Momente unice pe campul verde de snooker.

Ne place sa mergem seara in oras cu prietenii. Pentru a ne distra si a avea parte de cateva ore de calitate adesea alegem sa jucam biliard. Un joc care a devenit foarte popular si in Romania, un joc practicat la nivel mondial. Fie ca suntem familiarizati sau nu cu regulile, acest joc devine in cele din urma fascinant. Insa despre istoria lui nu se stiu prea multe lucruri...

La o masa de biliard se pot juca mai multe versiuni. Una dintre cele mai interesante, care a reusit sa isi creeze reputatia de joc al unei clase “superioare” este snooker-ul. Acest tip de biliard este renumit mai ales in tarile vorbitoare de limba engleza, cum ar fi Anglia Canada, Irlanda, dar mai este practicat in Estul si Sud-Estul Asiei.

Istoria jocului de biliard incepe in secolul al XV-lea. Snooker-ul apare insa mult mai tarziu. In secolul al XIX-lea armata britanica a ajuns in India, iar jocul de biliard a devenit foarte popular mai ales in randul ofiterilor. Acestia au inceput sa dezvolte diverse tipuri de joc prin modificarea regulilor si adaugarea de bile. Legenda spune ca in anul 1874 (sau 1875) colonelul Sir Neville Chamberlain a venit cu ideea introducerii unor bile colorate la jocul de biliard. Incepatorii in acest joc erau numiti “snooker”, cuvant care in limbajul militar desemna soldatul in termen. Odata cu trecerea timpului acesta titulatura pe care incepatorii o primeau a ajuns sa desemneze jocul in sine. Dupa vizita in India, John Roberts a importat jocul si in regat in anul 1885.

In prezent snooker-ul are reguli foarte stricte, incepand de la dimensiunile mesei pana la conditiile de joc. Masa de snooker are 5 picioare si o inaltime de la podea pana la marginea de sus a mantei de 90,3 cm. Linia de final se afla la 73,6 cm de capatul mesei. Pe aceasta linie se aseaza bilele colorate, galbena, verde si maron, bila maron fiind pozitionata in centru. In functie de aceasta bila, celelalte doua bile colorate se vor aseza pe un semicerc cu raza de 29,2 cm. Bila albastra este asezata pe linia centrala, la intersectia cu linia care uneste buzunarele laterale ale mesei. Bila roz este plasata la jumatatea distantei dintre bila albastra si capatul mesei, iar bila neagra este pozitionata la 31.1 cm de manta din capatul mesei. Ultimele trei bile colorate sunt amplasate pe axa longitudinala centrala a mesei. In rest, exista 15 bile rosii plus bila alba, care este numita si bila sinta. Diametrul tuturor bilelor este de 52.4 mm.

Ideea de baza a jocului este aceea ca participantii sa introduca alternativ bilele rosii si bilele colorate in buzunare, astfel incat sa obtina un numar cat mai mare de punte. Bilele rosii sunt cotate cu 1 punct, iar cele colorate cu numar diferit de puncte. Daca un jucator nu reuseste sa introduca o bila, va incerca sa aseze bila alba intr-o pozitie cat mai dezavantajoasa pentru adversar. Acesta lovitura poarta numele de lovitura de siguranta, termen provenit din engleza - safety shot.

Bilele rosii care sunt introduse raman in buzunare, iar bilele colorate sunt scoase, fiind repozitionate pe punctele initiale, acest lucru continuand pana in momentul in care bilele rosii existente pe masa se termina. In acel moment bilele colorate vor fi introduse in ordinea punctelor in buzunare.

La jocul de snooker exista si fault. Acesta reprezinta o greseala pentru care jucatorul este penalizat cu 4 puncte. Este considerat fault atunci cand: nicio bila nu este atinsa si este introdusa bila alba - in acest caz adversarul poate sa o plaseze in orice punct al mesei - sau la introducerea gresita a unei bile. De asemenea, sunt considerate greseli lovirea bilei albe cand aceasta est inca in miscare, atingerea bilei cu corpul, elemente de imbracaminte sau alte obiecte, respectiv lovirea cand unul dintre picioare nu atinge solul, insa aceste tipuri de fault sunt mai putin intalnite.

Se pare ca primul campionat oficial de snooker a avut loc in anul 1916, insa abia in 1927 Joe Davis, unul dintre cei mai buni jucatori ai vremii, a organizat primul campionat mondial profesionist al carui premiu a fost de £6.50, aproximativ £200 astazi. Joe Davis a reusit castigarea tuturor campionatelor mondiale pana in anul 1946.

In perioada 1950 - 1960 snookerul a avut de suferit. Campionatele mondiale au fost suspendate si abia in anul 1969, odata cu schimbarea stilului televizunii BBC, a reaparut un nou turneu de snooker, care odata transmis la televiziune a reusit sa depaseasca cotele anticipate de audienta .
Apogeul in materie de snooker a fost atins in anul 1985 cand mai mult de 18.5 milioane de oameni au urmarit finala din acel an. Si in prezent snookerul ramane un sport apreciat la nivel mondial, fiind unul dintre jocurile rafinate, selecte. Nici castigul material nu lipseste, jucatorii profesionesti avand incasari de milioane de euro.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.