Nu-i asa ca ti-ai dorit dintotdeauna sa traiesti pe o insula exotica? Fa cunostinta cu un om deosebit..

Fascinatia pentru o insula - asezata intre ape albastre si clare, cu palmieri ce se inalta spre a atinge cerul linistit, cu flori si fructe asezate ca un curcubeu la tot pasul, cu un calm absolut raspunzator de impacarea omului cu sine si cu natura, rupta de restul agitat al lumii - a existat in noi inca de la fragede varste.

O insula exotica e privita drept o bucata din Rai, un refugiu minunat sau o scapare. Cand viata grea asterne greutati, cand timpul sapa riduri pe trupul obosit, cand spatiul din jur e o perpetua sufocare, iti vine sa spui “cat de mult mi-as dori sa traiesc pe o insula, sa uit de tot si de toate..”

L-am descoperit intamplator pe Cristian, un om deosebit care foloseste cuvinte alese pentru a descrie o insula deosebita, Mauritius. Cum a pus piciorul in nisipul fierbinte si s-a lasat fermecat de rasetele pline de viata si inocenta ale unei fetite care nu intelegea o iota din limba noastra materna, Cristi a stiut pe loc ca Mauritius nu este decat o simpla bucata de pamant inconjurat din toate partile de apa. Traind alaturi de oamenii proveniti din civilizatii complexe, bucurandu-se de toate minunile pe care le descoperea pretutindeni, el a decis sa impartaseasca bucuria si cu noi, toti ceilalti, cei care probabil am visat mereu sa ajungem acolo. Pe blogul sau, cuvintele, chiar daca sunt alese cu o grija aproape paterna, parca nu sunt suficient de puternice pentru a transmite exact sentimentele unui om care traieste in Mauritius. Cristi a simtit asta si s-a ajutat mereu de poze absolut superbe, pe care le puteti vizualiza si voi in galeria foto, sau chiar pe blogul propriu.

Un om care stie si a vazut multe e cu atat mai apreciat cu cat poate sa transmita celorlalti informatiile pe care le poseda. Sa incepem cu o scurta istorie a insulei: “Insula Mauritius a fost descoperita de portughezi prin 1507. Acestia se retrag rapid de-acolo pentru ca nu gaseau scopul de a mai ramine. Vin olandezii putin dupa, vor sa colonizeze noua lor posesiune cu sclavi adusi de pe continentul african si din Madagascarul vecin. Africanii le fug in muntii din mijlocul insulei si renunta la planurile de marire. Asa incit, olandezii se multumesc sa exploateze ce avea insula mai de pret: au defrisat padurile de abanos si au vinat animalele si pasarile. Celebrele pasari Dodo, de-altfel, dispar dupa acest macel. Pe la 1710, olandezii parasesc insula lasind locul francezilor. Francezii dezvolta marile plantatii de trestie de zahar pe care le muncesc cu sclavi africani. Pe la 1735, guvernatorul francez al insulei cu nume atit de complicat, Bertrand-François Mahé de la Bourdonnais, incepe constructia unui port si alaturi, a orasului care avea sa devina capitala economica si administrativa a insulei, Port Louis. Acest port era ultimul punct de alimentare si de reparatie a navelor comerciale venite din Europa inainte de a traversa Oceanul Indian spre India. Ca atare, nu e de mirare ca Port Louis a fost unul dintre cele mai importante porturi ale Oceanului Indian timp de un secol si aproape jumatate. Dupa deschiderea din 1870 a Canalului Suez, care scurta legatura maritima a Europei cu India, Port Louis si-a pierdut din importanta insa nu si din frumusete..”

Citeste si:
Războinicii nu au reușit să scape de Maria Lungu. Care a fost...
Războinicii nu au reușit să...

Peisajul de vis creste in valoare estetica datorita oamenilor generosi, zambitori si cu pofta de viata. Plajele cu apa calda si albastra sunt ferite de pericole prin intermediul unei bariere de corali, care serveste si drept camin pentru pestii multicolori pe care iti poti admira prin simple scufundari, cu ochii larg deschisi. “Starile de spirit traite nu pot fi descrise pentru ca limba romana a luat-o razna si nu m-ar ajuta nici macar poezia.” – Cristian.

Daca te gandesti putin si incerci o comparatie intre noi si ei, nu vei gasi prea multe coordonate comune. Iata ce ne spune Cristi despre primul contact cu mauritenii:

“Vrei- nu vrei iti arunci toate lucrurile comune si stereotipurile deprinse in atitia ani de viata si-ti spui ca nu numai ospitalitatea romanului este proverbiala. La inceput, iti dai seama ca esti privit insistent, cu oarece suspiciune, doar pentru ca esti alb dar nu pricepi de ce atunci cind spui ca esti roman si nu francez oamenii respira usurati si esti privit cu mai multa incredere si cu bunavointa. Nu intelegi de ce e atita pace in jur si de ce romanii lor nu-i dusmanesc pe ungurii lor, de ce atitea rase si atitea religii pot coexista in liniste.
Nu intelegi de ce ticul tau de a-ti supraveghea geanta atunci cind urci intr-un autobuz aglomerat este un gest de prisos si jignitor pentru cei in vecinatatea carora te afli. Abia atunci te prinzi de ce noi, romanii, sintem atit de bolnavi de nervi si suspiciosi. Pentru ca noi nu avem cultul prezumptiei de nevinovatie. In putine vorbe, plonjezi intr-o lume care este facuta pentru, mai degraba, inocenta si buna cuviinta.”

Citeste si:
Un vapor de tip cargo din Israel a fost atacat în Oceanul Indian
Un vapor de tip cargo din...

Povestea din Mauritius este abia la inceput. Cert este ca un om binevoitor vrea sa arate frumusetile de acolo tuturor celor care nu au norocul sa ajunga pe un taram din Paradis. Prin ochii mari ai lui Cristi, avem ocazia sa vedem adevarata viata. El a promis ca aventura lui prin Mauritius va fi negresit transpusa cu poze si cuvinte, pe blog.

“Va fi povestea unui tarim de poveste si vreau sa-mi fiti partasi la fericirea de a fi aflat ca Dumnezeu are cel putin un loc unde-si trage sufletul pe lumea asta: Mauritius.”

Un articol de: Ianis
Multumiri speciale unui om special, Cristian Calinoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.