A alege sa bei vinul potrivit dupa o cina 'cu de toate', este mai dificil decat pare la prima vedere.

Procesul asortarii vinurilor este complex si inexact. Clasica teorie conform careia vinul alb se potriveste mancarurilor usoare cu carne alba, iar cel rosu carnii de vita sau porc, a devenit mult mai nuantata. Complexitatea imbinarii alimentelor apartinand diverselor culturi si a multitudinii de arome discrete, este completata de varietatea vinurilor aflate pretutindeni, la discretia majoritatii.

Este putin probabil sa mai existe reguli imuabile ale asortarii vinurilor, sugestiile fiind mult mai potrivite contextului experimentarii si al inovarii in cadrul 'filosofiei gustului'. Degustarea vinurilor si informarea permanenta despre multitudinea de sortimente sunt cele mai bune modalitati de educare in domeniu, pentru a avea apoi preferinte care iti reflecta, in fond, personalitatea.

7 sugestii pentru asortarea vinurilorIdeea conform careia regulile sunt facute pentru a fi incalcate poate fi acum luata in considerare mai mult decat altadata. Efectele particulare create de imbinarea unui vin de calitate cu specialitatile culinare care iti plac, pot fi ridicate la rang de arta, mai cu seama in cazul cunoscatorilor. Desi, o alegere reusita este aceea care te satisface pe deplin din punct de vedere gustativ oricare ar fi combinatia alimentelor, exista cateva sugestii standard, care te vor ajuta pentru luarea deciziilor. Asta pentru ca inaintea formarii unui stil personal, trebuie sa te familiarizezi cu conventiile, sa intelegi cum se fac diferentele intre sortimente si de ce doar unele dintre ele functioneaza.

1. Daca iti sunt oferite mai multe tipuri de vin, cele cu concentratii usoare sunt recomandate inaintea vinurilor tari. Vinurile seci se consuma inaintea celor dulci, exceptand cazurile in care cina este precedata de aperitive 'fructate'. In principiu, ar trebui sa gasesti un echilibru si sa eviti trecerile bruste sau nemotivate intre arome.

2. Preparatele delicate, gatite cat mai natural ar trebui insotite de vinuri pe masura. Vinurile albe se consuma in combinatii cu mancaruri usoare, fara grasimi sau prea multe condimente.

3. Vinul rosu poate fi servit dupa o cina care include carne rosie si alimente concentrate sau gatite prin procese mai ample - sautee-uri, prajeli, flambe-uri. De pilda, un vin cum este Pinot Noir se asorteaza supelor cu ciuperci, in timp ce Sauvignon Blanc poate insoti mancarurile pe baza de peste, din acelasi motiv din care lamaia functioneaza cu succes in combinatia sosului.

4. Nu exagera cu aromele dulci si nu consuma un vin de acest tip imediat dupa alimente mai dulci decat aroma sa. Desi combinatiile excentrice de tipul Cabernet Sauvignon - ciocolata sunt pe placul multora, ciocolata este totusi o exceptie care poate completa foarte bine multe alte specialitati.

5. Daca mergi pe alaturarea contrariilor, ar trebui sa accepti arome destul de pretentioase, cum sunt cele tailandeze, foarte picante. Acestora li se potriveste vinul dulce, eficient pentru a le 'stinge' gustul. Efectul de completare reciproca poate fi interesant. De asemenea, tine cont si de regiunea de provenienta a produselor. De obicei, mai multe oferte ale unei culturi sunt alcatuite in asa fel incat sa accepte diverse combinatii.

6. Da, vinul si cateva tipuri de branza, pot merge laolalta cu succes. In unele tari din Europa vinul rosu se serveste cu branza foarte sarata si chiar cu cea 'usoara', daca este fructat. Sortimentele iuti sau aromate sunt mai degraba insotite de vinuri dulci. Branza de capra, de exemplu, se imbina foarte bine cu un vin alb sec.

7. In general, aromele se influenteaza reciproc, astfel incat este bine sa dozezi concentratiile. Gustul dulce al mancarii va influenta nuantele amarui sau iuti ale vinului, creand impresia unei arome seci, puternice si lipsite de intensitatea celei fructate. Vinul dulce va parea mai dulce, daca ii sunt asociate alimente cu aciditate crescuta, iar vinul amarui, tanin, va parea mai puternic daca se consuma dupa mancaruri condimentate. Sarea reduce din senzatia vinului amarui si o intensifica pe a celui dulce.

Principalele arome care dau savoare specialitatilor culinare se gasesc, in principiu, si in continutul vinurilor. Astfel, se diferentiaza gusturi incepand de la dulce si acru, pana la sarat si amar, toate cu diverse influente, acidulate sau iuti. In plus, concentratia alcoolului adauga fara indoiala aroma si 'contur' fiecarui tip de vin, oferindu-i acele caracteristici in functie de care poti stabili daca este sau nu un produs de calitate.

Articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.