Exista 6 elemente principale care trebuie respectate in orice amenajare interioara.

Exista 6 elemente principale care trebuie respectate in orice amenajare interioara: echilibru, culoare, punct focal, armonie, scara si textura .

Daca imbini toate aceste elemente in mod fericit, vei realiza cu siguranta o incapere atat functionala cat si frumoasa.

Echilibrul

Exista doua tipuri de echilibru folosite in design-ul de interior – simetric si asimetric. Simetria perfecta e asemenea corpului uman – doi ochi, doua maini, doua picioare etc. Echilibrul simetric de cele mai multe ori ofera o imagine oficiala. Un exemplu potrivit pentru asimetrie ar fi doua lumanari de dimensiuni diferite asezate una langa cealalta. Asimetria este folosita pentru a oferi dinamism si emotie spatiului respectiv si tocmai din acest motiv este considerata un tip de amenajare degajata si neoficiala.

Echilibrul se refera si la greutatea diferitelor obiecte dintr-o incapere. Aceasta poate insemna greutatea si dimensiunile efective ale pieselor de mobilier sau se poate referi la greutatea vizuala. Un exemplu potrivit ar fi o piesa tapitata cu o culoare puternica si indrazneata, care ocupa mai mult spatiu decat culoarea neutra si omogena. Daca se gaseste prea multa greutate intr-una din partile incaperii, amenajarea va fi una incomoda si neprimitoare.

Culoarea

Ochiul uman poate percepe mai mult de 16 milioane de culori. Pentru a simplifica metoda alegerii culorilor potrivite, priveste obiectul tau preferat din incapere, un tablou, un covor sau o tapiterie. Alege culorile in functie de acel obiect, bazandu-te pe regula 60-30-10.

De exemplu: Tabloul tau preferat e alcatuit din nuante de albastru, galben si bej. Ar trebui sa alegi in aceste conditii pereti galbeni (60%), o canapea albastra (30%) si perne decorative bej (10%).

Punctul focal

Un punct focal reprezinta centrul de interes al incaperii - de obicei un loc din incapere care iti atrage privirea intr-un mod natural inca din momentul in care pasesti in acel spatiu. Daca locuinta nu este prevazuta cu un element arhitectural deosebit precum un semineu, poti sa creezi de unul singur un asemenea punct prin dispunerea unor obiecte de arta sau prin amplasarea jucausa a unor decoratiuni pe rafturi. Odata stabilit punctul focal al incaperii, nu ramane decat sa amenajezi in jurul acestuia spatiul pentru conversatie.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Sursa: condo.ro

Citeste si alte articole pe CONDO:.

1. Cum alegem culorile pentru biroul de acasa?
2. Kraanspoor: O cladire total neconventionala
3. Sfaturi pentru amenjarea unei terase


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.