Nu ati zice ca Barbie se apropie de 50 de ani, nu-i asa? Pare inca o domnisoara la moda, mereu aranjata si pusa pe sotii. Ei bine, anul acesta Barbiestyle.com te invita s-o sarbatoresti pe cea mai celebra "fetita de plastic".

Nu ati zice ca Barbie se apropie de 50 de ani, nu-i asa? Pare inca o domnisoara la moda, mereu aranjata si pusa pe sotii. Ei bine, anul acesta Barbiestyle.com te invita s-o sarbatoresti pe cea mai celebra "fetita de plastic".

* Cum a aparut Barbie?

In 1956, in timpul unei calatorii alaturi de copii sai Barbara si Kenneth prin Europa, Ruth Handler (1916-2002) a descoperit papusa germana Bild Lilli. Lilli a inspirat-o atat de mult pe creatoare, incat si-a cumparat trei exemplare diferite: doua pentru fiica sa si una pentru a o propune ca macheta la Mattel (co-fondatorul Barbie). Lilli era inspirata de un personaj foarte popular dintr-o serie de benzi desenate create de Reinhard Beuthin in anii '50 pentru ziarul Bild-Zeitung Die.

La intoarcerea sa in Statele Unite, Handler a muncit mult la prelucrarea papusii Lilli (cu ajutorul inginerului Jack Ryan), iar dupa multe incercari a luat viata papusa Barbie, botezata dupa fiica sa.

Aceasta si-a facut debutul in New York, la American International Toy Fai, la 9 martie 1959, data care este, de asemenea, utilizata ca ziua de nastere oficiala a brandului.
* Barbie a 'omorat-o' pe Bild Lilli

Mattel a cumparat drepturile de autor de la papusa Bild Lilli in 1964B iar atunci productia acesteia a fost oprita. Prima papusa Barbie a purtat un costum de baie in dungi zebra alb-negru si a fost disponibil in doua variante: blonda sau bruneta. Papusa a fost comercializata ca fiind un "Model Fashion Adolescent", avand hainele create de designerul de moda al companiei Mattel, Charlotte Johnson. Primele papusi Barbie au fost fabricate in Japonia, hainele lor fiind lucrate manual. Circa 350.000 papusi Barbie au fost vandute in primul an de productie.

Barbie a fost una din primele jucarii care a avut o strategie de marketing bazata extensiv pe publicitatea difuzata la televizor, metoda care a fost copiata pe scara larga de catre alte jucarii. Se estimeaza ca peste un miliard de papusi Barbie au fost vandute in intreaga lume in peste 150 de tari. In plus, se stie faptul ca trei papusi Barbie sunt vandute in fiecare secunda.
* Actrita, personaj de roman, nume de bulevard si pictura de Andy Warhol

Citeste si:
Păpuşă Barbie pentru femeia care a colaborat la realizarea...
Păpuşă Barbie, creată în...

Barbie include nu doar papusi si produsele aditionale acestora (paturi, casute, haine, accesorii, etc), dar si multe alte articole, cum ar fi carti, articole de moda si jocuri video. Barbie a aparut intr-o serie de filme animate si are si un rol secvential in filmul Toy Story 2 din 1999.

Lucru unic pentru o jucarie de moda, papusa Barbie a devenit un adevarat icon cultural si a primit onoruri care sunt foarte rare in lumea jucariilor. In 1974, o parte din piata Times Square din New York a fost denumita Bulevardul Barbie pentru o saptamana, in timp ce in 1985, artistul Andy Warhol a creat o pictura inspirata de papusa Barbie (Andy Warhol Barbie)

Numele complet al papusii este Barbara Millicent Roberts. Intr-o serie de romane publicat de Random House in anii 1960, parintii ei "primesc numele George si Margaret Roberts si traiesc intr-un oras fictiv din Willows, Wisconsin. Despre Barbie se mai spune ca ar fi urmat Liceul Willows dar si Liceul International Manhattan din New York City. Astazi, linia Barbie este responsabila pentru mai mult de 80% din profiturile Mattel.

Citeste si:
Păpușile Barbie și alte jucării ale Mattel, reciclate în cadrul...
Păpușile Barbie și alte...

Inventatoarea si-a dorit ca papusa sa sa fie un model pentru tinerele pasionate de moda. Barbie a ridicat si cateva controverse de-a lungul timpului, in randul pustoaicelor, cand acestea si-au dat seama ca daca ar fi fost transpusa in parametri reali, aceasta ar fi avut dimensiuni nu foarte credibile: 36-18-38. Dar aceste idei rautacioase au fost trecute cu vederea, Barbie ramanand in mintea noastra ca una dintre cele mai stilate papusi.

Am putea spune ca alti carcotasi s-au legat si de aparitia lui Ken. Acesta a fost botezat dupa fiul aceleiasi Ruth Handler, aceasta fiind acuzata chiar de incest. Insa aceste aspecte s-au dovedit a fi mai putin importante. Toti copii si-au dorit, la un moment dat, varianta completa: si pe Ken si pe Barbie.

Acum se implinesc 50 de ani de cand ii avem printre noi si trebuie sa-i sarbatorim cum se cuvine: Barbie Anthem: Explore 50 Years. Ti-ai fi dorit sa mai ai inca toate papusile Barbie din copilarie? Nicio problema, Mattel promite sa le invite pe toate fetele la o petrecere de neuitat!
I'M SIMPLY PLASTIC WITHOUT YOU

Citeste si:
Păpușa Ken a împlinit 60 de ani de când este lansată pe piață
Păpușa Ken a împlinit 60 de...

Va propun s-o luam de manuta pe Barbie si sa ne intoarcem in istorie, intr-o incursiune de-a lungul timpului:
* 1959: Prima iesire in lume a papusii Barbie

* 1964: Barbie ne face cunostinta cu surioara sa Skipper
* 1960: Barbie ne prezinta noua ei casuta: Dream House
* 1961: Dragoste la prima vedere: Barbie il intalneste pe Ken
Si pentru cei care au crezut ca Barbie este doar o jucarie, sa stiti ca in spatele ei se regaseste munca intensa a mai mult de 15 artisti si hairstilisti care o aduc pe papusa la standardele cu care ne-a obisnuit.

Sursa: 9am, 10 Februarie 2009
Autor: Laura Dragulin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.