O tigara de foi, o bautura fina si fascinatia incepe...

Fericirea? Un trabuc de calitate, o cina excelenta, o femeie frumoasa si... un trabuc de calitate. 'Consumatorii' high-life gasesc constant metode de relaxare, care pot deveni apoi accesorii de lux pentru pasiuni pe masura. Dincolo de imaginea omului de afaceri fumand o tigara din foi, se afla senzatia unei experiente unice.

Originile trabucului trebuie cautate departe in timp, cu 2000 de ani in urma. Termenul 'cigar' provine de la cuvantul maias 'sikar' (a fuma), iar activitatea fumatului s-a dezvoltat pe teritoriul Americii Centrale. Desi nu se cunosc cu exactitate circumstantele aparitiei trabucurilor, e cert faptul ca europenii nu au avut cunostinta despre ele, pana la voiajul epic al lui Columb din 1492. Primele forme de consum al tigarilor de foi a fost descoperit la indienii din Cuba, pentru ca apoi obiceiul sa fie adoptat in Spania, Portugalia si Franta. Pana la jumatatea secolului al XVI-lea, trabucurile intrasera in comertul american.

De la imaginea din trecut pana la cea de astazi, trabucurile au parcurs un drum destul de lung, nelipsit de controverse. Inainte de Primul Razboi Mondial acestea erau mai populare decat tigarile obisnuite, aparute ca alternativa ieftina a havanelor, iar faptul ca au trecut pe plan secund a fost un rezultat al costurilor crescute de fabricatie si de cumparare. Un impact decisiv in formarea aurei legendare in care sunt invaluite l-a avut embargoul impus Cubei in 1962 de Administratia Kennedy, in urma caruia trabucurile cubaneze au devenit un bun pretios si foarte greu de obtinut.

Ritualul savurarii tigarilor de foi este un joc al formelor si aromelor. In functie de dimensiuni si gust, acestea au starnit interes si in randul sexului slab; pasionatele ciocolatei sau ale fructelor exotice, pot regasi in acest mod savoarea tentatiilor fine. Parejo, Belicoso, Torpedo, Perfecto, Pyramid sau Culebra sunt cativa dintre cei mai cunoscuti termeni care denumesc formele de prezentare ale trabucurilor. Dimensiunile sunt stabilite in raport cu diametrul, masurat in a 64-a parte a unui inch, si de lungime, masurata de asemenea in inci. Corona si Panatelas (diametru 33 - 38) sunt cele doua categorii mari care definesc marimile unui trabuc, iar Robusto, Hermosos sau Julieta sunt cateva din subtipurile de dimensiuni ale clasei Corona, cu diametru de 42-50'' si lungimi variabile intre 5 1/8'' si 9 1/4'' (Grand Corona).

Experienta incepe cu pregatirea trabucului, prin taierea capatului inchis cu ajutorul unor dispozitive speciale. De la foarfece la ghilotine, pentru aprindere se pot folosi chibrituri din lemn de cidru sau brichete. Poate unul dintre cele mai importante accesorii este reprezentat de humidouri sau cutiile speciale in care se pastreaza havanele, pentru a nu isi pierde calitatile de-a lungul timpului. Pretul lor poate depasi cateva sute de euro, dar un fumator exclusiv de trabucuri, dispus sa plateasca 30-35 $ pentru o tigara de foi, va avea si suma necesara achizitionarii accesoriului care completeaza 'colectia'. Aprinderea este la fel de placuta ca fumarea in sine datorita procedeului: trabucul se rasuceste in gura pana la uniformizarea jarului; consumarea lui dureaza cateva ore.

In comparatie cu Vestul Europei, dimensiunile pietei autohtone de profil sunt mici. Conform analistilor, vor mai trece cativa ani pana la atingerea unor valori mai insemnate. Unul dintre elementele decisive pentru definitivarea profilului pietei locale va fi reprezentat de noile reglementari legislative privind fumatul in locurile publice. Pe de alta parte, fumatorii tigarilor de foi nu vor disparea atat timp cat vor asocia propriul stil pretentios cu accesoriul care il completeaza cel mai bine, fara a fi vorba despre telefonul mobil de ultima generatie sau despre laptop-ul potrivit unui om de afaceri cu succes.

Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE: “Fumatul dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.