Aroma cafelei... ne "loveste" in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului.

Aroma cafelei... ne “loveste” in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului. Probabil ca pe fiecare strada, in fiecare cladire din apropierea noastra un automat, un filtru sau un ibric cu cafea e gata sa pregateasca licoarea magica despre care se vorbeste atat de mult.

Povestea cafelei este una dintre cele mai romantice. Ea incepe undeva in Africa, mai exact in provincia Kaffa din Etiopia, unde se considera ca au crescut initial arborii de cafea. Miturile descoperirii cafelei, sau mai bine spus a efectelor sale asupra organismului uman, sunt nenumarate.

Cel mai popular este acela despre un crescator de capre din zona Africii, care a observat in timp ca animalele sale dezvoltau un comportament iesit din comun atunci cand mancau boabele rosii ale copacului de cafea. De asemenea, sclavii proveniti din Sudanul de astazi mancau coaja acestor fructe, pentru a obtine un surplus de energie. Se stie ca arborele de cafea era cultivat in jurul secolului al XV-lea si in Yemen.

Mocha reprezenta in acea perioada cel mai important port de ruta spre Mecca si, mai mult, unul din cele mai agitate orase. Insa arabii aveau o politica foarte stricta in ceea ce privea boabele de cafea. Acestea nu trebuiau instrainate si nimeni nu putea obtine fructul pentru recultivare. Puteai gasi boabe de cafea, insa fara invelisul rosu care le acopera, astfel devenind infertile. Primii care totusi au reusit sa duca inapoi cu ei cateva boabe pentru a le cultiva au fost olandezii, in anul 1616.

Initial autoritatile de la Yemen au incurajat consumul de cafea, acesta fiind preferat in defavoarea mestecatului de frunze, obicei foarte popular in acea perioada. Primele cafenele au fost deschise la “Mecca” si se numeau 'kaveh kanes'. In scurt timp acestea s-au raspandit in toata lumea araba si au avut un mare succes, fiind locuri unde se putea juca sah, barfi, canta si dansa. Interiorul fiecareia dintre aceste cafenele era luxos, decorat in stil propriu.

Mai tarziu, cafenelele arabesti au devenit importante centre politice si din acest motiv au fost interzise. Cafeaua si cafenelele erau oficial interzise, dar reapareau sub alte forme. In cativa ani acestea au fost din nou acceptate, doar ca se impozitau.

Cafeaua ajunge si in Europa in secolul al XVII-lea. Tot atunci alte doua bauturi “de import” fusesera cunoscute de catre batranul continent. Ciocolata calda, care provenea din America si fusese pentru prima data adusa de spanioli, si ceaiul, vandut pentru prima oara in anul 1610, in Europa.

Din acest moment toata planeta avea sa cunoasca aroma cafelei. Prima referire la consumul de cafea in America de Nord se face in anul 1668, apoi toate marile orase si importantele centre comerciale devenind piete de desfacere pentru acest produs, care se comercializa in... cafenele. Din anul 1720 cafeaua incepe sa fie cultivata si in America.

Dupa ce a ajuns sa fie cunoscuta peste tot in lume, cafeaua a devenit ceea ce este astazi: nu numai o bautura energizanta sau relaxanta, ci chiar un stil de viata. Multi nu vor sa auda de ea in timp ce altii nu isi pot incepe ziua fara a sorbi dintr-o cana aburinda cu licoare cafenie.

Cateva lucruri inedite despre cafea:

  • La cumpararea unui parfum este indicat sa ai la tine putina cafea, pe care sa o mirosi in 'pauzele' de testare a mai multor parfumuri. Astfel, simtul olfactiv va fi readus in stadiu neutru si vei simti mai bine aroma fiecarui parfum.
  • Unele dintre cele mai mari afaceri ale secolului au inceput prin a fi mai intai cafenele. Printre ele se numara si Lloyds of London sau New York Stock Exchange.
  • La sfarsitul secolului al XVI-lea existau peste 500 de cafenele in Istanbul.
  • Atunci cand infloreste, copacul de cafea are peste 30.000 de flori albe, insa acestea rezista maximum 48 de ore
  • Cafeaua isi mareste volumul in timpul prajirii cu 18.60%.
  • Cafeaua este al doilea cel mai consumat produs la nivel mondial dupa ulei.
  • In lume se beau zilnic aproximativ 1.400 de milioane de cesti cu cafea.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.