Momentele deosebite se sarbatoresc cu specialitati pe masura: o cupa din cea mai fina si relaxanta bautura - sampania.

Nu numai jocul unic al bulelor diferentiaza sampania de alte elixiruri 'cu potential', ci caracterul aparte imprimat de tot ceea ce o defineste. Cu exceptia pretului, primul sau element distinctiv, exista o serie de calitati elusive care o detaseaza de competitori: aura de mister, notele sofisticate si romantismul impregant in povestea sa sunt cateva dintre motivele pentru care sampania e nelipsita in cadrul evenimentelor high-class.

Sampania se comercializeaza intr-adevar diferit de orice alta bautura, mai exact sub forma unui bun de lux, statut pe care a incercat mult timp sa il obtina. Si a reusit: mai degraba decat a fi inclusa in categoria celor mai scumpe si rafinate vinuri, sampania este asociata brand-urilor de lux vestimentare, parfumurilor foarte scumpe si stilului haute-couture in general. Astfel, nu e o coincidenta faptul ca doua dintre marcile de top ale industriei, Krug si Dom Perignon, nu apartin unui producator imens de profil, ci uneia dintre cele mai mari companii de bunuri de lux din lume: LVMH

Se stie ca produsele care pot fi gasite de obicei in magazine sunt net inferioare 'texturii' originale franceze, inregistrata ca marca si produsa numai in regiunea care i-a inspirat denumirea - Champagne. Desi romanii au plantat primele vite-de-vie in anul 57 d.Hr., legenda acestei bauturi incepe din secolul al XVII-lea, in vremuri in care vinul nefiind un produs cu notorietate, nu purta denumirea unui teritoriu consacrat.

Mai tarziu, papa Urban al II-lea a rostit o fraza magica: „Imi plac vinurile din regiunea Champagne mai mult decat oricare altele“. Cuvintele sale au cantarit atat de greu, incat orice audienta la Vatican era mult mai usor de obtinut daca cererea venea insotita de vinuri din aceasta zona. Regiunea a devenit insa cu adevarat populara odata cu cruciada pe care papa a lansat-o aici, instaurand pacea dupa mult timp in care Champagne fusese dominata de conflictele mosierilor si ale nobililor. Rutele comerciale si-au mutat traseul in aceasta zona si contextul a devenit favorabil viitorului loc de origine al sampaniei.

Cele mai scumpe sampanii din lume

Sampania a devenit extrem de apreciata la nivel mondial, iar calitatea continutului sustine din plin mitul care o inconjoara. Caracterul unic a doua dintre cele mai renumite brand-uri de lux, Krug Clos du Mesnil si Bollinger Blanc de Noir este dat de strugurii proveniti din vii specifice, astfel ca aceasta sampanie se produce in editii limitate si se distribuie selectiv la pretul de 750 $ sticla - plus / minus 100 $, care nu cantaresc insa prea mult pentru buzunarele cunoscatorilor. Acestea doua sunt cele mai rare sortimente de sampanie din lume, cunoscute si sub denumirea Blanc de Blanc - au fost produse 12.624 sticle pentru categoria vintage 1995.

Sampania rose este momentan 'pe val', mai cu seama in randul tinerilor consumatori. Dom Perignon Rose ajunge la 400 $ sticla, spre deosebire de versiunea clasica, al carei pret este de 170 $. Hollywood-ul joaca un rol important in istoria acestei sampanii: sustinuta de promovarea 'glamour' de care s-a bucurat aici pe vremea cand primele vedete de cinema abia se nasteau, Dom Perignon s-a transformat intr-un simbol al luxului si al vietii boeme.

Sampania Cristal a devenit in ultimii ani emblema rasfatatilor show-bizz-ului american, mai cu seama al artistilor hip-hop, care o asociaza adesea stilului opulent si extravagant pe care il promoveaza. Astfel, nu surprinde pe nimeni ca Methuselah (Louis Roederer Cristal 1990), o editie 'bling-bling' a sampaniei, a fost vanduta in cadrul unei licitatii din New York acum doi ani, contra sumei de aproximativ 17.000 $.

Sampanie vs. vin spumant

De multe ori, cei care cumpara sampanie obisnuita, ajungand undeva la 40$ sticla, probabil ca nu fac intotdeauna diferenta intre aceasta si vinul spumant. Primul detaliu important este legea conform careia doar producatorii din regiunea Frantei pot denumi produsul lor 'sampanie', restul regiunilor 'neacreditate' fiind nevoite sa distribuie bauturi asemanatoare sub denumirea 'vin spumant'. Exista insa sortimente foarte bune de vinuri spumante, atat in S.U.A. sau Canada, precum si in alte parti ale lumii. Expertii spun ca diferentele dintre cele doua sunt sesizabile si survin ca urmare a conditiilor climatice si a calitatii solului, caracteristice regiunii franceze. Astfel, se face distinctia atat la nivelul gustului dulce al sampaniei, cat si din perspectiva altor note specifice, imprimate cu precizie continutului original.

Temperatura ideala pentru servirea samapaniei se incadreaza intre 43F si 48F, pentru ca aroma sa se mentina. Racirea in sine este o arta, asa cum e si savurarea acestei bauturi exclusiviste. Se recomanda ca sticla sa fie pastrata 20-30 de minute intr-un bol special, umplut pana la jumatate cu gheata si completat cu apa. Produsul poate fi tinut si la frigider, insa nu mai mult de 3-4 ore. Sampania se serveste in pahare inalte, al carui design este special conceput pentru a nu afecta jocul bulelor sau aroma. Fiind un 'accesoriu' important al evenimentelor cu anumite semnificatii, degustarea sampaniei este adesea precedata de urari specifice. Aceasta nu constituie insa o regula. Mai nou, cea mai rafinata bautura ajunge sa fie un remediu excelent si dupa o zi stresanta la birou, in mare parte pentru aceia care isi permit luxul unor metode relaxante de cateva sute si chiar mii de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.