Steve Truglia este cascador de peste 10 ani. Printre altele, el a lucrat la celebrele filme din seria "James Bond": "Tomorrow Never Dies" si "The World Is Not Enough".

DACA VA PERMITETI SA INCHIRIATI un avion Hercules C130, restul este relativ usor. In plus, mai aveti nevoie de o linie dreapta foarte lunga, de preferat sa aiba aproximativ 4 kilometri. Asa avionul Hercules are suficient spatiu pentru decolare, pentru aterizare si pentru garare, iar masina are suficient spatiu de manevra dupa iesirea din avion.

Tipul de masina nu este foarte important, dar o compacta sau, mai bine, o masina din clasa mica v-ar face misiunea mult mai usoara. Un Mini Cooper, de exemplu, ar fi perfect.

O masina 4x4 nu este neaparat alegerea ideala din simplul motiv ca este ceva mai inalta si in timpul unei astfel de manevre este foarte usor sa te rostogolesti. Dar indiferent de tipul de masina pe care l-ati ales pentru o astfel de manevra, asigurati-va ca are teava de esapament modificata si ca nu atinge rampa avionului in momentul in care iesiti cu spatele din cala.

Exersati iesirea cu spatele din cala avionului mai intai la viteza mica, pentru a alege traiectoria ideala - atentie, rotile din spate trebuie sa intre in contact cu asfaltul perfect drepte si in acelasi timp! Nu uitati sa lasati motorul oprit atata timp cat rampa avionului nu este coborata pentru a nu-i gaza pe cei din interior, mai ales pe pilot.

In momentul in care masina incepe sa coboare pe rampa, rotile se vor invarti in sens invers. Este timpul sa porniti motorul, dar lasati schimbatorul de viteze la punctul mort. Singurul lucru care trebuie sa va preocupe acum este sa pastrati masina pe o trasa cat mai dreapta.

In momentul in care rotile din spate vor atinge asfaltul, va aparea o mica problema, pentru ca directia de miscare a rotilor se schimba brusc in timp ce rotile din fata se misca la fel, si asta datorita faptului ca avionul se misca. In nici un caz nu apasati acum pedala de frana sau sa treceti in marsarier!

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Forta gravitationala si frictiunea rezolva singure aceasta problema. Cu toate cele patru roti pe asfalt, masina va avea aceeasi viteza ca si avionul, adica aproximativ 90-100 km/h. In acest punct, una dintre optiuni este sa trageti frana de mana, sa intoarceti masina, sa selectati o treapta de viteza inferioara si sa plecati de pe loc cu scartait de roti.

In acest fel pot cobori din avion, fara probleme, trei sau chiar patru masini una dupa alta. Ca alternativa, in momentul in care toate cele patru roti au atins asfaltul, puteti trece in treapta a patra a cutiei de viteze si sa accelerati puternic pentru a putea tine pasul cu avionul. Treceti sub una dintre aripi si ramaneti acolo pana cand decoleaza. Spectacolul este garantat."


Autor:
BBC Top Gear
Aparut: Numarul 11 - Aprilie 2006
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.