Armele au existat dintotdeauna si vor mai exista atat timp cat omul trebuie sa se apere sau simte nevoia sa se impuna.

Armele au existat dintotdeauna si vor mai exista atat timp cat omul trebuie sa se apere sau sa se impuna. De la o simpla piatra sau unelte cioplite din diferite materiale pana la pusti de vanatoare, arme de autoaparare, pentru tir sportiv etc., omul a evoluat si s-a straduit sa-si depaseasca mereu standardele, inventand arme din ce in ce mai performante, pana la exagerarea acestei nevoi. Astfel, a reusit sa creeze bombe nucleare si diverse alte "masini de ucis".

Pistolul este una dintre primele arme de foc cu o istorie bogata, arma folosindu-se si in zilele noastre, din diverse motive. Pistoalele au evoluat de la simple tije cu praf de pusca, pana la semiautomatele pe care le cunoastem astazi. Primele tipuri de pistoale erau cele pe baza de scantei, tehnologie inventata de francezul Marin le Bougeoys.

Apoi au aparut cele cu gloante, printre modelele de inceput numarandu-se derringer si pepper-box, modele care si-au gasit insa sfarsitul in preajma anilor 1850. Cele mai rezistente pistoale, care inca se folosesc, sunt cele cu revolver. Tehnologia acestor pistoale permitea glontului sa aiba propriul canal, un singur revolver acceptand mai multe tipuri de gloante.

Pistoalele semi-automate au reprezentat insa adevarata revelatie in materie arme. Acestea trag cate un glont la fiecare apasare pe tragaci, care este apoi inlocuit automat in incarcator. Pentru urmatoarea tragere este nevoie ca pistolul sa fie armat din nou - impediment rapid rezolvat odata cu inventarea pistoalelor automate. Acestea se incarca usor si gloantele pot fi folosite consecutiv pana la terminarea lor, fara a necesita o noua incarcare.

Armele Uzi sunt faimoase si pentru ca au fost promovate in filme de actiune si jocuri pe calculator. Acest tip de arma nu este tehnic un pistol, dar pentru ca poate fi tinuta intr-o mana, legislatia Americana o include in aceeasi categorie cu armele personale.

Evolutia pistoalelor nu a constat numai in tehnica foarte avansata, ci si in reducerea dimeniunilor - de la primele pistoale mari si foarte grele, pana la cele care pot fi tinute usor in mana si chiar pana la cel mai mic pistol din lume.

Citeste si:
Momente de panică în America Express. Un șofer a scos pistolul la...
Momente de panică în America...

Acesta din urma are doar 5,5 centimetri si, in ciuda aparenelor, nu este o jucarie! Pistolul arata mai degraba a bricheta sau a breloc, dar poate ucide! Glontul tras dintr-o astfel de arma atinge viteza de 128 m/s. Cel mai mic pistol, pe numele sau Swissminigun, foloseste munitie speciala creata pentru acest model, insa pretul nu este deloc minuscul - 6.000 de dolari. Acelasi pistol se gaseste insa si in varianta de lux, la pretul de 60.000 de dolari, reprezentand o “bijuterie" placata cu aur, incrustata cu diamante.

Trebuie mentionat de asemenea ca pentru a utiliza micuta arma ai nevoie de permis special emis de politie - in Statele Unite aceasta a fost interzisa, autoritatiile nestiind la ce categorie sa incadreze produsul... prea mic.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.