Broadway Theatre este cea mai avansata forma a teatrului profesionist din Statele Unite.

Broadway Theatre este cea mai avansata forma a teatrului profesionist din Statele Unite. Alaturi de London's West End Theatre, Broadway inseamna apogeul teatrului comercial din toate tarile vorbitoare de limba engleza.

Broadway Theatre inseamna o piesa (musical sau nu) sustinuta in cele 39 de teatre cu capacitate de peste 500 de locuri, care se afla in Theatre District din New York.

Majoritatea show-urilor puse in scena aici au un caracter comercial, scopul acestora fiind sa stranga o suma cat mai mare de bani din incasari. Tot din acelasi motiv nici durata unui piese nu este delimitata. Timpul se calculeaza in functie de cat de bine a prins la public, iar daca piesa nu se ridica la nivelul asteptarilor va fi scoasa din program. Stagiunea din aceste teatre nu are aceleasi piese pe toata durata ei.

Exista insa si exceptii, un numar redus de piese fiind puse in scena cu sustinerea unor organizatii non-profit, cu caracter caritabil. Lincoln Center Theater, Roundabout Theatre Company si Manhattan Theatre Club sunt cele trei companii de teatre care se ocupa de organizarea si desfasurarea unor astfel de piese.

Se pare ca pe Broadway musicalurile sunt mai bine primite de public. Astfel, “The Phantom of the Opera” jucata la “Majestic Theatre” a devenit in 2006 piesa cu cel mai mare numar de interpretari. A fost jucata de nu mai putin de 7.486 de ori, detronand “Cats”.

In mod normal spectacolele de pe Broadway au un program bine stabilit. Piesele incep de marti pana duminica la ora 20.00, iar miercuri, sambata si duminica se joaca matineuri, incepand cu ora 14.00. Foarte rar se sustin spectacole in zilele de luni. Pentru ca inceputul saptamanii este considerat “intunecat”, orice luni reprezinta o parte din week-end.

In acest program bine stabilit au aparut mici modificari explicate simplu: in zilele de marti spectacolul incepe la ora 20.00 si s-a constatat ca numarul spectatorilor este extrem de redus. Avand in vedere ca ziua este aproape de jumatatea saptamanii, ora 20.00 nu era chiar la indemana pasionatilor, care ar fi preferat ca de la spectacol sa revina acasa la o ora “decenta”, pentru ca a doua zi sa poata lucra. Astfel, s-a decis ca ridicarea cortinei sa se decaleze, iar spectacolul sa inceapa cu o ora mai devreme.

Atat in piesele de tip musical cat si in cele normale se folosesc actori extrem de cunoscuti din lumea televiziunii. Acest lucru se intampla pentru a atrage un public mereu nou, chiar daca legatura lui cu teatrul nu este foarte stransa. Dar pentru orice actor, a “performa” intr-o piesa pe Broadway este o mandrie. Exista multe nume care au facut legenda aici, aflandu-se pe tot parcursul carierei in topul preferintelor spectatorilor.

In trecut, actorii de aici pareau vanitosi si detasati de restul artistilor, considerand ca cei din bransa care nu au jucat roluri adevarate pe scena in fata publicului nu se ridica la cel mai inalt nivel al artei. Broadway reprezenta forma suprema de realizare artistica pentru orice actor respectabil. Din nefericire, mercantilismul a facut ca acest concept sa nu se mai respecte astazi cu aceeasi strictete, mai cu seama ca veniturile colosale incasate de actorii hollywoodieni poate arunca talentul celor de pe Broadway intr-un con de umbra.

Vizionarea unui show pe Broadway este o activitate comuna a turistilor care vin sa viziteze New York-ul, iar incasarile teatrelor sunt de ordinul milioanelor de dolari. Numarul celor care au asistat la o piesa jucata aici se situeaza la putin sub 12 milioane in 2006.

Piesele de teatru si actorii sunt rasplatiti anual cu premiile Tony. Acest eveniment are loc in luna iunie, iar denumirea sa completa este “Antoinette Perry Awards”. Premiile Tony reprezinta cele mai importante distinctii acordate actorilor de pe Broadway. Dar acesta este destul de controversat, deoarece unii critici sustin ca nu are un impact benefic asupra teatrului, in timp ce altii il promoveaza, considerand ca poate atrage un numar mai mare de spectatori.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.