Prima impresie conteaza. Si ai la dispozitie intre 34 si 100 de milisecunde sa faci una buna. Uite cateva sfaturi care te-ar putea ajuta.

1. Concentreaza-te asupra persoanei cu care vorbesti si nu asupra propriei persoane

Atunci cand suntem pusi intr-o situatie noua, cei mai multi dintre noi se intreaba ce ar trebuie sa faca pentru a se simti mai confortabil. Intrebarea care ar trebui pusa, de fapt este ce ar trebui sa fac eu pentru ca cel de langa mine sa se simta confortabil? In loc sa te preocupi de propria prezenta, concentreaza-te asupra persoanei din fata ta.

Zambeste

Foto: lovelygif.com

Oamenii decid foarte repede daca o persoana merita sau nu increderea lor. Este nevoie de cam 34 de milisecunde in care acestia studiaza expresiile faciale ale interlocutorilor lor si isi fac o parere pe baza acestora. Persoanele care zambesc, spre exemplu, sunt percepute ca persoane de incredere.

Pregateste o introducere de aproximativ 10 secunde

Gandeste-te la doua lucruri care te caracterizeaza si foloseste-le pentru a te introduce. Foloseste aceasta introducere ca un carlig de care cealalta persoana se poate agata pentru a incepe o conversatie. Fa aceasta introducere in asa fel incat cealalta persoana sa poata puna o alta intrebare sau sa poata comenta pe marginea celor spuse de tine.


Fa ca jobul tau sa para mai interesant decat este

Foto: giphy.com

Una din intrebarile care ni se pun atunci cand intalnim pe cineva nou este “cu ce ne ocupam?”. Nu toti avem joburi interesant si, daca cealalta persoana nu lucreaza in acelasi domeniu ca si tine, este cam greu sa pornesti o conversatie de aici. In loc sa spui persoanei concret ce lucrezi si unde, spune un lucru general si, de ce nu, misterios despre jobul tau. De exemplu, in loc sa spui ca esti agent imobiliar, ai putea spune ca ajuti oamenii sa isi gaseasca casa visurilor.

Daca o astfel de introducere ti se pare prea siropoasa, poti la fel de bine sa oferi o scurta si interesanta descriere a ceea ce faci. De exemplu: “Sunt blogger culinar, iar jobul meu este sa mananc si apoi sa povestesc oamenilor despre asta.”

Pune intrebari

Te-ai prezentat, i-ai spus persoanei noi unde lucrezi si ati discutat putin despre acest lucru. Urmatorul pas ar fi sa iti intrebi, la randul tau, interlocutorul cu ce se ocupa. Numai ca, in loc sa spui “Dar tu cu ce te ocupi?” ai putea intreba “Si, care este povestea ta?”. Astfel, inviti persoana sa vorbeasca nu doar despre job, ci despre propria persoana.

Citeste si:
Raluca Bădulescu, prima impresie despre noua concurentă de la...
Raluca Bădulescu, prima...

Fa complimente

A spune cuiva cat de mult iti plac pantofii pe care ii poarta nu este de ajuns. Spune-i cat fantastici ti se par, cat de multi iti doresti si tu o pereche si intreaba de unde si i-a cumparat.

Cand ramai fara subiecte de conversatie, vorbeste despre mancare

Toti ne uitam la seriale. Pana si persoanele care nu se uita au macar un serial favorit.

In final, tine cont de faptul ca si ceilalti oameni se simt la fel de inconfortabil ca tine Foarte multi oameni spun despre ei ca sunt timizi. De fapt, potrivit unui studiu, daca in 1995 40% din oamenii intrebati spuneau ca sunt timizi, astazi aproape 60% sustin acest lucru. Cei mai multi oameni, atunci cand intra intr-o camera in care nu cunosc pe nimeni, se simt stanjeniti. Asa ca, data viitoare cand te afli intr-un grup nou sau faci cunostinta cu cineva, aminteste-ti urmatorul lucru: persoana din fata ta se simte la fel de inconfortabil ca tine.

Citeste si:
Cum să creezi o primă impresie pozitivă la interviul de angajare
Cum să creezi o primă...

Foto main: grup oameni sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.