Pentru ca se apropie editia din 2008 a Jocurilor Olimpice de vara, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii interesante din istoria acestor competitii.

Pentru ca se apropie editia din 2008 a Jocurilor Olimpice de vara, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii interesante din istoria acestor competitii.

Jocurile Olimpice reprezinta fara doar si poate cea mai veche competitie a lumii. Datate pentru prima oara in anul 776 i.Hr. in Grecia Antica, Jocurile Olimpice ofereau un spectacol inedit pentru acea vreme. Pe intreaga perioada in care se disputau, in Grecia erau interzise razboaiele. Toti grecii iscusiti puteau participa, intrecandu-se in diferite concursuri sportive care se organizau in mod civilizat.

Legendele care se invart in jurul acestui concurs sunt multe, dar una singura este cea mai importanta. Se spune ca Hercule, dupa ce si-a indeplinit cele 12 sarcini, a ridicat un templu asemanator unui stadion in cinstea tatalui sau, unde ulterior s-au organizat intreceri sportive intre cei mai talentati greci.

Grecii au organizat aceasta competitie pana in anul 393 d.Hr. Istoria Jocurilor Olimpice renaste insa in anul 1859, cand Evangelis Zappas, un om de afaceri din Grecia devine “tatal Jocurilor Olimpice Moderne”. El este primul om care finanteaza din banii proprii organizarea acestora. Construieste primul stadion al Jocurilor Olimpice, unde in anul 1870 se organizeaza prima Olimpiada Moderna. Ziarele vremii din toata lumea au preluat aceasta stire, citand: “Jocurile olympiene au reinviat in sfarsit, dupa secole de asteptare!"

Din anul 1859 pana in prezent, Olimpiadele s-au organizat in total de 30 de ori, iar in acest an inca una se va desfasura intre 8 si 24 august la Beijing – China.

Tarile organizatoare primesc fonduri de la Consiliul Olimpic pentru modernizare si infrastructura necesara desfasurarii Jocurilor. Fondurile sunt nerambursabile si reprezinta un total de pana la 70 % din intreaga investitie.

Citeste si:
China a cerut Rusiei să amâne războiul până după Jocurile Olimpice
China a cerut Rusiei să amâne...

De exemplu, cea mai scumpa olimpiada va fi cea din 2012, cand Londra va fi gazda celei de-a 31 editii a Jocurilor Olimpice. Englezii preconizeaza ca se vor investii, pe langa banii alocati din Partea Forului Olimpic, inca 9 milioane de lire sterline.

Jocurile Olimpice Moderne reprezinta la ora actuala o industrie foarte puternica. In anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney s-a estimat ca aproximativ 3, 8 miliarde de oameni din intreaga lume au urmarit la TV competiile. Este usor sa ne imaginam ce profituri publicitare s-au generat in urma acestui fapt.

Un alt record atins tot la Olimpiada de la Sydney a fost numarul jurnalistilor prezenti. Pentru a transimite si a urmari evenimentul au fost mobilizati peste 16.000 de jurnalisti.

In prezent, la Jocurile Olimpice participa 203 state. In general regulile de participare a unui stat la Olimpiade sunt mult mai permisive decat la alte competitii organizate pe Glob. Desi multe “state” precum Bermuda, Puerto Rico sau Hong Kong nu sunt autonome din puct de vedere politic, indeplinesc conditiile de participare la Jocurile Olimpice.

Citeste si:
Lantul de restaurante Hercule anunta deschideri de noi unitati in 2017
Lantul de restaurante Hercule...

In anul 2012 urmatoarea Olimpiada de vara va avea loc la Londra in Anglia, iar in anul 2016 tara gazada a Jocurilor Olimpice va fi Filipine, cu orasul–capitala Manilla. Jocurile Olimpice de iarna s-au organizat incepand cu anul 1920, in alta perioada decat cele de vara. Daca Jocurile Olimpice de Vara au loc in acest an, cele de iarna se vor sustine peste 2 ani.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.