Cuba. Poveste romului. 8 retete de cocktail-uri cubaneze celebre.

Poveste de vara cu aroma de rom cubanez

Imagineaza-ti un loc in care soarele straluceste cu putere toata ziua, in care oamenii sunt mereu prietenosi si traiesc din plin fiecare moment, un loc a carui autenticitate este data de culori vii si contraste puternice. Imagineaza-ti o seara relaxanta, savurand un pahar de rom sau un cocktail revigorant pe terasa unui restaurant. In jurul tau, oameni a caror bucurie si dragoste de viata sunt molipsitoare, danseaza pe ritmuri de salsa si rumba. Este o seara autentica cubaneza, o seara in Havana. Ceea ce face acest loc cu adevarat special este vitalitatea oamenilor si savoarea romului autentic.

Havana este locul in care, mergand pe urmele lui Ernest Hemingway, te opresti la El Floridita si savurezi un Frozen Daiquiri chiar in locul unde acesta a fost inventat, sau bei un Mojito la Bodeguita del Medio. Alaturi de Hemingway, Errol Flynn, Greta Garbo, Ava Gardner, Nat King Cole si Mary Pickford sunt numai cativa clienti celebri ai acestor faimoase localuri care au contribuit la faima Havanei.

BUCURESTI, 19 iunie 2009 - Havana Club a recreat luni putin din atmosfera Havanei, pe marginea piscinei de la Daimon Club: povestiri despre Cuba si rom, cocktailuri preparate dupa retete traditionale si savurate pe ritmuri cubaneze. Aflati pentru prima data in Romania la invitatia Havana Club, Miguel Angel Diaz, Brand Ambassador Havana Club si Damian Dominguez Perez, barman al Havana Club International, au impartasit barmanilor din Bucuresti, experienta lor despre rom si le-au transmis acestora vitalitatea, energia, El Culto a la Vida specifice poporului cubanez. Aceasta intalnire face parte dintr-un program complex de pregatire a barmanilor din intreaga lume, Havana Club Master Class. Tot in luna iunie vor mai avea loc alte doua sesiuni de training pentru oamenii din spatele barurilor din Constanta si Cluj. Expertii cubanezi au adus savoarea Cubei in 50 de tari pana acum, povestind despre istoria si producerea romului si impartasind barmanilor secretele retetelor traditionale ale celebrelor cocktailuri cubaneze.

Citeste si:
VIDEO Ucrainenii, mai hotărâți ca niciodată să-și apere țara....
VIDEO Ucrainenii, mai...

Havana si-a castigat reputatia de Mecca a cocktailurilor datorita talentului barmanilor si calitatii romului cubanez. Havana Club isi are originea puternic legata de traditia prepararii cocktailurilor si de orasul Havana. Acesta este locul in care s-au nascut cocktailurile Cuba Libre, Mary Pickford, Hemingway Special, El Presidente si Mulata. Crearea faimoaselor cocktailurilor cubaneze dateaza din 1920 cand barmani din intreaga lume s-au alaturat barmanilor cubanezi. In 1924 a fost infiintata prima asociatie de barmani, Club de Cantineros, care a pus bazele unei scoli pentru pregatirea cocktailurilor si a organizat competitii de bartending.

Cuba este o tara cu lunga traditie in fabricarea romului si a reusit sa mentina vie aceasta arta, fiind cunoscuta ca Insula romului datorita trestiei de zahar (aduse pentru prima data pe continentul american de Christopher Columb in anul 1493), climei favorabile, solului fertil si stiintei maestrilor cubanezi - Maestro Roneros.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

In secolul al XVIII-lea, din trestia de zahar localnicii au fabricat pentru prima data romul aspru si nedistilat, numit tafia si cunoscut drept romul marinarilor. Anul 1860 este anul de nastere al romului asa cum il stim astazi, odata cu introducerea alambicului.

Toate romurile din gama Havana Club sunt invechite in butoaie diferite, unele foarte vechi din stejar si altele mai tinere, folosite doar o data sau de doua ori pentru pastrarea whiskey-ului sau burbon-ului. Alegerea butoaielor este cruciala in procesul de invechire pentru ca lemnul este cel care da culoare, aroma si complexitate lichidului. Anejamiento, o adevarata arta bazata pe procese succesive de invechire si amestec al romurilor, este esenta Havana Club si il diferentiaza de alte romuri. Procesul de invechire, Anejamiento, este unul dintre cele mai lungi din lume. Retetele sunt secrete si pastrate cu mare grija de Maestros Roneros.

Citeste si:
Cutremur puternic in Chile
Cutremur puternic in Chile

COCKTAILURI HAVANA CLUB

Mojito

Cuba este fara dubiu locul de nastere al cocktailului Mojito. Cubanezii povestesc ca primul Mojito a fost facut in secolul al XVI-lea, cand era denumit El Draque, dupa numele unui pirat si vanzator de sclavi englez - Francis Drake.

Se spune ca numele Mojito vine de la mojo, un condiment cubanez facut din lime, folosit pentru a da aroma mancarurilor. Avand lime ca unul dintre ingredientele principale, bautura a devenit cunoscuta drept un cocktail cu putin mojo, in limba spaniola – Mojito.

Ingrediente
1 lingura de zahar
Sucul de la jumatate de lime
Menta proaspata
50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos
Apa minerala

Mod de preparare
Intr-un pahar inalt se striveste menta proaspata. Se adauga sucul de la jumatate de lime si o lingura de zahar. Se toarna 50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos si se adauga 2-3 cuburi de gheata. Se umple paharul cu apa minerala, se amesteca si se decoreaza cu un buchetel de frunze de menta.

Citeste si:
Secretele din spatele barului [Interviu]
Secretele din spatele barului...

Mojito Royal

Ingrediente
1 lingura de zahar
15 ml de suc de lime
1 buchetel de menta
60 ml de Havana Club 7 anos
60 ml de apa minerala
60 ml de sampanie Mumm

Mod de preparare:
Intr-un pahar inalt se striveste menta proaspata, impreuna cu sucul de lime si o lingura de zahar. Se adauga apa minerala si cuburile de gheata. Se toarna 60 ml de Havana Club 7 anos si se completeaza cu sampania Mumm. Se amesteca si se decoreaza cu menta.

DAIQUIRI

Daiquiri este un cocktail care isi are originea in Cuba la inceputul secolului al XX-lea. Este foarte probabil ca localnicii care frecventau o plaja numita Daiquiri langa Santiago sa fi fost primii care au savurat aceast cocktail. Primul Daiquiri se facea cu bucati mari de gheata pana in 1920 cand barmanul Constantino Ribalaigua, proprietarul barului Havanas El Floridita, a imbunatatit reteta adaugand gheata pisata si lichior de cirese amare. In Havana, bautura a devenit cunoscuta drept Daiquiri Floridita.

Ingrediente
1 lingura de zahar
Sucul de la jumatate de lime
Un strop de lichior de cirese amare
50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele cu gheata pisata folosind un blender si se serveste in pahar de cocktail.

MULATA

Ingrediente
1lingura de zahar
15 ml de suc de lime
30 ml lichior de cafea
45 ml de Havana Club 7 anos

Mod de preparare
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se serveste in pahar de cocktail.

OLD ROSE DAIQUIRI

Ingrediente
1 lingura de zahar
10 ml de suc de lime
20 ml de sirop de capsuni
60 ml de Havana Club 7 anos
2 capsuni

Mod de prepapare:
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se serveste in pahar de cocktail.

SANTIAGO DAIQUIRI

Ingrediente
2 linguri de zahar
10 ml de suc de lime
45 ml de Havana Club 7 Anos
1 ardei iute verde

Mod de preparare
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se toarna intr-un pahar de cocktail.

CUBA LIBRE

Impreuna cu Mojito si Daiquiri, Cuba Libre a fost prima data savurat in Cuba, cel mai probabil in 1900, anul in care cola a fost prima data adusa in Cuba. Cuba Libre! a fost strigatul de lupta al armatei cubaneze in timpul razboiului de independenta care s-a incheiat in anul 1878.

Ingrediente
Cativa stropi de lime sau suc de lamaie
50 ml de Havana Club Anejo Especial sau Anejo 7 anos
120 ml de cola

Mod de prepapare
Se pun 2-3 cuburi de gheata intr-un pahar inalt. Se adauga Havana Club Anejo Especial si cativa stropi de lime sau suc de lamaie. Se umple paharul cu cola si se decoreaza cu o felie de lamaie sau lime.

CULTO A LA VIDA

Ingrediente
1 lingura de zahar
15 ml de suc de lime
120 ml suc de merisor
60 ml de Havana Club 7 anos

Mod de prepapare
Intr-un pahar inalt, se dizolva 1 lingura de zahar in 15 mil de lime. Se adauga cuburi de gheata si sucul de merisor. Se adauga the Havana Club 7 anos si se amesteca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.