Valentine's Day este de ceva vreme sarbatorita in Romania cu acelasi entuziasm cu care se celebreaza Craciunul.

Valentine's Day este de ceva vreme sarbatorita in Romania cu acelasi entuziasm cu care se celebreaza Craciunul. Desi Dragobetele se sarbatoresc la noi pe 24 februarie si reprezinta echivalentul Zilei Indragostitilor de peste hotare, am ales sa importam zilele iubirii.

De cativa ani, la inceputul lunii februarie toti indragostitii pornesc la shopping, hotarati sa cumpere cadoul ideal pentru jumatatea sufleteasca. Desi nu a fost oficializata de calendarul ortodox, ziua Sfantului Valentin este pentru majoritatea romanilor una dintre cele mai importa(n)te sarbatori.

“Nasterea” Sfantului Valentin

Nu se stie exact cum s-a “inventat” Valentine's Day. Existe multe legende si teorii legate de modul in care a fost oficializata. Unele voci sustin ca originile sarbatorii provin din Evul Mediu, in timp ce altii considera ca aceasta dateaza din perioada Imperiului Roman.

Una dintre cele mai interesante legende face trimitere la Roma secolului al III-lea, pe vremea domniei imparatului Claudius. Acesta nu a fost tocmai unul dintre cei mai iubiti conducatori pe care Roma i-a avut de-a lungul timpului. Dorinta sa era de a organiza o armata numeroasa, formata din voluntari pregatiti sa slujeasca patria si, mai mult decat atat, idealurile expansioniste ale lui Claudius.

Contrar asteptarilor sale, putini i-au urmat chemarea la arme. Barbatii preferau sa ramana acasa, alaturi de sotii si copii, decat sa moara in razboi. Furios, Claudius, a considerat ca cea mai buna metoda pentru a-si motiva oamenii ar fi interzicerea casatoriilor intre tinerii indragostiti. Desigur, poporul nu a sustinut aceasta lege, insa era nevoit sa i se supuna.

In acea perioada traia un preot pe nume Valentin, care, nefiind nici el un simpatizant al imparatului, a incalcat regulile impuse de acesta si a oficializat multe casatorii in secret. Dupa un timp, Valentin a fost arestat de soldatii romani in timpul oficierii unei slujbe de casatorie. Aruncat in temnita, preotul si-a asteptat sentinta: condamnare la moarte.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

Cat timp a fost incarcerat, batranul Valentin a fost vizitat de fiica gardianului care pazea temnita, casatorita si ea in secret de preot. Intre cei doi s-a legat o stransa prietenie, astfel ca in ziua indeplinirii sentintei, preotul a lasat un bilet in care ii multumea fetei pentru prietenie si loialitate. Semnatura de final era: “Cu dragoste, al tau Valentin!”

Cum probabil va imaginati, preotul a fost executat in ziua de 14 februarie 269 d.Hr.

Nu se stie cu certitudine daca aceasta poveste este reala sau nu, insa ea sustine si descrie poate cel mai bine puterea dragostei si a prieteniei.

Felicitari de Valentine's Day!

Desi in Romania nu sunt inca foarte populare, felicitarile de Ziua Indragostitilor reprezinta esenta acestei sarbatori in alte tari. Acestea se pare ca au un inceput sa fie utilizate inca din secolul al XV-lea, cand tinerii obisnuiau sa scrie versuri pentru iubitele lor. Cea mai veche “felicitare” de Sfantul Valentin dateaza din anul 1400 si se afla la British Museum. De altfel, locul in care felicitarile de Valentine's Day sunt la mare cautare este Anglia.

Citeste si:
Un român a vrut să agațe o prostituată la Roma și a dat peste soția sa
A vrut să agațe o prostituată...

Pana in anul 1800 felicitarile erau realizate manual, colorate in diverse feluri si reprezentau o adevarata proba de talent pentru tinerii indragostiti. Dupa anul 1800, industrializarea a facut ca si acestea sa fie fabricate in serie cu mesaje tipizate, ceea ce, din perspectiva unora, a insemnat risipirea magiei care inconjoara aceasta sarbatoare.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.