea valoare multa cu aceste unelte. O plasma este o cheltuiala proasta.

Sa cheltuim mai mult in fiecare luna pentru o mancare foarte sanatoasa, vitamine, fructe, e o investite pentru ca te fac o persoana mai puternica, mai productiva, mai sanatoasa si poti crea valoare, poti face bani mai multi. Mancatul la fast-food este o cheltuiala foarte proasta.

Daca poti implementa aceste concepte, am convingerea ca viata ta se va schimba ENORM de mult in bine.

Cele mai importante 3 lucruri incare sa investesti:

1. Bunuri ce produc bani.
2. Educatia ta.
3. Relatii cu oameni valorosi si care pot produce valoare

Acum hai sa facem un exercitiu:

Gandeste-te o clipa care sunt consecintele actiunilor tale?

Te indrepti spre libertate sau sclavie?

Construiesti fundatia pentru success sau groapa in care vei ramane toata viata?

Preferi beneficiul marunt pentru satisfactia pe termen scurt, sau poti sacrifica placerea de moment pentru fericirea adevarata pe termen lung?

Daca ti-a placut acest articol lasa-mi un coment. Astept sa raspund cu placere la orice intrebari si provocari. Mai sunt 4 astfel de pasi care te duc spre sclavie despre care am sa scriu daca acest articol se dovedeste util.

Un articol de: Pera Novacovici, Personalitatealfa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.