Vanatoarea este un sport controversat, adorat de impatimiti, fiind chiar un simbol al opulentei, dar dezabrobat de iubitorii de animale.

Vanatoarea a existat din toate timpurile din nevoia omului de a se hrani, dar de-a lungul vremii a ajuns sa fie un sport, un hobby si, de ce nu, un motiv de mandrie. Vanatoarea este un sport controversat, adorat de impatimiti, fiind chiar un simbol al opulentei, dar dezabrobat de iubitorii de animale.

Se pare ca vanatoarea legala nu reprezinta o crima, ci o modalitate de a mentine un echilibru in natura intre animalele carnivore si cele ierbivore. Evolutia animalelor este atent supravegheata pentru a se stabili cotele anuale de vanare.

Vanatorii sunt mult mai preocupati de tehnicile si modul in care vaneaza si nu de cantitatea vanata. Cele mai importante legi ale vantatului sunt date de faptul ca nu ai voie sa vanezi un animal in adapostul sau si atunci cand bea apa. Pe langa acestea, mai sunt numeroase alte legi scrise sau nescrise ale vanatoriei care se invata din cartile si studiile de specialitate si cele mai multe din experienta. Acest sport se practica doar in arii special amenajate si se afla sub controlul permanent al autoritatilor.

Vanatoarea ilegala este aspru pedepsita de lege atat in Romania, cat si la nivel international.
Daca vrei sa te apuci de vanatoare trebuie sa stii ca acest hobby iti poate scoate din buzunar chiar si cateva mii de euro, iar, in plus, dureaza cateva luni bune pana primesti autorizatia de vanator. Vanatorii sunt organizati in mai multe asociatii, iar numarul acestora este proportional cu suprafata arealelor de vanatoare.

In primul rand este de retinut ca trebuie sa ai cazierul curat si o sanatate foarte buna. De asemena, pana la primirea certificatului, trebuie sa urmezi un stagiu si cateva cursuri de poligon. Perioada de studiu se incheie cu un examen destul de dificil despre tehnicile de vanatoare, obiceiuri, detectarea urmelor de animale, perioadele de prohibitie si sezoanele de vanatoare. Abia dupa promovarea acestui examen si obtinerea carnetului de vanator poti sa-ti iei o arma cu autorizatia de la politie.

Citeste si:
Dacia Spring a primit un rating de 5 stele în cadrul testelor Green...
Dacia Spring a primit un...

Incepatorii pot debuta cu o lectie de istorie in traditia cinegetica la Muzeul de vanatoare din Posada, o adevarata expozitie de trofee, blanuri, coarne, dar si unelte si arme de vanatoare. Romania este tara cu cea mai importanta rezerva de vanat din toata Europa. Tot tara noastra detine si patru recorduri mondiale in materie de vanatoare, dar si numeroase medalii de aur si trofee importante obtinute la aproape toate expozitiile internationale incepand cu anul 1937.

Grupruile de vanatori au nenumarate obiceiuri si adevarate ritualuri in a sarbatori bogatiile naturii si fiecare zi sau sezon de vanatoare. In fiecare regiune exista traditii, mituri si multe superstitii pe care vantorii cu experienta le respecta intocmai pentru a avea succes in urmatorul sezon. Vanatoarea presupune in primul rand pasiune pentru natura, cunostinte multiple despre animale si tehnici de vanatorii, dar si ratiune, credinta, autodeducare si autocontrol, talent si experienta.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.