Cand se vorbeste despre parcuri de distractie, un nume se afla pe buzele tuturor: Disneyland.

Cand se vorbeste despre parcuri de distractie, un nume se afla pe buzele tuturor: Disneyland. Faimosul parc este destinat atat copiilor cat si adultilor care ii insotesc sau care vin exclusiv pentru propriul amuzament. Un taram magic, un loc splendid unde iti poti petrece o zi intreaga retraind momentele frumoase ale copilariei, avand totodata parte de distractie la maximum.

Conceptul Disneyland ii apartine celebrului Walt Disney, parintele personajelor animate care ne-au incantat copilaria si care, de ce nu, ne bucura si astazi. Dorinta lui a fost sa creeze un loc in care copiii si adultii sa aiba parte de cele mai fericite momente impreuna. Primul Disneyland a fost construit in Chicago, Statele Unite. In 1893 au fost puse bazele parcului de astazi, cand, dupa o plimbare prin Griffith Park impreuna cu fiicele sale, Walt s-a hotarat ca lumea are nevoie de un astfel de loc.
Disneyland a avut initial cateva piese, printre care o roata, un carusel, un trenulet care inconjura parcul si, in plus, un spectacol despre Vestul Salbatic. Din pricina tehnologiei slabe a acelor vremuri, Disneyland era deschis doar vara, fiind puternic influentat de capriciile vremii.

Dupa mai multe scrisori primite la studiourile sale, in anul 1954 Disney decide sa construiasca un fel de anexa a parcului, unde fanii personajelor animate create de el sa isi poata intalni idolii. Proiectul s-a numit initial "Mickey Mouse Park", iar succesul obtinut de pe urma acestuia l-a incurajat pe Walt sa investeasca in extinderea sa. Pe data de 18 iulie 1955, dupa luni intregi in care Disney vizitase si studiase mai multe parcuri de distractie din toata lumea, Disneyland isi deschidea portile pentru publicul larg.

Promovarea a fost atat de buna incat lumea curioasa inconjurase portile parcului cu multe ore inainte de deschiderea oficiala. Cu toate acestea, debutul nu a fost spectaculos atat din cauza temperaturilor prea ridicate pentru acea perioada, cat si a masei care a degenerat, transformand totul intr-un dezastru. Asfaltul care fusese turnat cu cateva ore inainte de deschidere s-a inmuiat si a creat mari probleme doamnelor care purtau tocuri. Fantanile care decorau parcul secasera, iar stocurile buticurilor care vindeau mancare si bauturi s-au dovedit a fi insuficiente pentru numarul neasteptat de mare de oameni care le “asaltau”.

Citeste si:
Cum a început povestea de iubire dintre Gina Pistol și Smiley: „Așa...
Cum a început povestea de...

Pentru a nu primi cronici negative din partea presei, Walt Disney a fost nevoit sa prezinte Disneyland presei si invitatilor speciali a doua zi, cand publicul nu a avut acces. Astfel, data oficiala a deschiderii parcului a ramas 19 iulie 1955.

Pana la inceputul anilor ‘90 popularitatea acestui parc de distractii a crescut considerabil, asa cum s-a intamplat de altfel si cu numarul elementelor sale de design. Daca investitia initiala din anii ’50 a pornit pe un teren care nu cuprindea mai mult de 8 acri, 40 de ani mai tarziu suprafata totala a parcului se ridica la peste 160 de acri si dispunea de cea mai mare parcare din SUA, cu peste 10.000 de locuri.

Disneyland cuprinde mai multe sectoare: Main Street, U.S.A., Adventureland, New Orleans Square, Frontierland, Critter Country, Fantasyland, Mickey's Toontown si Tomorrowland.

Citeste si:
Galațiul, „Orașul lui Moș Crăciun”. Calendar eveniment
Galațiul, „Orașul lui Moș...

Poate cel mai important eveniment de la deschiderea parcului pana astazi a fost celebrarea a 50 de ani de existenta, in anul 2005. Evenimentul a fost promovat pe intreg mapamondul, avand invitati de marca.

Astazi Disneyland reprezinta un vis al tuturor copiilor devenit realitate, unde atat ei cat si adultii care ii insotesc pot petrece clipe de neuitat.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.