Spune-mi ce muzica asculti si iti voi spune ce tip de personalitate ai.

Multe persoane se definesc prin muzica pe care o asculta. Unii sunt rockeri, unii hip-hoperi, altii folkisti. Pentru ca muzica este o parte atat de importanta din viata noastra, este aproape normal sa credem ca intre preferintele muzicale si personalitatea noastra exista o legatura.

Cu toate acestea, nu poti spune prea multe despre o persona in functie de genul de muzica pe care il asculta. Exista mai multi factori care determina predilectia fata un anumit gen sau un altul, cum ar fi mediul in care persoana respectiva a crescut, educatia sau bagajul socioeconomic. De aceea, cei mai multi oameni de stiinta impart muzica in categorii in functie de sunetul si emotia preponderente.

Cercetatorii Peter Rentfrow si Samuel Gosling au creat patru categorii distincte in care au integrat aproape toate genurile muzicale existente. Acestia au observat ca, persoanele care asculta muzica dintr-o anumita categorie, au trasaturi de personalitate similare.

Gasiti mai jos cele patru categorii:

Categoria 1: Jazz, muzica clasica, blues si folk

Iubitorii beat-urilor contemplative au o deschidere mai ampla fata de experiente. Sunt stabili din punct de vedere emotional si pot extrem de comunicativi. Cred despre ei insisi ca sunt mai inteligenti si mai toleranti decat restul, afisand idealuri postliberale.

Categoria 2: Muzica populara, coloanele sonore si muzica pop

Firi conservatoare, iubitorii de muzica pop prefera sunetele conventionale. Asemenea starurilor pop pe care le idolatrizeaza, acesti oameni cred despre sine ca sunt extrem de atragatori. Extrovertiti si agreabili, iubitorii acestor genuri de muzica sunt stabili din punct de vedere emotional si nu au au probleme in a comunica.

Categoria 3: Rock, muzica alternativa si heavy metal

Potrivit studiilor, cei care asculta aceste genuri de muzica au obtinut un scor ridicat pe Scala Dominatiei Sociale. Cu alte cuvinte, iubitorii de muzica rock au tendinta de ai domina pe cei pe care ii percep ca fiind mai slabi. Firi extrovertite si sportive, iubitorii acestor genuri de muzica se cred mai inteligenti decat masa.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Categoria 4: Hip-hop, soul, funk, electronica si muzica dance

Iubitorii ritmurilor energice sunt extrovertiti, toleranti si, de cele mai multe ori prefera sa ierte greselile altora decat sa le exploateze.

Va regasiti in aceste descrieri?

Foto main: fata ascultand muzica sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.