Fiecare tara sau regiune are propriile "delicatese". Insa atunci cand vorbim despre Franta nu putem sa nu ne gandim la renumitele vinuri si branzeturi frantuzesti.

Fiecare tara sau regiune are propriile “delicatese”. Insa atunci cand vorbim despre Franta nu putem sa nu ne gandim la renumitele vinuri si branzeturi.

Istoria produselor din branza este foarte veche si incepe undeva in zona Iraq-ului de astazi, mai exact in Mesopotamia antica. Primele dovezi dateaza de aproximativ 3000 de ani i.Hr.

Pentru a putea descoperi arta producerii branzeturilor, oamenii si-au castigat mai intai existenta prin vanatoare si apoi prin cresterea animalelor. Au inceput cu capre si oi, rezultatul fiind evident obtinerea in cantitati foarte mari a laptelui. Pentru ca aceste cantitati nu puteau fi consumate integral de oameni, ei au constatat ca lasate la soare isi schimbau gustul si densitatea. De altfel, tehnicile moderne de obtinere a branzeturilor se bazeaza pe experimentele facute in acea perioada de cei cu un spirit inovator.

La acest moment unul dintre cei mai mari si renumiti producatori de branza este Franta. In Franta este produsa o gama variata care numara nu mai putin de 500 de sortimente de branzeturi. Se pot gasi produse dedicate oamenilor cu gusturi extrem de rafinate si multi bani, pana la produse accesibile publicului larg, care nu lipsesc de pe masa niciodata.

Branza frantuzeasca reprezinta o mancare traditionala ideala pentru un stil de viata agitat in care timpul liber lipseste. Cu caracteristici nutritive foarte ridicate, este o gustare rapida ideala si totodata o mancare rafinata atunci cand te afli la o cina importanta alaturi persoana iubita, de exemplu, sau cu partenerii de afaceri. Bineinteles de langa branza frantuzeasca nu trebuie sa lipseasca vinul care i se potriveste.

Fiecare regiune a Frantei are propriile tipuri de branza. Cateva dintre cele mai renumite sunt: Charolais si Aisy Cendre pentru Burgundia, Brillat-Savarin si Camembert pentru Normandia.

Citeste si:
Experiment revolutionar: roboti controlati cu ajutorul mintii
Experiment revolutionar:...

Camembert reprezinta una in cele mai celebre tipuri de branza din Franta si exemplul tipic pentru branza clasica frantuzeasca. De asemenea, este branza frantuzeasca cea mai populara in lume, in multe tari incercandu-se reproducerea acesteia. Insa rezultatul acestor incercari nu este decat un kitsch nerecunoscut in mod oficial, "brandul" fiind inregistrat ca apartinand Frantei, exact cum se intampla si in cazul sampaniei.

Astazi, pentru a putea procura astfel de specialitati, nu mai este nevoie sa faci un drum pana in Franta, comertul pe internet fiind la nivelul la care poti cumpara aproape orice. Asa ca daca iti doresti sa comanzi ceva inedit, o poti face din nenumarate magazine virtuale.

Lucruri mai putin cunoscute despre branzeturile frantuzesti:

  • Branza din Franta produsa la cea mai joasa altitudine se numeste Rhone delta si se afla la doar 2 metri de nivelul marii, unde Rhinul se varsa in Marea Mediterana.

  • In privinta vechimii, cea mai "batrana" este branza Comte si se mananca dupa 24 pana la 36 de luni de la producere.

  • Cea mai mare bucata de branza produsa este Emmenta-lul Frantuzesc, cantarind intre 60 si 130 de kilograme o bucata.

  • Cea mai scumpa este Truffle, cu o greutate de pana la 90 de Euro kilogramul.

  • Cea mai tare branza frantuzeasca este - Mimolette Extra Vielle aceasta avand densitatea aproximativ egala cu coaja unei nuci de cocos.

  • Cea mai romantica branza: Coeur de Neufchatel - un produs in forma de inima.
Citeste si:
Jumatate alba, jumatate graffiti. Camera de hotel cu design inedit
Jumatate alba, jumatate...

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.