Ce as trage acum un pui de somn ca lumea. Dar nu pot.

Ce as trage acum un pui de somn ca lumea. Dar nu pot. Daca esti curios sa afli cauza, te poftesc langa mine in pat, sa vezi cum ma rasucesc, ma legan, tremur, urlu, fac orice parca dinadins ca sa nu pun geana pe geana sau planuiesc meticulos, ca sa dorm foarte prost. De parca ar fi cumva in avantajul meu. Sa nu te gandesti acum ca vei afla, stand cu mine, numerele de la loto sau reteta magica de transformare a plumbului in aur. Nu. Vei avea numai de suferit. Si te rog frumos, da-te putin mai incolo, ca prea te-ai lipit de mine. Asa, analizeaza-ma atent. Nu pot sa adorm pentru ca am mii si mii de ganduri ce imi trec prin cap intr-o secunda. Ma gandesc chiar de ce nu atipesc naibii odata si somnul tot nu vine. Il chem cu incantatii vrajitoresti, cu hocus-pocus, cu blesteme teribile, incerc sa-i promit nu stiu ce, sa-l pacalesc numai ca sa vina. Parca astept autobuzul si ma tot uit in directia de unde trebuie sa apara. Trec minute in sir si asta tot nu vine, eu nu-mi iau ochii din capatul strazii si imi fac draci asteptand acolo, ca prostul. Intorc capul in partea cealalta dupa o cucoana impopotonata pana in ceafa, o ‘admir’ ca un critic vesnic ce sunt, pret de doua minutele si hop, cand revin cu ochii in pozitia initiala, ghici cine vine? Autobuzul. Zic ca asa sta treaba si cu somnul. Sa nu-l mai astept uitandu-ma dupa el. Hai sa-l las sa ma ia asa, prin surprindere, miseleste. Tot nu merge. M-am bagat in pat la zece sperand sa dorm ca un prunc si mai am putin si incep sa plang. Dar de ce sa plang? Hai sa ma linistesc.

Uite iti mai spun acum ca imi vin prin minte scenarii de filme, titluri de carti, idei de afaceri pe care incerc sa le memorez ca le consider geniale. Pe moment. Apuc a doua zi sa le spun prietenilor si ei pufnesc in hohote de ras. Putin timp trece si hohotele se sting, asta pentru ca au plecat cu totii de langa mine. Grozava treaba. Am ramas si singur, uitandu-ma cum trece pe langa mine autobuzul acela pe care l-am asteptat atata amar de vreme si surpriza, parca e condus de cucoana impopotonata cu fel de fel de bijuterii, haine si farduri, cea pe care am vazut-o altadata. Eram sigur ca daca iti dau un deget, imi vei lua toata mana. M-ai dezvelit de tot, chipurile ti s-a facut frig privindu-ma asa agitat. Oricum imi era cald si te rog sa-mi faci mai mult loc in pat. Vreau sa stau pe burta, in forma literei X, ca sa ma aerisesc. Incep sa si numar pana la un trilion de trilioane, crezand ca in tandem cu pozitia confortabila va iesi o combinatie naucitoare. Nu merge nici asa. Ma zvarcolesc, inghit in sec, misc picioarele ca sa le obosesc si-mi eliberez mintea de orice ganduri nebune. Daca nu iese nici de data asta, ma las pagubas. S-a facut doua. Tot e bine ca ma trezesc la sapte si raman cinci ore intregi de somn dulce, odihnitor, revigorant. Imi surade ideea. Dar nu pentru mult timp, ca acum ma doare capul si lupt pe doua fronturi. Intai sa-i gasesc un leac lui, apoi o rezolv si cu somnul. Strategia e simpla si a dat rezultate negative de nenumarate ori: ma obisnuiesc cu durerea, o canalizez intr-un anume punct si apoi o elimin printr-un orificiu, pe toata dintr-o miscare. Chestie psihologica pe care am mai folosit-o fara succes. Uite cum pierd eu vremea in loc sa dorm.

Citeste si:
8 fructe benefice organismului, recomandate de nutritionisti
8 fructe benefice...

Ma rasucesc si plasez ochii undeva langa dulap, de unde imi zambeste sarcastic tot cucoana pe care am vazut-o si pe strada, si la volanul autobuzului. Ei dracie. Incep sa am halucinatii. Imi lipesc pleoapele ca sa alung toate lucrurile care ma inconjoara, dar nu rezist si deschid pe furis un ochi. E tot acolo si se uita fix la mine. Cred ca ceasul e patru fara ceva si tremur de frica. Ce n-as da sa adorm exact in momentul asta. Tu o vezi? Zi-mi la ureche daca e tot acolo. Ei dracie, ma asteptam la alt raspuns. Ma gandesc ca si trei ore sunt suficiente, decat deloc. Stai ca vine, il simt. El e. Simt o caldura. Iar te-ai apropiat cam mult de mine..Te rog sa-mi respecti jumatatea de pat, mai ales acum ca vreau sa ma legan pana imi amortesc toti muschii, mai putin inima si diafragmul. Simt cum imi pulseaza o artera la tampla si isi aduce si ea contributia la nelinistea mea cumplita. De ce mi se intampla toate numai mie? Ia stai asa, nu te misca. Cred ca nu mai dureaza mult si ma deconectez. Ce placut e sa simti cum se instaleaza somnul..Dulce, odihnitor, revigorant. Dar parca a venit insotit de altceva, care canta o melodie de-a trupei One Republic. Sa zic ca e Apologize si se aude din ce in ce mai tare. Cred ca s-a apucat sa cante cucoana de langa dulap. Nu o mai suport si ma ridic sa vad exact ce se intampla. Vad un telefon care face ca toate cele si canta Apologize. S-a facut sapte, exact cand simteam ca a venit somnul. Macar telefonul si-a cerut scuze, chiar daca numai prin titlul melodiei..Ti-am zis ca o sa te chinui langa mine. Dorm rau de tot sau deloc. Iti multumesc ca m-ai suportat si pentru tot deranjul, I Apologize..

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Acum ca m-am trezit dupa o noapte alba si total neproductiva, fara vise in care zburam, in care eram ciopartit de chinezi, in care eram inconjurat de gume Turbo sau de animale nu tocmai prietenoase, cuget o clipa si-mi fac o strategie de lupta. Gata. Uite cum o sa procedez in noptile care vor urma. Ca sa scap de ganduri si griji, le voi aseza pe o coala de hartie sau pe hartii sticky. Astfel neuronii mei vor crede ca e in zadar sa se incurce cu nimicuri, din moment ce oricum am totul scris undeva. Ca sa ma eliberez complet. Cu o ora inainte de culcare, las luminile la o intensitate slaba, sa stie corpul ca noaptea si-a intrat in atributii. Imi fac si un lapte cald, indulcit cu putina miere de albine. Am grija sa nu-mi fie nici cald, nici frig. Gasesc o pozitie confortabila care sa nu-mi ingreuneze respiratia si ma tolanesc regeste. Daca simt ca somnul nu are sanse sa se instaleze rapid, deschid o carte si citesc pana cand adorm. Fara reviste, televizor, calculator sau alte chestii solicitante. Alcool nu pun in gura ca duce spre depresie si mai mult, afecteaza mansarda si in special hipofiza. Am mai citit pe undeva ca e ideal sa-mi fac un program de somn fix, adica ma culc la 11 si ma trezesc la 7 in fiecare zi, mai putin in week-end, cand imi permit sa lenevesc o ora doua in plus. Mi-am facut si un plan de rezerva. Daca nu iese asa cum am zis, imi fac rezerve de diazepam, melatonina sau suplimente pe baza de magneziu. Cu diazepamul e mai greu ca te considera toti un sinucigas. Melatonina e ieftina si usor de administrat, ea suplinind hormonul care induce starea de somn. Magneziul e un element care se gaseste in diferite complexe minerale.

Citeste si:
15 bancuri pentru o saptamana vesela
15 bancuri pentru o saptamana...

Privarea de somn afecteaza serios intreg organismul. Lipsa somnului scade capacitatea de concentrare, productivitatea la locul de munca, degradeaza relatiile cu ceilalti, duce la probleme in cuplu, strica buna dispozitie, scade imunitatea si are numai efecte negative care sunt simtite atat de catre persoana cu pricina, cat si de catre cei din jur. Sper ca planul meu de atac va da rezultate. Mi-am amintit ceva. Farmacista de la care am procurat magneziul semana izbitor cu acea cucoana de pe strada, din autobuz, de langa dulapul din camera mea. De parca mi-ar pasa..O sa trag un pui de somn ca lumea!

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.