Google anunta lansarea, pe platforma Google Cultural Institute, a primelor colectii de arta si traditie din Romania, ceea ce va permite oamenilor din toata lumea sa viziteze si sa exploreze obiecte si colectii ale partenerilor din Romania. Trei dintre cele mai importante muzee din Romania - Muzeul National Brukenthal, Muzeul National al Taranului Roman si Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, dar si asociatii si fundatii care isi expun lucrarile din patrimoniu - Asociatia Folclor Fara Frontiere, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio si Fundatia Wassertalbahn, si-au lansat colectiile pe platforma Google Cultural Institute.

In acest mod sunt disponibile peste 800 de exponate din colectiile institutiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, la fotografii si documente. Mai mult, o selectie de obiecte de arta au fost imortalizate la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira indeaproape lucrari din Muzeul National Brukenthal cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natura statica cu cirese de Theodor Aman, dar si Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck. Tehnologia permite explorarea in detaliu a operelor de arta, intr-un mod usor si rapid, astfel ca cel care o priveste poate foarte usor studia detalii ale tusei pensulei sau patinei timpului.

De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” si Muzeul de Istorie Naturala) care apartin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca si cand s-ar afla acolo.

Pe Google Cultural Institute, utilizatori pot explora universul satului romanesc, prin obiecte de arta populara unice din colectia Muzeului National al Taranului Roman si gospodariile expuse in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu. De asemenea, sunt disponibile si piese relevante ale spatiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” din cadrul Complexului National Muzeal ASTRA.

Alaturi de exponatele celor 3 muzee, pe Google Cultural Institute sunt disponibile expozitii cu diferite teme ale asociatiilor si fundatiilor partenere: Vioara cu goarna, Mocanita de la Viseu de Sus, Vila Golescu sau creatiile arhitectului Ion Mincu, in special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Google Cultural Institute este o platforma digitala care ofera acces la patrimoniul istoric si cultural din intreaga lume, prin intermediul internetului. Oricine poate astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise si multe alte obiecte din muzee si colectii din toata lumea. Google Cultural Institute reuneste peste 600 de institutii partenere din 60 de tari.

Citeste si:
Primul Targ de vinuri din Epoca Post-pandemica
Primul Targ de vinuri din...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.