In era digitala, in care sistemele electronice evolueaza in ritm ametitor, e greu de crezut ca cei care traiesc pe picior mare se inghesuie sa cumpere... pixuri.

In era digitala, in care sistemele electronice evolueaza in ritm ametitor, e greu de crezut ca cei care traiesc pe picior mare se inghesuie sa cumpere... pixuri.

Aparent, un pix nu poate fi mai mult decat acel instrument simplu cu care asterni idei pe hartie si totusi, marii producatori din domeniu tin sa ne demonstreze contrariul. Asa cum telefoanele mobile formeaza o industrie gigant si pot ajunge la preturi astronomice, clasa obiectelor pentru scris s-a lansat treptat pe teritoriul high-class prin creatii incredibile.

Cati dintre noi ar cheltui 4.000 $ pentru a scrie cu un obiect de lux? Ei bine, stiloul Cartier Crocodile Limited Edition este o piesa exclusivista inspirata dupa actrita mexicana Maria Felix, este placat cu aur, are un design cat se poate de 'funky' - cu aplicatii din materiale pretioase sub forma a doi crocodili in spirala - si se achizitioneaza contra acestei sume incredibile.

Cel mai scump stilou din lume

Daca ti se pare ca aceasta ar fi limita snobismului si a opulentei, inseamna ca nu ai aflat totul. Cel mai scump stilou din lume costa nici mai mult nici mai putin de 730.000 $. Mystery Masterpiece a fost creat in editie limitata si este rezultatul fantastic al unei colaborari pe masura: Montblanc si Van Cleef & Arpels, doi dintre cei mai mari producatori de profil. Ideea crearii unei asemenea bijuterii a venit ca urmare a faptului ca in 2006 cele doua companii de lux au sarbatorit centenarul existentei lor. Cele 9 exemplare ale editiei Mistery au fost prezentate in trei variante de design, fiecare incrustate cu rubine, safire, smaralde si finisate cu diamante. Fiecare stilou are 840 de diamante si pietre pretioase in valoare de peste 20k - o adevarata opera de arta... in miniatura.

Montblanc s-a remarcat printr-o colectie emblematica, Meisterstuck (capodopera in germana), lansata in 1924, pentru ca apoi sa devina un simbol al luxului instrumentelor de scris. Elementele de top in materie de design sunt: penita realizata din aur de 18 k, steaua cu sase colturi si numarul 4810 inscriptionate cu platina sau inelele de pe carcasa realizate de asemenea din platina. Producatorul a lansat in anii urmatori mai multe editii de colectie, din ani '90 celebrand cate o mare personalitate printr-o versiune limitata - primele doua au omagiat pe Lorenzo de Medici si Ernest Hemingway.

Inovatie si stil

In secolul al X-lea a aparut primul instrument de scris cu rezervor. 'Legenda' spune ca un calif egiptean a cerut un obiect cu care sa poata scrie fara sa isi mai pateze hainele cu cerneala. Diverse insemnari privind prototipurile stiloului atesta faptul ca instrumentele moderne contin unul sau mai multe elemente ale modelului clasic.

La nivel autohton, Petrache Poenaru a inventat practic stiloul cum il stim astazi, creatia sa fiind brevetata in 1827 de guvernul francez. Insa, ca si in alte cazuri, meritele morale revin lui Lewis Edson Waterman, care si-a brevetat inventia in perioada 1880, devenind apoi un industrias prosper.

De la stilourile clasice pana la adevaratele capodopere moderne nu a fost decat o chestiune de timp. Pentru pasionatii tehnologiei, de pilda, s-a inventat pixul cu memorie USB de 2 GB, a carui carcasa este alcatuita din argint pur. Utilizatorul are posibilitatea de a grava diverse cuvinte pe suprafata pixului care este disponibil pe piata in schimbul a 850$. La categoria gadget se inscrie si pixul cu camera video incorporata. Tehnologie wireless, camera color, microfon... toate acestea intr-un 'simplu' instrument de scris.

Splendida creatie Omas Manga - serie limitata - nu reprezinta o atractie doar datorita siluetei feminine care o 'imbraca', ci si pentru ca setul este creat din materiale scumpe si imprimat cu motive japoneze, lucrate cu precizie chirurgicala. Editia Omas Miku include penite unicat, iar modelele din argint ajung la 1.750$. Compania japoneza lucreaza la design-ul a inca 40 de stilouri, folosind aur pur, pentru pretul de 7.450$ / piesa. Colectia Omas Harmonia Mundi include un stilou a carui portiune din titaniu este gravata cu termenul 'pace', scris in 12 limbi si protejat de o suprafata transparenta.

Compania elvetiana Caran d'Ache a dezvaluit in China un stilou de lux din argint, numit Gotica Pen, care include rubine si 892 de diamante minuscule. Design-ul in stil gotic al dispozitivului a fost conceput cu sase laturi decorate in stil propriu. Acelasi producator a propus un model de pix incrustat cu 35 de cristale Swarovski, numit Ecridor Eclat. Modelul hexagonal este placat cu argint si decorat cu arabesque-uri fine.

Designul nu este insa singurul aspect de care producatorii stilourilor de lux tin seama pentru a satisface exigentele in domeniu. Materialele alese absorb transpiratia mainii, astfel incat stiloul sa nu alunece, iar cele pretioase determina producatorii sa caute formule prin care greutatea sa fie egal distribuita.

Producatorii stilourilor de lux par sa se fi gandit la toate. Precizia cu care se lucreaza pentru aspectul instrumentelor de scris stilish ii include pe specialisti in randul artistilor 'cu clasa' si deschide calea spre noi si noi orizonturi ale creatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.