Ceea ce nu stiu insa americanii este ca romanii, inventivi din fire, facusera astfel de experimente cu mult timp in urma si inca le mai fac, cu un succes fantastic.

Experimentul Philadelphia, la romani

Prin anul 1943, americanii s-au incapatanat sa probeze proaspetele teorii ale lui Einstein, planuind sa separe cumva interdependenta spatiu-timp prin teleportarea unei ambarcatiuni pe o distanta de 400 de kilometri. Chiar daca marina SUA si intreg guvernul american au negat vehement existenta acestui experiment, membrii supravietuitori ai echipajului au avut cui sa povesteasca cele intamplate si au atras si mai mult atentia asupra incidentului Philadelphia.

Ceea ce nu stiu insa americanii este ca romanii, inventivi din fire, facusera astfel de experimente cu mult timp in urma si inca le mai fac, cu un succes fantastic. E ceva aflat in sangele nostru, ceva ce depaseste posibilitatile fizice ale oricarui savant. Se cheama hotie, dar o vom numi ‘teleportare de bunuri’, pentru a nu leza orgoliul si bunele moravuri ale celor care sunt constienti ca le detin, mai mult sau mai putin. Ai o masina personala pentru care ai muncit si pentru care inca platesti lunar, o rata la leasing sau la banca. Te culci in fiecare seara aruncand mai intai un ochi la ea, ca sa stii ca totul este in ordine. Te trezesti si hop, ia masina de unde nu-i! Poti sa o cauti pe o raza de 400 de kilometri si tot degeaba.

Orice om are mai multe posibilitati de a procura un anumit lucru: fie sa trudeasca din greu pentru el, fie sa primeasca banii de undeva ‘din cer’ (a se citi loto, matusi inexistente sau donatii dubioase), fie sa se imprumute si apoi sa trudeasca si mai mult si, in sfarsit, sa ‘furgaseasca’ acel lucru. Cu siguranta va imaginati care este cea mai usoara metoda. Romanul stie bine vorba lui Machiavelli si o aplica ori de cate ori are ocazia. Scopul scuza mijloacele.

Multi par inca proaspat iesiti din grota, cu apucaturi barbare care se traduc printr-o pseudo-inteligenta aplicata ici-colo, suficient pentru a detine foloase cu un efort minim. Poate ca din cauza asta nici nu suntem in rand cu lumea. Ne nastem cu hotia in sange. Cel mic e numit repede hotoman cand fura lucrurile altora si parintii se amuza pe seama acestui gest inofensiv. Apoi cel mic mai creste si uite-l cat este el de hot, pentru ca se pricepe de minune la manevre ingenioase de sustragere. Face transferuri aproape instantanee, fara ca macar sa cunoasca vreo teorie de-a lui Einstein. Aveai telefonul undeva adanc in buzunar. Nu mai e. Unde e? A cazut prada unei brese spatio-temporale si a suferit o teleportare spectaculoasa, in cinstea marelui savant.

Nu e vorba aici numai de cei lipsiti de o situatie materiala suficienta pentru un trai decent, de cei fara scoala, de alte etnii sau mai stiu ce alta impartire. Nu. Romanul, fie el si scolit, tot recurge la siretlicuri: copiat la examene, copiat referate de pe internet si operat mici modificari, cumparat lucrari de licenta, furat melodiile altora, articolele altora fara a respecta un anumit copyright. Lista poate continua la nesfarsit. De ce? Cat mai putem sa stam cu constiinta impacata, cand stim ca furam?

De precizam ca nu toti apartinatorii acestui stat sunt hoti. Cei cinstiti, cu frica lui Dumnezeu, au insa mult de suferit din pricina celorlati. Te duci intr-un anume stat si ti-ai primit eticheta. Mergi ca tot omul cu transportul in comun si ceilalti se uita dubios la tine, tragandu-si gentile mai aproape de corp. Si tu, om educat, citit si invatat, pleci capul in pamant de rusine si nu-ti vine sa crezi ca tocmai ai fost luat drept hot numai pentru te-ai atins la o curba, din inertie, de sarsanaua celui de langa tine. Pacat.

Da. Romanul se naste cu hotia in sange. Ce e de facut? Poate ar trebui sa apreciem mai mult munca altora. Poate ar trebui sa-i pedepsim mai aspru pe cei care fura. Poate ar trebui sa tragem o linie si sa spunem gata, eu n-o sa iau niciodata ceea ce nu mi se cuvine. Poate ar trebui sa fim educati mai mult. Poate ar trebui sa-i injuram pe cei care nu ne educa suficient. Poate, poate si iar poate.

Sau poate, cel mai bine, dam vina pe americani. Ai naibii americani, sa tunam si sa fulgeram impotriva lor. Ca ne dau idei.

Un articol de: Ianis Radulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.